USAMV va construi în sfârşit baza hipică din Copou, după ce a sistat 10 ani lucrările

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 USAMV va construi în sfârşit baza hipică din Copou, după ce a sistat 10 ani lucrările

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi (USAMV) a reuşit să-şi păstreze o parte din terenurile din Copou, aproape 1,5 hectare, după mai bine de zece ani de procese cu urmaşii lui Mihail Sadoveanu. 

Săptămâna aceasta, conducerea universităţii a obţinut aprobarea Proiectului Urbanistic Zonal pentru a construi spaţii pentru procesul didactic de la disciplinele de echitaţie şi tehnologia creşterii cabalinelor pe terenul respectiv, aflat în spatele Muzeului memorial Mihail Sadoveanu, care este administrat de Muzeul Naţional al Literaturii din România, filiala Iaşi. Astfel, universitatea are şansa să finalizeze un proiect pe care l-a început în urmă cu mai bine de zece ani de zile, dar pe care l-a sistat în urma proceselor din instanţă.

Conform PUZ-ului, acolo va fi construită o bază hipică, un adăpost de animale, un teren de antrenament, un menaj acoperit şi vor fi amenajate tribune. „Avem început un laborator de echitaţie, e un proiect început, dar sistat în urma unor probleme funciare în primă fază cu moştenitorii lui Mihail Sadoveanu. Ne-am oprit din lucrări atunci, era construit în proporţie de circa 35%, iar acum am cerut acorduri ca să continuăm lucrările“, a declarat prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi. Universitatea, alături de alte şase părţi – instituţii ale statului, Muzeul Naţional al Limbii Române şi Direcţia Silvică Iaşi, au fost daţi în judecată pentru proprietatea mai multor terenuri în Copou de către Smaranda Caterina Herfurt, care s-a revendicat drept moştenitoarea lui Mihail Sadoveanu, însă instanţa a respins toate acţiunile acesteia.

„Avem acordul să intrăm pe linie dreaptă, dacă primim şi autorizaţia de construire şi nu ne împiedicăm de alţi paşi vom continua lucrările. Finanţarea va fi din fonduri proprii, de la minister şi eventuale proiecte, iar zona va fi menită exclusiv pentru studenţi. Vom permite şi accesul publicului, fără îndoială, dar nu va fi organizată în scop de agrement, cum a fost baza hipică din CUG a Primăriei“, a adăugat rectorul USAMV. 

Comentarii