Un nou război se profilează pe teritoriul fostei URSS: Armenia se va lupta iar cu Azerbaidjan

sâmbătă, 04 iunie 2022, 18:20
2 MIN
 Un nou război se profilează pe teritoriul fostei URSS: Armenia se va lupta iar cu Azerbaidjan

Pe măsură ce războiul din Ucraina se dezlănţuie, un al doilea conflict se pregăteşte, între aliatul Rusiei, Armenia, şi Azerbaidjan. Pe măsură ce războiul din Ucraina este în plină desfăşurare, aliatul Rusiei, Armenia, se teme de izbucnirea unui nou front la graniţa sa cu rivalul Azerbaidjan, tensiunile fiind tot mai acute între aceste ţări vecine din Caucazul de Sud.

La fel ca Rusia şi Ucraina, Armenia şi Azerbaidjan sunt două naţiuni post-sovietice cu o lungă istorie de dispute teritoriale letale. Cel mai recent război a izbucnit în septembrie 2020, un conflict sângeros de 44 de zile, concentrat asupra regiunii Nagornîi – Karabah, unde etnicii armeni au înfiinţat un stat separatist numit Republica Artsah, în urmă cu trei decenii, pe un teren recunoscut internaţional ca fiind parte a Azerbaidjanului.

Cel mai recent conflict din disputa de un secol asupra acestui teritoriu s-a încheiat în mare cu un acord ce a permis forţelor ruse de menţinere a păcii să intre pe câmpul de luptă. Dar, pe măsură ce Moscova se concentrează asupra a ceea ce a numit „operaţiunea militară specială“ împotriva Ucrainei, apar rapoarte despre un nou conflict la graniţa de sud a Europei cu Asia.

„Forţele azere atacă soldaţii armeni în Artsah în acest moment, în timp ce eu vorbesc“, a declarat Hayk Mamijanyan, deputat al Parlamentului armean pentru Newsweek, la sfârşitul lunii martie. Mamijanyan numeşte atacurile recente o „încălcare clară“ a acordului de încetare a focului semnat între cele două părţi la 9 noiembrie 2020. Armenii „nu au fost chiar mulţumiţi“ de acord, spune el, dar „chiar şi acel tratat este încălcat acum“.

Mamijanyan afirmă că Azerbaidjanul foloseşte situaţia din Ucraina ca „pârghie“ pentru a-şi reînnoi ofensiva, „pentru a profita“ de războiul Rusiei cu un alt vecin. „Sper cu adevărat că lumea nu va tăcea de data aceasta“, spune el. „Lumea şi majoritatea organizaţiilor internaţionale au tăcut în timpul războiului de 44 de zile şi sper că, în ciuda ineficienţei Guvernului armean, organizaţiile internaţionale şi lumea vor acorda atenţie crimelor pe care le comite Azerbaidjanul în acest moment“.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii