Un director de spital trimis în judecată şi-a atras şi fiica în dosarul penal. Interceptări

luni, 13 noiembrie 2023, 10:12
3 MIN
 Un director de spital trimis în judecată şi-a atras şi fiica în dosarul penal. Interceptări

Fostul manager al Spitalului Judeţean Suceava şi actualul candidat al Partidului Social Democrat pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, Vasile Rîmbu, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava. Anunţul a fost făcut de Monitorul de Suceava, evidenţiind că Rîmbu este acuzat de încercarea de a obţine informaţii nepublice din ancheta privind infectările masive cu Covid în Spitalul Judeţean.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi Dana Mihaela Mamciuc, şefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la acea dată, în primăvara lui 2020.

Procurorii au deschis dosarul în martie 2022, având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor. Ancheta viza modul în care conducerea spitalului a gestionat pandemia, acuzând-o că nerespectarea regulilor de prevenire a dus la extinderea masivă a virusului în spital şi în comunitate.

Vasile Rîmbu este acuzat că, prin intermediari, ar fi contactat-o pe jurista spitalului, Dana Mihaela Mamciuc, cerându-i informaţii din documentele prin care procurorii solicitau date privind ancheta.

Europa Liberă România a publicat un articol detaliat despre interceptarea convorbirilor telefonice dintre jurista spitalului şi fiica lui Vasile Rîmbu, care avea acces la solicitările formulate de procurori către Spitalul Judeţean Suceava.

Această acţiune a fost calificată drept o tentativă de influenţare a anchetei şi o încercare de obţinere ilegală a informaţiilor sensibile legate de gestionarea pandemiei în instituţia medicală.

Procesul va urmări stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi în această presupusă tentativă de subminare a anchetei privind modul în care Spitalul Judeţean Suceava a gestionat criza de sănătate publică la debutul pandemiei de Covid-19.

Interceptări din dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, publicate de site-ul romania.europalibera.org:

 Jurista: Are două capete: „zădărnicirea combaterii bolilor” şi ”abuz în serviciu”… Aşa este în ordonanţa de, în ordonanţă.
Fiica lui Vasile Rîmbu: Da, da, da!
Jurista: Eu am avut solicitate foarte multe documente, nu am avut posibilitatea să le comunic din 25 martie până la data prezentă, decât o mică parte. Le-am adus la cunoştinţă că-mi este imposibil să fac aceste comunicări pentru că nu există resursă umană disponibilă care să pregătească aceste înscrisuri.
Fiica lui Vasile Rîmbu: Îhî!
Jurista: Şi că, practic, îmi este limitată capacitatea de asigurare a asistenţei medicale, pentru că ei mi-au cerut şi foi de observaţie foarte multe.
Fiica lui Vasile Rîmbu: Îhî!
Jurista: … a pacienţilor! Eu am dedus de aicea că problema… zic eu, ”problema”… ei vor să verifice că… foarte mulţi pacienţi au decedat pe secţii, nu în ATI …
Fiica lui Vasile Rîmbu: Îhî, da.
Jurista: Aşa. Şi mi-au cerut foile de observaţie a pacienţilor decedaţi pe secţii. Eu nu am avut… în secţiile alea sunt contaminate şi le-am invocat că eu nu cunosc la data respectivă… că nu cunosc protocolul nou privind decontaminarea şi alte chestii…
Fiica lui Vasile Rîmbu: Să… ei, astea-s… astea-s…. da… o să fie date… (neinteligibil)…
Jurista: ăăă… oricum, eu comunic cu ei…
Fiica lui Vasile Rîmbu: …necesare…
Jurista: Da… eu oricum comunic cu ei doar pe format electronic! Ei nu primesc niciun document de la noi…
Fiica lui Vasile Rîmbu: Îhî…
Jurista: …totul scanez şi trimit pe mail! Şi am dat… partea asta de… ne-au cerut ei acuma, ultima dată… contractul de la prestatorul servicii epidemiolog… ăăă… structura compartimentului, fişele de post, contractele de muncă…
Fiica lui Vasile Rîmbu: Da, e normal…
Jurista: Îhî…
Fiica lui Vasile Rîmbu: …toate documentele…

 

 

Comentarii