Unul din cele mai moderne telescoape din Europa, inaugurat la Observatorul din Iaşi. Poate fi vizitat

luni, 02 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Unul din cele mai moderne telescoape din Europa, inaugurat la Observatorul din Iaşi. Poate fi vizitat

Părinţii în căutare de atracţii educative pentru copii îşi vor putea nota în agendă un nou obiectiv de vizitat împreună cu micuţii: Observatorul Astronomic al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Inaugurat oficial la sfârşitul săptămânii, Observatorul de la Iaşi are în prezent unul dintre cele mai moderne telescoape din Europa, susţine decanul Facultăţii de Matematică din Iaşi. Programul pentru vizitatori nu a fost încă stabilit şi nici cuantumul tarifului de vizitare, însă reprezentanţii UAIC spun că Observatorul ar putea fi deschis pentru public în 2-3 săptămâni.

 

“Nu mai este un telescop tradiţional la care utilizatorul pune ochiul ca să privească stelele. Se contactează camere performante, iar semnalul este transmis spre calculatoare, se studiază topografii, limbaje video care se analizează apoi cu computere performante. Poate veni oricine, va fi un program săptămânal, vom începe cu două ore săptămânal în care va fi permanent cineva aici, care va oferi explicaţiile necesare. Intrarea va fi cu bilet, dar deocamdată nu am stabilit preţul biletului. Noi sperăm ca în maxim două săptămâni să dăm drumul pentru vizitatori”, a declarat prof. Răzvan Liţcanu, decanul Facultăţii de Matematică din cadrul UAIC şi gazda evenimentului de inaugurare a Observatorului.

“Observatorul Astronomic din Iaşi a fost înfiinţat în anul 1913, mai precis atunci a fost finalizată construcţia clădirii actuale şi a început să funcţioneze propriu-zis ca observator astronomic. Aparatura din dotare a început să fie achiziţionată cu zeci de ani în urmă. În cadrul acestui proiect de dotări a fost achiziţionată o lunetă, un telescop, care a fost montat sub cupola observatorului şi la care pot fi făcute observaţii ale bolţii cereşti. Luneta este una dintre cele mai performante din ţară la momentul actual, incomparabilă cu cea dinainte, care data din anii ’50 – ’60, dar care este şi aceea funcţională, şi o vom repune în funcţiune sub una dintre cupolele mai mici din jur”, a mai explicat decanul Facultăţii de Matematică, prof. Răzvan Liţcanu.

Mai multe imagini, în GALERIE FOTO

Observatorul, situat imediat după Universitatea de Ştiinţele Vieţii, în Agronomie, a fost construit într-un an şi 2 luni, în perioada 1911 – 1912, şi inaugurat în 1913, în urmă cu 110 ani. “Gândit iniţial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Observatorul ieşean (al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti), a fost considerat, multă vreme, drept cel mai modern din Europa. În anul 2013, din pricina lipsei fondurilor, a degradării fizice şi a lipsei unui sistem de încălzire eficient, edificiul care adăpostea echipamentele, învechite şi ele, a fost închis”, se arată într-o postare a UAIC pe Facebook.

Printre oficiali, Mihai Chirica, primarul Iaşului a declarat, la rândul său: “Observatorul este readus la viaţă după un travaliu îndelungat, e adevărat, dar în cele din urmă va fi redat comunităţii, atât pentru vizitatori, dar mai ales pentru lumea Universităţii Alexandru Ioan Cuza. E foarte bine pentru că este şi o formă de reparaţie morală faţă de ce au făcut înaintaşii pentru oraşul nostru, fiind construit în perioada dinaintea primului război mondial”.

Prof. Tudorel Toader, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza a completat: “Finanţarea este integrală de la Compania Naţională de Investiţii. Personal am depus proiectul spre finanţare în septembrie 2016 şi de atunci şi până acum au urmat etapele pe care le ştim, cu avizări, cu autorizări, cu proiecte, cu contestări şi cu execuţia lucrării – şapte ani de zile. E mult, dar acestea sunt regulile pe care trebuie să le respectăm. Aici va fi bază de cercetare ştiinţifică, bază de activitate didactică şi socială”.

Numărăm pe degetele de la mâini şi de la picioare astronomii din România, în condiţiile în care Astronomia nu există în curricula şcolară, deşi apetenţa pentru acest subiect este foarte mare, au mai oftat oficialii invitaţi la inaugurarea Observatorului, care au anunţat şi că în anul 2024, în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza se va desfăşura olimpiada de astronomie.

Comentarii