Un mesaj trimis într-o sticlă din Irlanda în urmă cu 40 de ani a fost găsit în Rusia

luni, 25 octombrie 2021, 21:54
2 MIN
 Un mesaj trimis într-o sticlă din Irlanda în urmă cu 40 de ani a fost găsit în Rusia

Un mesaj scris probabil de un cercetător irlandez în urmă cu 40 de ani şi care a fost pus într-o sticlă ajuns în Arctica Rusă, lăsând oceanografii uimiţi de traseul său „neobişnuit”, a informat luni The Irish Times, potrivit The Moscow Times.

Departamentul de ştiinţele pământului şi oceanelor de la Universitatea Naţională din Irlanda din Galway a declarat că a fost contactat recent de un bărbat care a spus că a ”pescuit” sticla în apropierea oraşului arctic Murmansk, la aproximativ 4.000 de kilometri est de Irlanda. Dr. Martin White, oceanograf NUI Galway, a declarat pentru The Irish Times că plutirea sticlei înseamnă că probabil a avut o rută mai ocolitoare decât cea a curenţilor oceanici principali, care sunt mai persistenţi şi mai direcţi.

„Probabil se împlinesc 30 sau 40 de ani de când a fost trimis”, a spus White potrivit sursei citate. White a spus că predecesorul său Ed Monahan – care a folosit aşa-numitele sticle „drifter” în anii 1970 şi 80 înainte ca tehnologia prin satelit să faciliteze urmărirea curenţilor, mareelor ​– probabil că a dat drumul sticlei în largul coastei Irlandei.

The Irish Times a scris că persoana care a găsit sticla, care a spus că a descoperit-o îngropată în sedimenteşe fiordului Kola Bay din Marea Barents, a trimis, de asemenea, prin e-mail NUI Galway fotografii ale sticlei şi o carte poştală decolorată şi pătată. Cartea poştală cere celui care o găseşte să completeze numele, adresa, precum şi unde a găsit-o.

Soţia lui White, vorbitoare de limbă rusă, Tatiana Popova, urmează să ceară mai multe detalii celui care a găsit sticla. Un număr de serie – dacă nu s-a şters – ar permite universităţii să urmărească originile cărţii poştale şi să identifice când şi unde a fost lansată la apă.

White a remarcat însă că a rămas un mister dacă sticla a traversat mările Nordului şi Norvegiei în Marea Barents pe cont propriu sau cu ajutorul exterior al pescarilor.

SURSA: hotnews.ro

 

 

 

Comentarii