Virozele şi laringitele îi doboară pe cei mici la Iași. Părinții îi aduc și noaptea la spital

miercuri, 19 septembrie 2018, 01:56
2 MIN
 Virozele şi laringitele îi doboară pe cei mici la Iași. Părinții îi aduc și noaptea la spital

Zeci de copii molipsiţi ajung chiar şi la spital în aceste zile.

Virozele respiratorii în rândul copiilor, specifice acestui anotimp, încep să apară treptat. În ultimele gărzi, în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au ajuns mai mulţi copii pentru diferite forme de viroze respiratorii. Medicii pediatri spun că îngrijorător este faptul că au început să fie diagnosticate şi cazuri de laringită, afecţiune care se poate agrava în special în timpul nopţii. Două astfel de cazuri au ajuns în toiul nopţii la spital, fiind vorba despre un copil în vârstă de doi ani şi un alt copil în vârstă de un an.

„Laringita poate avea o evoluţie fulminantă spre rău, se poate întâmpla ca părintele să vadă că a început să tuşească, dar să nu conştientizeze evoluţia dramatică. Dimensiunea căilor aeriene este redusă, iar o inflamaţie le reduce şi mai mult, copilul se sufocă pur şi simplu, nu poate respira. Copilul are o tuse caracteristică, nu mai poate vorbi, iar când se pune la somn se sufocă pentru că trecerea din poziţia de şezut la cea de culcat este nefavorabilă. Sunt cazuri care ajung la noi la spital în timpul nopţii. Pentru copiii de vârstă mică, câteodată, formele sunt severe, o inflamaţie care apare în timpul unei răceli la un copil mic face ca aerul să nu mai treacă prin laringe şi astfel are impresia de sufocare“, a explicat şef lucr.dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Sptialul de Copii.

Cei doi copii au fost evaluaţi de către medici, au primit tratamentul necesar şi au rămas internaţi în spital. În ultimele gărzi, în UPU au ajuns aproximativ 100 de copii.

Medicii pediatri mai spun că cei mai predispuşi copii la infecţii respiratorii sezoniere sunt sugarii peste şase luni care îşi pierd imunitatea transmisă de la mamă, dar şi cei care intră în colectivităţi, care merg la grădiniţă sau la şcoala primară.

Comentarii