VIDEO Laureații Premiului Nobel cer un tribunal care să judece acuzațiile de crime de război din Ucraina

joi, 26 ianuarie 2023, 17:59
1 MIN
 VIDEO Laureații Premiului Nobel cer un tribunal care să judece acuzațiile de crime de război din Ucraina

Remus Cernea, Corespondent Newsweek România în Ucraina: Rolul crucial jucat de organizațiile neguvernamentale în dezvoltarea unei democrații nu este totdeauna pus în lumină pe măsura impactului pozitiv al activității acestora.

Efortul celor care luptă pentru diferite cauze în societatea civilă este adesea trecut în plan secund de accentul pus pe decidenții politici în știrile de presă și în dezbaterile publice. Însă activitatea organizațiilor neguvernamentale poate conduce la adoptarea unor reforme importante, iar în țările democratice factorul politic ar trebui să fie deschis pentru consultări cu organizațiile neguvernamentale și pentru utilizarea expertizei oferite de acestea în elaborarea și promovarea unor legi ori în luarea unor hotărâri.

În tiranii, cel mai adesea ong-urile autentice sunt supuse represiunilor. Decizia Comitetului Nobel de a  acorda Premiul Nobel pentru Pace în 2022 unor organizații neguvernamentale din Ucraina („Center for Civil Liberties” – „Centrul pentru Libertăți Civile”), Rusia („Memorial”) și Belarus („Viasna” –  „Primăvară”, fondată de Ales Bialiatski, actualmente în închisoare, alături de alți 5 colegi, vine să reconfirme importanța muncii depuse de către organizațiile neguvernamentale! 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii