Un primar din judeţul Iaşi cere dizolvarea Consiliului Local al comunei pe care o conduce

vineri, 04 august 2023, 16:14
2 MIN
 Un primar din judeţul Iaşi cere dizolvarea Consiliului Local al comunei pe care o conduce

Ciprian Grosu (FOTO), primarul comunei Rediu, a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local. El susţine că membrii CL acţionează în nume personal sau politic şi nu în cel al comunei. Mai jos redăm integral un comunicat remis presei de către edilul comunei ieşene.

„Astăzi am depus pe rolul Tribunalului Iaşi o cerere de chemare în judecară a Consiliului Local al Comunei Rediu, solicitând instanţei de judecată ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să constate dizolvarea de drept a autorităţii publice locale pârâte.

Legiuitorul a prevăzut în cuprinsul alin. (2) al art. 143 din O.U.G. 57/2019 – Cod Administrativ aptitudinea, atât a Primarului, cât şi a oricărei persoane interesate, de a sesiza Instanţa de contencios administrativ cu privire la cazurile de dizolvare de drept a Consiliului Local prevăzute la alin. (1) al aceluiaşi articol. Dizolvarea se configurează drept sancţiune ce operează ope legis în cazul în care Consiliul Local „nu a adoptat nicio hotărâre în 3 şedinţe ordinare sau extraordinare ţinute pe durata a patru luni calendaristice consecutive”.

Vezi aici cererea de trimitere in judecata

Celeritatea aplicării acestei măsuri se justifică prin necesitatea restabilirii unui echilibru funcţional la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale. Cetăţenii comunei Rediu au cunoştinţă despre comportamentul iresponsabil al consilierilor locali şi ştiu că dezbaterile cu privire la proiectele propuse tind să se îndepărteze în conţinut şi discuţii de la noţiunea de interes public local, aleşii demostrând un exerciţiu al interesului personal-politic şi nu unul care să vizeze grija faţă de comunitatea din care fac parte.

Actul deliberativ manifestat până acum în şedinţele de consiliu local organizate în comuna noastră face, incontestabil, dovada îndepărtării consilierilor locali de la obiectivul ocrotirii interesului public şi al cetăţenilor.

Refuzul nejustificat de a participa – fie la şedinţe, fie la susţinerea proiectelor locale, anume refuzul de a aproba proiectele ce se doresc a fi implementate în beneficiul cetăţenilor, este calificat de către legiuitor ca simbolizând o abatere suficient de gravă încât să atragă o sancţiune cu aplicabilitate instantanee faţă de care Instanţa urmează doar să dispună constatarea sa: dizolvarea consiliului local.

Apelez la intervenţia instanţei de judecată pentru că urmăresc cenzurarea perpetuării activităţilor inadecvate a acestor aleşi locali, activităţi contrare responsabilităţilor ce se circumscriu exercitării mandatului cu care au fost investiţi de către cetăţenii comunei, de către vecinii mei. Am încredere că legea va fi aplicată şi, totodată, am încredere că cetăţenii investesc cu încredere acest demers fiind, fără doar şi poate, la curent cu activităţile şi preocupările consilierilor locali ai comunei noastre. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, se arată într-un comunicat semnat de primarul comunei ieşene.

Comentarii