Vara se întoarce la Iași pentru trei zile, apoi pleacă definitiv. 29 de grade Celsius sâmbătă

vineri, 20 octombrie 2023, 08:57
2 MIN
 Vara se întoarce la Iași pentru trei zile, apoi pleacă definitiv. 29 de grade Celsius sâmbătă

La Iași urmează un weekend de vară, cu temperaturi care ajung până la 29 de grade Celsius. Explicații legate de aceste temperaturi anormal de ridicate pentru luna octombrie, sunt date de Conf. dr. Lucian Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova

”După minimele negative de la începutul săptămânii vara termică se întoarce în forță. Maximele din următoarele 3 zile vor marca zile autentice de vară, iar cele de mâine, de peste 30C, se vor apropia mult de valorile maxime record ale lunii octombrie. De altfel, vremea va fi mai caldă cu +10…+12 C față de media multianuală a acestei perioade, ceea ce înseamnă un salt termic în valoril medii zilnice de aproape 20C între începutul și sfârșitul săptămânii. Nu, nu este vorba doar de o trecere de la rece la cald, ci de un adevărat montagne-russe termic între vremea moderat de rece de la începutul săptămânii și cea extrem de caldă din următoarele zile. 

Valorile termice din zilele următoare contrastează puternic atât cu ce se întâmplă în Scandinavia și nord-estul continentului, unde preiarna prinde contur, dar și cu cele din vestul continentului. Un anticiclon de blocaj din nordul continentului și o depresiune atlantică foarte puternică centrată peste Arhipelagul Britanic îngrămădesc masele de aer cald în regiunea țării noastre și își dau astfel mâna pentru un sfârșit de săptămână cu iz estival ce conturează deopotrivă și potențialul dinamic major al acestei toamne de a aduce variații termice impresionante rezultate din alternanța circulațiilor sudice tropicale cu cele nordice polare și chiar ultrapolare ”

Comentarii