Un elev ieşean nevăzător, la Jocurile Paralimpice de la Helsinki

marți, 05 noiembrie 2019, 02:57
2 MIN
 Un elev ieşean nevăzător, la Jocurile Paralimpice de la Helsinki

Acesta a obţinut locul patru cu echipa sa de goalball: fotbal special pentru nevăzători.

Un elev de la Liceului Special „Moldova“ Târgu Frumos, specia­lizat pe deficienţe de vedere, a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda, echipa României din care a făcut parte clasându-se pe locul al IV-lea. Elevul Fusa Ioan Gheorghe din clasa a IX-a, a fost coordonat de profesorul de kinetoterapie Alin Pleşcan şi de antrenorii echipei naţionale Sorin Lăpădatu şi Călin Crăciun, echipa internaţională de tineret care a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda concurând la goalball, adică fotbal pentru nevăzători.

Goalball-ul este un joc de echipă cu mingea creat pentru veteranii rămaşi nevăzători în urma celui de-al Doilea Război Mondial, fiind inventat în anul 1946 de austriacul Hanz Lorenzen şi germanul Sepp Reindle. La nivel de competiţie internaţională, goalball-ul s-a jucat pentru prima dată la paraolimpiada de la Toronto în anul 1976.

Jocurile de fotbal pentru nevăzători se desfăşoară într-o sală de sport obişnuită, unde este amenajat un teren în formă de dreptunghi, iar dimensiunea acestuia este de 18 metri lungime şi 9 metri pe lăţime, porţile fiind aşezate la capetele terenului, lungimea lor fiind egală cu lăţimea acestuia, iar înălţimea este de 1,30 metri. Fiecare echipă este formată din trei persoane şi maximum trei rezerve şi are alocaţi nouă metri, iar marcajele sunt realizate din sfoară. Mingea este din cauciuc rezistent cu opt găurele şi prevăzută cu clopoţei. Obiectivul jocului este ca fiecare echipă să arunce mingea în poarta opusă, în timp ce cealaltă echipă încearcă să prevină acest lucru, simţurile utilizate în acest joc fiind cel tactil şi cel auditiv.

Comentarii