Un far proiectat de Gustave Eiffel, restaurat şi reinstalat într-un port din Bretania

vineri, 21 aprilie 2023, 20:42
2 MIN
 Un far proiectat de Gustave Eiffel, restaurat şi reinstalat într-un port din Bretania

Este unul dintre ultimele faruri Eiffel din Franţa: ameninţat cu dispariţia în 2015, restaurat cu ajutorul locuitorilor, un far construit la sfârşitul secolului al XIX-lea de tatăl Turnului Eiffel a regăsit vineri debarcaderul portului din Moguériec, pe coasta Bretaniei, relatează AFP.

Acest mic far înalt de aproximativ zece metri, cu aceleaşi nituri metalice ca şi celebrul turn parizian, va dirija din nou ambarcaţiunile şi va continua astfel istoria sa singulară.

În 1876, farul, rezultatul unei colaborări între inginerul Gustave Eiffel şi industriaşul Louis Sautter, a fost proiectat în atelierele Eiffel din Levallois-Perret, lângă Paris, şi transportat pe Sena până în portul normand Honfleur.

Pictat de Georges Pierre Seurat, maestrul francez al pointilismului, farul a fost folosit de asemenea de tânărul compozitor Erik Satie. După ce a scăpat de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial şi nu a mai fost folosit, farul a fost instalat în în 1960 la Moguériec, pe atunci principalul port pentru pescuitul de homari din Franţa, la cererea pescarilor din zonă.

Cu toate acestea, uzura şi rugina i-au provocat prejudicii, iar supravieţuirea structurii a fost ameninţată când autorităţile maritime au decis, în 2015, din motive în principal financiare, să nu-l restaureze.

Restaurarea farului a fost însă realizată prin mobilizarea locuitorilor. Donaţiile, alături de fonduri europene şi franceze, au făcut posibilă strângerea celor 540.000 de euro necesari pentru restaurarea "acestui patrimoniu maritim", după cum a spus primarul din Sibiril (vest), Jacques Edern.

În septembrie 2021, farul a părăsit portul de origine pentru a-şi schimba înfăţişarea lângă Rennes (vest). Mare parte din piesele originale, precum "balustradele, cupola, scara interioară, girueta" s-au păstrat, a declarat Olivier Thébault, cel care a efectuat lucrările, adăugând că "două treimi sunt originale, am păstrat tot ce am putut".

Doi ani şi jumătate mai târziu, structura a revenit la Moguériec, spre bucuria generală. "Este grozav să-l vedem pe chei", a spus Marie-Line Bruneau, care a parcurs 400 de kilometri pentru a asista vineri la renaşterea farului.

Farul său geamăn, alb cu roşu, restaurat în anii 2010, a fost de asemenea mutat din locul său iniţial, Honfleur – el serveşte acum drept punct de observare la Menton, în sud-est, la peste 1.000 de kilometri distanţă de Moguériec. Doar trei dintre cele 12 faruri proiectate de Eiffel între 1875 şi 1878 mai există în prezent în Franţa. 

SURSA: Agerpres

 

Comentarii