Un medic conspiraționist din Iași a stocat datele personale ale pacienților COVID

miercuri, 29 iulie 2020, 10:23
2 MIN
 Un medic conspiraționist din Iași a stocat datele personale ale pacienților COVID

Un medic din Iași a stocat în nume personal listele cu datele personale ale pacienților, în ciuda Regulamentului de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR), pentru a demonstra că numărul cazurilor de COVID-19 ar fi mult mai mic decât cel anunțat de autorități.

Răzvan Constantinescu este medic primar de Medicină internă și Gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Este fost membru ALDE.

Este unul din cadrele medicale care bănuiesc o conspirație a autorităților și pun la îndoială cifrele legate de evoluția infectărilor cu SARS-CoV-2 date publicității.

Pe Facebook se declară „un om liber”, se fotografiază cu conspiraționistul rusofil Iulian Capsali și îi jignește pe toți cei care acceptă măsurile de distanțare socială adoptate de guvern.

Săptămâna trecută, el a postat pe rețeaua socială următorul text:

„NEDUMERIRE

Explicați-mi și mie: dacă în listele de cetățeni care se adresează celui mai mare spital din Moldova se înregistrează zilnic, în ultimele 10 săptămâni, maximum 2 (doi!) noi infectați (de obicei unul singur din 100), de unde scot marafații (sic!) 800 zilnic în toată țara?

P.S. Am salvat toate listele din ultimele 4 luni, cu nume, CNP, cu tot”.

Doctorul Constantinescu nu este implicat în tratarea cazurilor COVID-19. Spitalul „Sf. Spiridon” nu preia astfel de cazuri. Lucru pe care chiar dr. Constantinescu îl recunoaște, la solicitarea Newsweek România. „Nu, spital nostru nu 'tratează' pacienți COVID. E doar un filtru. Cei testați pozitiv sunt îndrumați către spitalul de boli infecțioase”, a precizat el.

Având în vedere Regulamentul de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR) a fost întrebat „care a fost scopul colectării acestor date”. El spune că nu le-a colectat, ci doar le-a salvat.

„Nu le-am colectat, ci au intrat automat în mail-ul profesional. Eu doar le-am salvat. Într-adevăr, nu le pot face publice decât dacă le-aș acoperi numele și măcar o parte a CNP-ului. În calitate de medic al spitalului pot accesa datele absolut oricarui pacient din spital și sunt totodată obligat să respect confidențialitatea datelor fiecărui pacient în parte, putând doar exprima opinii cu privire la cazuistică în general. Este necesar ca medicii să știe starea testării tuturor pacienților”, a precizat dr. Constantinescu.

El a ținut să sublinieze că poate folosi datele pacienților salvate în computerul personal „doar în instanță”. Nu ne-a precizat însă circumstanțele exacte în care s-ar putea întâmpla asta.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii