Paradoxul existenţei umane: o tragedie cumplită va salva, în cele din urmă, alte vieţi

VIDEO Iancu Crăciun, olimpic strălucit de la Colegiul Racoviță, ucis într-un accident stupid. Inima îi bate în Germania

joi, 22 august 2019, 02:03
3 MIN
 VIDEO Iancu Crăciun, olimpic strălucit de la Colegiul Racoviță, ucis într-un accident stupid. Inima îi bate în Germania
Decizie sfâşietoare luată de doi părinţi din Iaşi care trăiesc o durere fără margini, după ce unicul lor copil, un elev strălucit, olimpic la matematică şi chimie la Colegiul “Racoviţă”, a murit într-un accident rutier stupid. Ei au fost de acord ca organele băiatului să fie prelevate, pentru ca adolescentul să dea astfel altora din viaţa ce lui i-a fost refuzată de un destin de neînţeles. Copilul se întorcea de la Băile Felix cu bunicii, în maşina lor Matiz, când, la ora 6 dimineaţa, au fost izbiţi în plin de o dubă al cărei şofer adormise la volan. Nimeni din maşină nu a scăpat cu viaţă, ultimul care a murit, după zile lungi de agonie, fiind chiar Iancu. Toţi – colegi, profesori, prieteni – au numai cuvinte frumoase de spus despre cel ce le-a fost până curând alături
În ciuda durerii de a-şi fi pierdut singurul lor copil, părinţii unui adolescent ieşean au fost de acord să doneze organele fiului lor, mort într-un accident rutier pe o şosea din Bihor, şi să salveze alte vieţi. Accidentul care i-a curmat viaţa lui Iancu Cristin Crăciun a avut loc pe 3 august, în Bihor, când maşina în care se afla băiatul şi bunicii săi, un Matiz, a fost lovită de o dubiţă al cărei şofer a adormit la volan, din cauza oboselii.
 
Se întorceau de la băi
 
Cei trei ieşeni, Iancu, elev în clasa a X-a, şi bunicii săi, doi foşti profesori ieşeni acum pensionari, se întorceau de la Băile Felix, unde fuseseră în vacanţă pentru câteva zile. În urma impactului, care a avut loc în apropierea Oradei, bunicul lui Iancu, în vârstă de 79 de ani, a murit pe loc, iar soţia sa, de 74 de ani, câteva ori mai târziu, la spital. Tânărul, care avea mai multe răni grave la cap şi torace, a fost operat imediat de către medicii bihoreni. Câteva zile mai târziu, Iancu a intrat în moarte clinică, iar părinţii săi, profesori la şcoli din Iaşi, au avut de luat o decizie grea: să accepte ca tragedia familiei lor să dea o şansă la viaţă altora. În compartimentul de transplant din Bihor au fost recoltate corneea şi ficatul adolescentului, care au ajuns la pacienţi din Bucureşti, şi rinichii, care au fost duşi la Cluj. Inima adolescentului a fost prelevată de o echipă de medici din Berlin, parte din Fundaţia Eurotransplant, iar acum bate în pieptul unui tânăr de 17 ani, din Germania, care suferea de o boală cardiacă în fază terminală şi care ar fi murit în lipsa unui transplant urgent, scrie ziarul Adevărul. Părinţii spun că asta ar fi fost dorinţa lui Iancu, care se preocupa mereu de binele celorlalţi.
 
„A fost dorinţa lui Iancu“
 
„Ştim că asta ar fi fost dorinţa lui Iancu. Era un copil altruist, avea un suflet cald, se gândea mereu cum poate să ajute pe alţii“, a spus tatăl adolescentului pentru adevarul.ro. Prietenii săi de la Colegiul „Emil Racoviţă“ din Iaşi, unde băiatul ar fi început toamna asta clasa a X-a, la specializarea matematică-informatică, şi-l amintesc ca pe un băiat blând, luminos, şi pe care s-au putut baza mereu. Pentru ei, Iancu nu va fi doar olimpicul la matematică şi chimie, ci şi cel care le-a spus, într-un filmuleţ postat acum pe site-ul colegiului, că înainte de toate ar trebui să fie ce vor cu adevărat, nu ce îşi doresc alţii.
 
 
 „Iancu a fost genul de copil pe care îl remarca orice profesor pe holurile şcolii, chiar dacă nu-l avea elev. Din clasa a V-a l-am remarcat şi eu, pentru că era luminos, prietenos, dornic de cunoaştere. A fost un copil extraordinar, mereu pozitiv, un prieten foarte bun, pe care l-a îndrăgit toată lumea. A fost un şoc pentru noi toţi ceea ce s-a întâmplat“, ne-a spus prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului „Emil Racoviţă“ Iaşi. Iancu a fost înmormântat săptămâna trecută, în prezenţa celor care l-au iubit, la umbra unui copăcel din Cimitirul „Petru şi Pavel“ Iaşi. 

Comentarii