VIDEO Mehmet vs Vlad, în topul Netflix din România: Ce stă în picioare și ce este discutabil din punct de vedere istoric în filmul realizat de un regizor turc

vineri, 06 ianuarie 2023, 09:39
3 MIN
 VIDEO Mehmet vs Vlad, în topul Netflix din România: Ce stă în picioare și ce este discutabil din punct de vedere istoric în filmul realizat de un regizor turc

Sezonul II din seria Ascensiunea imperiilor: Otomanii îi prezintă pe Fatih Sultan Mehmet și pe Vlad Țepeș, o docudramă în șase episoade realizată de regizorul turc Emre Șahin. Filmul prezintă aspecte din viața lor, de la copilăria petrecută la curtea otomană la secvențe din evoluția lor ulterioară ca adulți. Pe de o parte, îl avem pe Mehmet al II-lea, care îndeplinește profeția profetului Mahomed în ceea ce privește cucerirea Constantinopolului, iar de cealaltă parte pe Vlad Țepeș, domnitorul valah, crescut și educat la curtea Sultanului.

Mehmet, tânărul de abia 19 ani care a cucerit Constantinopolul, instruit pentru a face față provocărilor politice și strategice pare dezorientat că Vlad, ”fratele lui” cu care a copilărit, se dovedește a fi nerecunoscător otomanilor, care au avut grijă de el.

Serialul începe cu o secvență din 1461: Mehmet este năucit de un vis care-i provoacă teamă cu privire la destinul său. În vis, domnitorul român îl ucide în luptă. Ca și în sezonul 1, Mara Brancovici este cea care-l îmbărbătează și-l sfătuiește în privința pașilor de urmat.

Filmul se bazează pe fapte istorice, dar este completat cu dialoguri improvizate. Din punct de vedere al turcilor, filmul pune accent pe umanitatea imperială, pe rolul Curții în dezvoltarea aptitudinilor lui Vlad Țepeș, cât și în pregătirea sa pentru a fi folositor Imperiului Otoman ca domn supus în Valahia.

Naivitatea turcilor este tipică în perioada Imperiului. Ei preferă să vadă partea pozitivă în dauna faptelor. Pe de altă parte, filmul are legătură cu ideologia neo-otomanistă a lui Erdoğan. Prin acest gen de filme, regimul Erdogan a reușit să le insufle turcilor mândria trecutului, cât și dorința de a reveni acolo unde Imperiul Otoman ajunsese.

Pare că decizia lui Vlad al II-lea din 1442 de a-și lăsa copiii prizonieri lui Murad al II-lea ar fi un fapt banal. Dar nu trebuie să uităm că moda otomanilor de a-și omorî copiii băieți, frații viitorului Sultan, a apărut la Constantinopol.

Filmul îl înfățișează pe Radu, fratele lui Vlad Țepes ca un personaj echilibrat, inteligent, manierat și supus. În antiteză, fratele său, Vlad, apare ca un personaj însetat de sânge și de metode de tortură inumane. Gândul lui Mehment al II-lea cum că” viața ar fi mai ușoară dacă tu ai fi în locul lui Vlad” îl prezintă pe Radu ca un experiment reușit a ceea ce otomanii ar fi așteptat și de la Vlad.

Pentru ca deciziile de atunci să fie cât mai bine înțelese este nevoie ca să tinem cont de mentalitatea vremurilor.  Vlad Țepeș nu mai plătește tribut după instalarea pe tron. Astfel de răzvrătiri erau dese în cadrul Imperiului. Aici se ridică o întrebare: cum de i-a tolerat Mehmet al doilea nesupunerea lui Vlad? Genialul lider Mehmet al II-lea venise cu o tehnică inovatoare chiar și pentru propria sa armată în ceea ce privește cucerirea Constantinopulului. Cum de i-a acceptat atât de ușor firea răzvrătită și l-a pus totuși pe tron, chiar dacă în film Vlad este prezentat ca ”fratele” lui Mehmet?

Clarificarea Sultanului în privința lui Vlad Țepeș și a intențiilor lui are loc după ce domnitorul valah îl oprește pe Hamza Bey venit ca sol, apropiat al lui Mehmet al II-lea. Acesta sfârșește tras în țeapă.
Mehmet cere în film o întâlnire la Giurgiu cu Vlad Țepeș pe care acesta din urmă o refuză.

O altă idee care pare discutabilă este aceea că după ce Vlad Țepeș îi masacrează solii lui Mehemt face o incursiune de 800 km în Bulgaria controlată de Imperiul Otoman, unde ucide femei, copiii, bărbați și incendiază satele.

O primă observație ar fi că Bulgaria nu are 800 km oricum am măsura distanța. Apoi, dacă Bulgaria era controlată de Imperiul Otoman, cum de a reușit un domnitor valah să atace și să ucidă tot ce-i iese in cale?

Mai mult, pe g4media

Comentarii