VIDEO Patru sisteme de rachete PATRIOT vor veghea cerul României

vineri, 10 februarie 2023, 13:39
2 MIN
 VIDEO Patru sisteme de rachete PATRIOT vor veghea cerul României

Livrările de rachete antiaeriene PATRIOT continuă, iar Armata Română va avea operaționale patru astfel de sisteme în câteva săptămâni. Unde vor fi plasate acestea.

Din luna aprilie a acestui an, Armata Română va avea gata de luptă patru dintre cele șapte sisteme antiaeriene PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) de ultimă generație în configurația 3+ achiziționate din SUA, iar experții susțin că acestea vor crește serios puterea de luptă a militarilor români împotriva aviației, dar și rachetelor.

Practic, primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 acesta execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spațiului aerian al României şi al NATO. Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, a explicat cum vor fi folosite aceste baterii de rachete antiaeriene. „Aceste sisteme PATRIOT vor fi integrate în sistemul de apărare antiaeriană al NATO. Vor lucra împreună cu alte radare, în strânsă legătură cu avioanele de supraveghere aliate care zboară mai tot timpul deasupra României, dar și conectate cu sisteme antiaeriene aduse de țările care au trupe în România. Sistemul francez MAMBA ar fi un astfel de exemplu. Locul în care acestea sunt plasate este clasificat, dar cu certitudine se va avea în vedere apărarea Bucureștiului, dar și plasarea acestora în locații care vor permite interceptarea unor avioane sau rachete ostile pe anumite direcții. De exemplu, ar putea fi plasate la Buzău sau Ploiești, permițând astfel să apere mai multe obiective, dar și Capitala pe unele direcții prestabilite”, a subliniat cotraamiralul pentru „Adevărul”.

Mai mult, pe Adevarul

Comentarii