Un nou obicei ia amploare la Iaşi: spălatul şi uscatul rufelor la spălătorii publice. O afacere de un succes neaşteptat

luni, 19 decembrie 2022, 02:50
5 MIN

Doi antreprenori ieşeni, Ştefan Bârgăoanu şi Beniamin Dupu, au reuşit să facă un business profitabil în oraş în locaţii unde oamenii pot aduce rufele la spălat şi apoi pot pleca cu ele acasă gata uscate în mai puţin de o oră. Este vorba despre conceptul de easywash, o afacere deschisă de cei doi ieşeni şi care, în ultimul an, a avut cel mai mare succes. Fie că doar spală hainele aici, fie că vin doar pentru a le usca, la locaţiile easywash sunt în permanenţă cozi.

„Este un pic mai greu acum din cauza acestor utilităţi care sunt costisitoare, din cauza creşterilor mari ale preţurilor la gaz şi la curent. Cu toate acestea suntem pe plus, nu pe minus. În 2022 oamenii apelează mai des la serviciile noastre, numărul de clienţi fiind în creştere”, ne spune Ştefan Bârgăoanu.

Ridicarea tuturor restricţiilor, profit pentru afacere

După ridicarea restricţiilor pandemice, studenţii şi turiştii au adus venit considerabil afacerii. Revenirea studenţilor pe băncile facultăţilor vine la pachet şi cu mutatul lor în căminele universităţilor din oraş.

Lipsa maşinilor de spălat în cămine, sau indisponibilitatea acestora, îi face pe studenţi să apeleze la serviciile de spălătorie automată:

„Anul acesta au venit mai mulţi tineri, deoarece s-au reîntors studenţii în oraş. În plus, se cunoaşte şi creşterea numărului de turişti odată cu ridicarea restricţiilor. Sunt multe persoane care au descoperit serviciile noastre anul acesta”, completează Ştefan Bârgăoanu.

Andreea, studentă în anul 3 la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice:

„Am început facultatea în 2020, făcând cursurile online de acasă, din cauza pandemiei. Anul acesta din martie m-am mutat la cămin, deoarece am început să mergem fizic la facultate. Acum vreo două luni am aflat de acest serviciu şi am mers şi eu de câteva ori. Noi nu avem maşină de spălat la cămin, aşa că eram nevoită să car hainele murdare acasă pentru a le spăla. Easywash mi se pare o idee foarte bună pentru studenţii din aceeaşi situaţie, nu mai suntem nevoiţi să mergem cu hainele acasă, preţurile sunt accesibile şi timpul de spălare şi uscare este scurt”.

Nu doar tinerii aduc aici hainele sau lenjeriile de pat murdare pentru a le curăţa. Amplasarea easywash-urilor în cartierele mari din oraş îi face pe vecini să vină prepoderent aici. Familii, tineri şi chiar bătrâni apelează la serviciile spălătoriei din diferite motive: ori li s-au stricat maşina de spălat, ori nu mai au apă.

Majoritar, oamenii spală aici haine, lenjerii de pat sau prosoape. Sunt şi cei care au mici business-uri care aduc la spălat prosoape, feţe de masă şi de scaune.

Preţurile avantajoase îi face pe ieşeni să-şi spele rufele la laundromate

Cu toate că preţul facturilor la gaz şi curent au crescut considerabil în ultima perioadă, preţurile la spălătoriile easywash au rămas aceleaşi ca anul trecut. Spre deosebire de spălătoriile clasice, easywash este un serviciu cu autoservire. Este deschis non-stop în fiecare zi din săptămână, iar clienţii pot folosi echipamentele prin achiziţionarea unor jetoane.

„Programele diferă de la o maşină de spălat la alta. Avem două tipuri de maşini de spălat, una de 10 kilograme şi cealaltă de 14. La o maşină de 10 kilograme, un program minim începe de la 15 lei pentru maxim 30 de minute şi presupune cumpărarea a două jetoane. Maşina mare care este de 14 kilograme preţul începe de la 25 de lei. O uscare rapidă înseamnă o fisă, adică 5 lei pentru 15 minute. Omul, în funcţie de programul ales din cele trei tipuri de spălare, îşi pune atâtea jetoane de câte are nevoie”, explică Ştefan Bârgăoanu.

Practic, cu trei jetoane oamenii spală şi usucă într-un timp mult mai scurt decât acasă. Ieşenii trebuie să vină cu detergentul şi balsamul de rufe proprii, pentru a evita eventualele iritaţii care pot apărea de la substanţe pe care nu le folosesc de obicei. Seviciul de uscare rapidă este cel mai folosit de către ieşeni, mai ales în această perioadă.

Rar se întâmplă ca cetăţenii să nu-şi usuce hainele după ce le spală. Totodată, sunt şi cei care preferă să-şi spele hainele acasă şi să vină la laundromate doar pentru a le usca. Ştefan Bârgăoanu spune că a stat de vorbă cu doi părinţi care le-a afirmat că preferă ca hainele copiilor să le spele acasă, fiindu-le frică să nu facă vreo dermatită, la easywash venind doar pentru a le usca.

Maşinile de spălat sunt dezinfectate zilnic

Zilnic echipamentele se dezinfectează cu clor. În plus există şi o maşină de aburi puşi la 200 de grade şi care dezinfectează interiorul maşinii de spălat: cuvele şi garniturile.

„Noi nu putem sta de dimineaţa până seara, lăsăm în locaţii câte un dezinfectant pe care fiecare client îl poate folosi pentru a dezinfecta după persoana precedentă”. Se poate dezinfecta şi fără clor, doar cu abur la 200 de grade, care ajută foarte mult la îndepărtarea murdăriei mai insistente.

În Iaşi există trei locaţii easywash unde cetăţenii pot aduce hainele şi lenjeria la spălat. În general, în weekend este cel mai aglomerat în locaţii, iar în timpul săptămânii, în cea de-a doua parte a zilei.

„Nu consider că suntem cu nimic mai complexaţi faţă alte oraşe mari, cum ar fi Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Cred că Iaşul este un oraş frumos care se dezvoltă din ce în ce mai mult. Planul de afaceri este de multe ori imprevizibil. De asta nu de puţine ori ne este greu, ne afectează şi pe noi inflanţia. Dacă totuşi statul nu scapă de sub control aceste preţuri, încercăm să nu le mărim nici noi. Ar avea de suferit atât clienţii, cât şi noi pe de o parte. Am avea mai puţine încasări şi un profit mai mic”, adaugă la final antreprenorul. 

Comentarii