Un sibian a găsit o comoară îngropată la Podul Dracului. Monedele au peste 1600 de ani vechime

vineri, 02 iunie 2023, 08:40
2 MIN
 Un sibian a găsit o comoară îngropată la Podul Dracului. Monedele au peste 1600 de ani vechime

Un detector de metale, un sibian pasionat de istorie și puțin noroc au scos la lumină o comoară veche de peste 1600 de ani. Monedele de pe vremea romanilor au fost descoperite în Miercurea Sibiului, iar acum se află în grija Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

O comoară alcătuită din 132 de monede și obiecte de dimensiuni mici a fost descoperită zilele trecute în Miercurea Sibiului. Florin Dragoș este sibianul care din pasiune a reușit să scoată la lumină aceste artefacte. „Fratele meu, și-a făcut acum o săptămână autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a cumpărat și de vreo două zile a fost pe lângă Apoldu de Sus, pe undeva pe lângă linia ferată, lângă Podul Dracului cum i se spune pe aici. Și acolo, punându-se în locul celor care au ascuns comoara, s-a gândit că undeva pe o stâncă, ar putea să fie ceva îngropat și când s-a urcat acolo a început să sune aparatul, iar când a săpat a găsit prima monedă. El mai era cu cineva și a zis să mai sape ca să mai găsească una pentru persoana respectivă și când a mai săpat puțin a scos un pumn plin de monede. În total au fost găsite 132 de obiecte” ne-a povestit Samuel Dragoș, fratele sibianului care a găsit moneda.

Monede vechi de peste 1600 de ani

Monedele se află acum în grija Direcției Județene de Cultură Sibiu care le va analiza și va stabili cu exactitate din ce perioadă datează. La o primă vedere, acestea par să aparțină de pe timpul împăratului Constantin al II-lea, adică acum aproximativ 1693 de ani.

„Încă nu s-a făcut evaluarea, dar au zis că este ceva foarte important, este din anul 330, din vremea împăratului Constantin al II-lea. A fost găsită împreună cu monedele și catarama de la pantalonii care îi aparțineau împăratului, așa au zis la Muzeu” a mai spus Samuel Dragoș.

Achiziționarea detectorului de metale care i-a adus comoara s-a realizat din pasiunea pentru istorie, dar și pentru artă. „A fost prima comoară pe care a găsit-o, în rest a mai găsit bucăți de fier, sârmă, conserve. El întotdeauna a fost pasionat de astfel de lucruri. Se ocupă și de sculptură cu drujba, e tipul mai artistic de la noi din familie, e singurul care a luat talentele acestea, sculptură, pictură și este pasionat și de istorie și din aceste motive și-a luat detectorul de metale” a mai povestit Samuel Dragoș.

Mai mult, pe oradesibiu

Comentarii