ZDI TV: Alegerile din Germania şi consecinţele acestora. Interviu cu Anneli Ute Gabanyi

sâmbătă, 02 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 ZDI TV: Alegerile din Germania şi consecinţele acestora. Interviu cu Anneli Ute Gabanyi

În interviul acordat ZDITv, realizat de Alexandru Lăzescu şi Toni Hriţac, Anneli Ute Gabanyi a făcut o analiză a alegerilor parlamentare din Germania de duminica trecută precum şi impactul potenţial al acestora asupra evoluţiilor din UE, relaţiilor transatlantice, relaţiilor cu Rusia şi China.

Anneli Ute Gabanyi a coordonat pînă în 1987 Secţia de Cercetare de la Radio Europa Liberă şi ulterior a fost cercetător principal la Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit der Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin, un important think tank german. Născută la Sibiu, într-o familie de saşi, Anneli Ute Gabanyi a făcut studii la Universitatea din Cluj continuate apoi în Germania, Franţa şi Statele Unite. Este autoarea unor cărţi şi lucrări de referinţă despre Revoluţia din 1989 din România.

Ultimele alegeri din Germania marchează sfîrşitul epocii Merkel, cancelarul german care s-a aflat în fruntea guvernului de la Berlin timp de 16 ani. Au fost nişte alegeri foarte diferite de cele din trecut între altele şi pentru că pe fondul erodării partidelor principale nu se poate face o coaliţie de guvernare decît cu minimum 3 partide. Alegerile au fost cîştigate, la limită, de social democraţii germani care au prima şansă să preia guvernarea de la Uniunea CDU/CSU, dar doamna Gabanyi nu exclude cu totul şi o variantă în care aceasta din urmă să rămînă totuşi la guvernare în ciuda faptului că duminica trecută a obţinut cel mai slab scor electoral din întreaga sa istorie.

În acest context am discutat despre diferenţele de abordare în politica externă, în cele două variante potenţiale de guvernare, în principal în relaţia cu Statele Unite, Rusia şi China, dar şi impactul în UE, unde vocea şi deciziile celei mai importante ţări din Uniune au consecinţe majore asupra tuturor ţărilor membre, inclusiv asupra României.

 

Comentarii