Un eveniment cu adevărat excepțional. Reputatul tenor Roberto Alagna a fost și nu a fost aseară la Opera din Iași

joi, 22 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 Un eveniment cu adevărat excepțional. Reputatul tenor Roberto Alagna a fost și nu a fost aseară la Opera din Iași

Ieșenii iubitori de operă au fost pregătiți să meargă miercuri seara, 21 septembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, pentru a-l vedea pe celebrul tenor Roberto Alagna interpretând rolul lui Don Jose, în cunoscuta piesă Carmen, de Georges Bizet. Doar că în dimineața zilei de ieri, cu 12 ore înainte de eveniment, conducerea instituției s-a văzut nevoită să apeleze la unul dintre cei mai experimentați soliști din operă – Cosmin Marcovici – pentru a-i ține locul tenorului Alagna, fiindcă acesta nu s-a mai prezentat.

Inițial revoltați de faptul că tenorul francez, cu origini italiene, nu a mai venit la Iași și nici nu a anunțat că nu va fi prezent, angajații Operei și-au îndreptat ulterior nemulțumirile asupra conducerii. „Niciun artist din lumea asta, indiferent că vorbim de teatru, operă sau un concert de muzică pop, nu vine cu două ore înainte de concert și începe să cânte. Vine cu câteva zile înainte, participă la repetiții, inclusiv la repetiția generală, vede decorurile, costumele, regia etc. Dacă nu ai avut niciun semn de la Alagna de luni, dacă nu a venit în Iași, dacă nu ai făcut repetiția generală, cum să îl aștepți miercuri dimineață sperând că va juca diseară?”, au spus angajații Operei.

Afișele cu Carmen, schimbate de patru ori în câteva zile

„Ziarul de Iași” a pus cap la cap toate informațiile disponibile, pe care conducerea instituției, de la purtător de cuvânt, la manager, a refuzat să ni le pună la dispoziție. A existat un acord al unor reprezentanți ai lui Roberto Alagna ca acesta să joace la Iași, pe baza căruia s-au făcut inclusiv afișe personalizate cu imaginea acestuia, amplasate în mai multe locuri din Iași. Sursele noastre spun că aceasta a fost una dintre solicitările echipei artistului, ca o parte dintre afișe să-l prezinte pe acesta. Afișe care, între timp, au fost refăcute de patru ori de angajații instituției. De altfel, deși afișele cu Alagna au fost distruse între timp, o imagine a intrat în posesia „Ziarului de Iași” și o prezentăm în cadrul acestui material.

FOTO: Afișul dispărut cu tenorul Roberto Alagna

Îngrijorările în Operă au început de luni, de când nu era clar când și cum va ajunge la Iași tenorul Roberto Alagna. Aceasta este și una dintre criticile aduse managerului Andrei Fermeșanu: în loc să fie pregătită o soluție de backup, acesta a așteptat până în ziua spectacolului. Marți seara trebuia să aibă loc repetiția generală, care a fost anulată, ceva rar întâlnit în programul obișnuit al instituției artistice, mai ales că se juca cu un alt invitat de marcă: binecunoscuta mezzo-soprană Ramona Zaharia, care a interpretat rolul principal – Carmen. O situație rară cu atât mai mult cu cât exista și un debut în rândul distribuției principale, care ar fi avut nevoie măcar de o repetiție din timp pentru a se obișnui cu rolul.

FOTO: Afișul pentru același spectacol, Carmen, refăcut, dar cu tenorul Cosmin Marcovici în rolul lui Don José

Mai mult, sursele noastre spun că miercuri dimineață, înainte să caute soluții pentru spectacolul la care urma să se joace cu sala aproape plină, conducerea Operei căuta o mașină cu care să-l aducă pe Alagna la Operă și au trimis un buchet de flori către hotelul unde au presupus că acesta urma să se cazeze. Abia ulterior l-au contactat pe Cosmin Marcovici, în ziua spectacolului, să-l întrebe dacă poate să joace el rolul lui Don Jose. „Ceea ce a făcut Alagna este un gest foarte urât la adresa publicului și la adresa teatrului. Indiferent cât de mică ar fi opera asta vizavi de marele scene pe care a cântat el, publicul aștepta să îl vadă, dar pe el nu l-a interesat asta. Nu vreau să comentez cum a gestionat conducerea situația, eu îmi fac datoria”, a declarat Cosmin Marcovici pentru „Ziarul de Iași”.

Fermeșanu a refuzat dialogul și a trimis un punct de vedere care nu răspunde la nicio întrebare

În premieră de când a ajuns manager interimar al Operei din Iași, Andrei Fermeșanu a oferit un punct de vedere pentru Ziarul de Iași pentru un material legat de activitatea managerială sau artistică a instituției. Doar că acesta nu a vrut să răspundă la nicio întrebare adresată de publicația noastră. L-am întrebat prin ce agenție sau intermediar a luat legătura cu Roberto Alagna, de ce s-a ajuns la situația de a se schimba distribuția, de ce a fost anulată repetiția generală de marți seară dacă nu exista niciun semn de la artist. Am vrut să știm și care este situația contractuală: câți bani au fost plătiți în avans pentru a asigura serviciile lui Alagna de a cânta la Iași și ce se va întâmpla cu această sumă, dacă va fi sau nu returnată. Dacă nu a existat un contract semnat cu artistul sau echipa sa, de ce a fost folosită imaginea sa pe afișele de promovare ale spectacolului Carmen?

Dincolo de faptul că nu a răspuns la nicio întrebare adresată, managerul a mai spus și că distribuția pentru spectacol nu a fost schimbată, contrar tuturor evidențelor logice. „Distribuția spectacolului este neschimbată! Ne-am bucura să vină Roberto Alagna și orice alt artist internațional, dar, până atunci, avem încredere în soliștii iubiți ai instituției. Personajul principal din această seară nu este un oricine! Vorbim despre cel mai experimentat tenor al Operei ieșene, care va asigura un spectacol de excepție. Instituția nu a suferit nicio pierdere financiară, ba dimpotrivă!”, ne-a transmis Andrei Fermeșanu.

Managerul, contrazis de pagina de Facebook a Operei

Confruntat ulterior cu afișul în care apărea Roberto Alagna și întrebat, concret, ce înseamnă „pierdere financiară, ba dimpotrivă”, nici acesta, nici purtătorul de cuvânt al instituției, nu au dorit să comenteze. Deși răspunsul managerului este atât de ambiguu încât nu se înțelege nici măcar dacă Roberto Alagna trebuia sau nu să fi venit la Iași, acest lucru este confirmat chiar de o postare pe Facebook a instituției. Opera a anunțat spectacolul printr-o postare (publicată doar cu doar câteva ore înainte de ridicarea cortinei) în care se face o mențiune specială în dreptul lui Cosmin Marcovici, care sugerează modificarea distribuției originale. „Tenorul Cosmin Marcovici va da viață temperamentalului personaj Don José. Îi transmitem mulțumiri, și pe această cale, pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării instituției de a juca în această reprezentație.”

Un alt semn de întrebare este spectacolul programat pentru astăzi, joi, 22 septembrie: pe afișul original, acesta apare la ora 18.30. Pe noul afiș, Carmen s-a jucat doar miercuri. Conducerea Operei nu a dorit să clarifice nici această problemă. 

Comentarii