De Business

Punem punctul pe știi

Virgil Popescu anunţă controale la furnizorii de energie: Există practici comerciale incorecte. S-au dat amenzi

luni, 15 martie 2021, 20:38
1 MIN
 Virgil Popescu anunţă controale la furnizorii de energie: Există practici comerciale incorecte. S-au dat amenzi

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) desfăşoară în prezent controale la furnizorii de energie, adăugând că, din datele parţiale, reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie. În plus, ministrul a precizat că au fost date deja câteva amenzi de către ANRE.

“ANRE şi ANPC au, în acest moment, controale în desfăşurare la furnizorii de energie. Până acum, o primă etapă de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parţiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziţii de inferioritate în faţa furnizorului”, a precizat ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Popescu a transmis că ANPC este atentă şi va menţine controalele pentru ca toţi furnizorii de energie să ştie că “practicile defavorabile consumatorilor” nu pot continua şi nu vor fi tolerate.

Reamintim că piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată, consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.

Totuşi, ANRE a anunţat că prelungeşte până la 30 iunie 2021 perioada în care consumatorii casnici de energie, care până acum erau în regim reglementat, îşi pot alege o ofertă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor.

 

Comentarii