Un şofer prins cu o alcoolemie uriaşă a fost trimis la închisoare după numai două termene de judecată

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Un şofer prins cu o alcoolemie uriaşă a fost trimis la închisoare după numai două termene de judecată

Justiţia se poate mişca şi repede. Un ieşean din Cepleniţa a fost prins beat „cleşte” la volan la mijlocul lunii septembrie. Trei săptămâni mai târziu, rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău era trimis în instanţă. În decurs de două termene de judecată, şoferul era deja condamnat. A făcut apel împotriva sentinţei săptămâna trecută, încercând să-i convingă pe magistraţii Curţii de Apel să-i reducă pedeapsa. Aceştia însă nu se grăbesc: primul termen al apelului va avea loc la mijlocul lui ianuarie.

Ionuţ Chircu avusese permis, categoria B. Acum doi ani, fusese însă condamnat, cu suspendare, pentru conducere sub influenţa alcoolului, permisul fiindu-i anulat. Cu toate acestea, pe 14 septembrie, deşi băut, s-a urcat din nou la volan, plecând din satul Zlodica spre Cîrjoaia, din comuna Cotnari, cale de doar 6 km. Se despărţise de soţie, iar aceasta se întorsese, împreună cu fiica lor, la părinţi.

Chircu a ajuns la Cîrjoaia în jurul orei 14.30, petrecând o jumătate de oră cu fiica sa. A plecat apoi spre casă, nu înainte de a-i spune socrului său că nu are nicio problemă să conducă băut şi fără permis, pentru că poliţia nu-l va prinde. Nu s-a întâmplat însă aşa. În drum spre casă, trebuia să intersecteze DE 58, unde se afla o patrulă de poliţie, care a oprit Opelul condus de Chircu. Întrucât şoferul emana halenă alcoolică, şoferul a fost testat cu aparatul Dräger, iar apoi i s-au recoltat probe biologice. A rezultat o alcoolemie de 3,48‰ în sânge, fapt ce l-a adus din nou în faţa judecătorilor.

Magistraţii Judecătoriei Hârlău nu au avut nicio problemă în stabilirea faptelor, dezbaterea cazului necesitând un singur termen de judecată. Ei au luat în calcul faptul că Chircu îşi recunoscuse fapta, aplicându-i o pedeapsă de 9 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi alta de 1 an şi 3 luni de închisoare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, rezultând o condamnare finală la 1 an şi 6 luni de închisoare. Suspendarea pedepsei primite în 2020 a fost revocată, iar cele două condamnări au fost contopite.

Rezultatul a fost 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executarea pedeapsei în regim de detenţie. Curtea de Apel urmează să decidă dacă pedeapsa va fi menţinută sau va fi întrucâtva uşurată. Marja de manevră a judecătorilor este însă redusă, magistraţii Judecătoriei Hârlău aplicându-i oricum o condamnare apropiată de minim.

Comentarii