Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron

Valoarea celor 20 de kituri educaţionale este de 120.000 de euro.

vineri, 26 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron

Un laborator al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie în valoare de 120.000 de euro în cadrul unui parteneriat cu o companie italienă. Laboratorul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI) a fost inaugurat în acest semestru, fiind dotat cu 20 de kituri educaţionale destinate studiului în cadrul disciplinei „Internet of Things” (IoT) de către compania Bitron Electronics Engineering, iar primii studenţi care se vor bucura de aceste dotări sunt cei cu specializare în limba engleză de la Departamentul de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la ETTI. 

Şef lucrări dr. ing. Daniel Mătăsaru, titularul disciplinei „Internet of Things” de la ETTI, a fost iniţiatorul colaborării dintre compania italiană şi TUIASI pentru dotarea acestui laborator. Profesorul a precizat faptul că ideea acestei colaborări a venit în urmă cu doi ani, în acea perioadă dorindu-se realizarea unui kit educaţional alături de doi dintre studenţii specializării Telecomunicaţii de la ETTI. Ulterior, programul a fost dezvoltat, optimizat şi realizat fizic în cadrul companiei Bitron. „Sunt foarte recunoscător pentru deschidere şi sprijinul necondiţionat lui Paolo di Maio – Engineering Manager BEE Iaşi, managementului Bitron Group Italia pentru că a înţeles importanţa parteneriatului cu mediul academic şi, nu în ultimul rând, tuturor celor implicaţi în realizarea acestui kit educaţional”, a precizat şef lucrări dr. ing. Daniel Mătăsaru.

Cele 20 de kituri în valoare de aproximativ 120.000 de euro constau în echipamente hardware (senzori, module comunicaţii, actuatori etc) şi software-ul aferent acestora. „Prin această donaţie Bitron îşi doreşte să aibă impact asupra educaţiei viitorilor ingineri, creându-le acestora posibilitatea de a se exprima în modul IoT şi contribuind astfel la inovaţia tehnologică. Scopul acestor kituri educaţionale este de dezvoltare, de activare a curiozităţii studenţilor şi de stimulare a creativităţii lor”, a precizat Paolo di Maio, Engineering Manager la BEE Iaşi.

Cu ocazia inaugării acestui laborator, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Iaşi şi compania italiană vor semna un acord de colaborare valabil pe durata a 4 ani. Acest acord prevede stagii de practică şi internship pentru studenţi în cadrul companiei, furnizarea de teme de licenţă, disertaţie şi doctorat şi suport logistic şi informaţional din partea Bitron Electronics Engineering pentru realizarea lor practică, dar şi vizite de studiu în cadrul companiei sau colaborări cu cadre didactice interesate. 

Comentarii