De Business

Punem punctul pe știi

Vești bune pentru români. Facturile la gaz ar putea să scadă foarte curând

joi, 02 martie 2023, 22:27
2 MIN
 Vești bune pentru români. Facturile la gaz ar putea să scadă foarte curând

După o lungă perioadă de creșteri de prețuri în domeniul energiei, vin și vești bune. Facturile la gaz ar putea scădea chiar de luna viitoare, a declarat vicepreședintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei.

Oficialul spune că producția internă de gaze ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele internaționale sunt și ele în scădere. Prin urmare, și prețul gazului din facturi ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani.

Începând din primăvara anului trecut, gazele din producția internă au prețul plafonat la 150 de lei pe mwh pentru furnizori. Apoi, prețul pentru consumul casnic, a fost plafonat la 31 de bani pe kwh, adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse. Însă facturile la gaz ar putea scădea chiar de lună viitoare, sub acest plafon, spune vicepreședintele ANRE.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE: „Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit. În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27.”

Cu alte cuvinte, producția internă ar putea acoperi mai mult din consumul casnic, poate chiar integral, deci la un preț mai bun. Oricum, și prețul gazului european a fost în scădere în ultima perioadă și a coborât la sub 50 de euro pe mwh, adică la jumătate față de acum un an.

Prețurile finale vor fi decise însă de producători, nu de stat, iar unul dintre ei a transmis deja un preț sub plafonul de 31 de bani pe kwh.

În factură, prețul gazului este doar aproximativ 60%. Restul reprezintă alte tarife și taxe, inclusiv costul de furnizare. Însă dacă scade prețul gazului, furnizorii trebuie și ei să reducă facturile.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii