Un primar condamnat la Iaşi pentru corupţie cere înapoi banii confiscaţi de procurori

luni, 08 ianuarie 2024, 12:51
2 MIN
 Un primar condamnat la Iaşi pentru corupţie cere înapoi banii confiscaţi de procurori

Condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi, în latura civilă, să plătească către Primăria comunei Drânceni din judeţul Vaslui 36.000 de lei, şi cu 12.038 de euro confiscaţi, fostul edil Gelu Pecheanu îşi vrea banii înapoi.

Pentru acest lucru, el a cerut revizuirea pedepsei, în latură civilă. Tribunalul Vaslui a luat act de cererea acestuia, dar a trimis-o, spre solutionare, Sectiei Civile, chiar dacă Pecheanu a fost condamnat de Sectia Penală a Tribunalului Vaslui, condamnare rămasă definitivă prin decizia Curtii de Apel Iasi.

Anul trecut, în luna octombrie, magistratii Curtii de Apel Iasi si-au spus ultimul cuvânt în dosarul în care Gelu Pecheanu, fostul primar al comunei Drânceni, si nora lui au fost trimisi în judecată pentru fapte de coruptie. Instanta de apel a decis ca Gelu Pecheanu să fie condamnat la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani. Tot cu o pedeapsă cu suspendare s-a ales si nora fostului edil. În primă instantă, Pecheanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare si 3 ani pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi. De asemenea, nora lui Pecheanu a primit o condamnare de 3 ani si 5 luni de închisoare cu executare.

Condamnat la închisoare cu suspendare si cu banii luati, Gelu Pecheanu, fostul edil al comunei Drânceni, îsi vrea banii înapoi. Pentru a reusi acest lucru, Pecheanu a făcut deja primul pas. A cerut judecătorilor revizuirea pedepsei, mai ales în latură civilă, acolo unde a fost obligat să achite 36.000 de lei către UAT Drânceni si i-a fost confiscată suma de 12.038 de euro.

În acest dosar, Pecheanu a fost acuzat că si-a angajat nora, Adnana Florina Pecheanu, pe vremea când aceasta era iubita fiului lui, ca manager de proiect într-un proiect transfrontalier cu fonduri europene, chiar dacă aceasta nu avea pregătirea necesară si era doar studentă. Adnana Florina Pecheanu a încheiat un contract individual de muncă cu socrul său, pe când era iubita fiului edilului, stabilindu-i-se un salariu de 550 de euro pe lună, pe toată durata proiectului (22 luni). La momentul semnării contractului de muncă, potrivit DNA, tânăra nu îndeplinea conditiile. Ancheta procurorilor DNA avea să scoată la iveală cum tânăra a fost angajată fictiv, doar pentru a semna statele de plată si pentru a încasa salariile, în timp ce activitatea aferentă proiectului era desfăsurată de contabil si de primar. Ancheta a fost declansată în urma unei plângeri înaintate la DNA de către paznicul comunei.

Articolul, integral, AICI

Comentarii