VIDEO Ce a răspuns Lavrov când a fost întrebat ce a mai furat Rusia în afară de grâne

miercuri, 08 iunie 2022, 17:39
2 MIN
 VIDEO Ce a răspuns Lavrov când a fost întrebat ce a mai furat Rusia în afară de grâne

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost luat prin suprindere miercuri când a fost întrebat de un jurnalist ucrainean, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, ce bunuri furate din Ucraina a reușit să vândă Rusia, potrivit CNN. Oficialul rus a încercat să atragă atenția că ucrainenii ar fi, de fapt, personajele negative.

Serghei Lavrov l-a rugat pe jurnalistul ucrainean să repete întrebarea pe care i-a adresat-o în timpul conferinței de presă, oficialul rus fiind surprins și puțin enervat de curiozitatea ziaristului.

„Voi (ucrainenii n.r.) sunteți mereu preocupați de ce puteți fura și de unde să furați și credeți că toată lumea gândește așa”, i-a răspuns Lavrov jurnalistului ucrainean.
Rusia are „intenții și obiective clare" în Ucraina, vrând să „elibereze" poporul ucrainean de un „regim neonazist", a continuat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a mai spus că în ceea ce privește cerealele „nu există niciun obstacol sau vreo situație provocată de Federația Rusă".

„Domnul Zelenski trebuie să dea ordin pentru ca porturile ucrainene să devină sigure", a susținut Lavrov, reiterând afirmațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina trebuie să își demineze apele pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor.

Lavrov a spus că „nu suntem noi cei vinovați" pentru crearea unei probleme și că „mingea este în terenul lor”.

Serghei Lavrov a susținut miercuri, în Turcia, că este de datoria Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale. Lavrov a mai spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de rezolvare a situației.

Miniștrii de Externe turc și rus s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru a discuta despre restabilirea exporturilor de cereale din Ucraina.

Câte cerealere ar fi furat Rusia din Ucraina
Rusia ar fi furat aproximativ 600.000 de tone de cereale de pe teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat și a exportat o parte din ele, a declarat miercuri directorul adjunct al uniunii producătorilor agricoli ucraineni, potrivit Reuters.

Ucraina va cere Rusiei despăgubiri atât pentru furtul de cereale, cât și pentru distrugerea proprietăților deținute de fermieri, a declarat directorul adjunct al al uniunii producătorilor agricoli ucraineni, Denys Marchuk, pentru televiziunea ucraineană.

„Până în prezent, aproximativ 600.000 de tone au fost furate de la companiile agricole și duse pe teritoriul ocupat temporar al Peninsulei Crimeea, iar de acolo se deplasează în porturi, în special la Sevastopol, iar de acolo, navele merg în Orientul Mijlociu", a declarat Marchuk.

El mai susține că aproximativ 100.000 de tone de cereale au fost deja transbordate în Siria, conform dovezilor „înregistrate de SUA".

Sursa: hotnews.ro

Comentarii