duminica, 07.03.2021
Campania Fundatiei Star of Hope Romania desfasurata in prezent se numeste "Daruieste pentru a schimba un destin". "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi prima poveste din seria celor menite sa sustina campania Fundatiei.
Destinul pe care l-ati putea schimba, daca ati darui, ar putea fi cel al Karinei. Este o fetita in virsta de cinci ani si jumatate, cu parul scurt si ondulat si care, ca orice copil, adora dulciurile. La o prima vedere, Karina nu pare a suferi de o boala. Dar, pe masura ce petreci timp cu ea, iti dai seama ca micuta nu relationeaza asa cum ar trebui. "Este in lumea ei si face doar ce vrea ea. Asa e boala", ne explica mama fetitei, Carmen Albu.
Povestea Karinei nu a semanat niciodata cu un basm. Mama micutei a observat inca de la nastere ca ceva nu este in regula cu fetita. "Plingea foarte mult, nu puteam sa fac nimic sa o opresc. Tatal ei era violent si imi spunea sa o fac sa taca. A vazut ca eu nu-i pot face nimic si a luat copilul si l-a trintit pe pat. Era genul de om care, din piinea lui Dumnezeu, ajunsese sa doarma cu un cutit la cap si sa ma dea cu capul de sifonier. Cind a trintit copilul, mi-am spus ca eu nu pot trai linga un asemenea om si, dupa doi ani de relatie, timp in care l-am si reclamat la politie de trei ori, am luat copilul si m-am intors la parinti", a marturisit Carmen.
"Uneori nici eu nu ma mai inteleg, nu sint in pielea mea"
Diagnosticul de autism infantil care i-a fost pus Karinei inca de la virsta de doi ani si jumatate avea sa devina lupta cea mai grea de dus pentru mama ei. Singura, fara nici un sprijin din partea fostului sot, la 60 de kilometri departare de Iasi, in satul Iazul Nou, comuna Sipote, mama Karinei a inceput sa-si dedice viata in totalitate fiicei ei, in speranta ca va reusi sa o aduca pe o linie de normalitate. "Am atestat de pedagogie in muzica, am lucrat opt ani in Iasi. De cind am fata insa, nu imi pot permite un serviciu, trebuie sa stau in permanenta cu ea. Asa ca singurul meu venit ar trebui sa fie cel de asistent personal, de 600 de lei, venit pe care de patru luni incoace nu l-am primit de la Primarie. Anul trecut m-au tinut sase luni fara venit, anul acesta sint deja patru si am datorii de o mie de lei. Frigiderul e scos din priza de multe ori. Noroc de vaca pe care o tin parintii, ca avem lapte, si de doi frati ai mei care mai muncesc pamintul. Dar si unul din ei mi-a spus ca daca mi-am facut copil, sa-l cresc, ca el nu mi-l creste", a continuat mama fetitei, printre lacrimi.
Parintii femeii nu o pot ajuta mai mult decit o fac acum. Nu au pensie si pe linga treburile casei, trebuie sa se ocupe de un alt frate al femeii, diagnosticat cu schizofrenie. "Uneori nici eu nu ma mai inteleg, nu sint in pielea mea. Nu dovedesc sa fac toata treaba pe linga casa, pentru ca stau cu fata sau trebuie sa-i pun si pe ei sa imprumute bani pentru copil. De lumea din sat nici nu mai spun, «uite-o si pe asta, are un copil handicapat care tipa si se da cu capul de pereti», asta e viziunea. Am trei ani de cind m-am izolat complet, aproape ca nici nu ies din casa, decit atunci cind trebuie sa o aduc pe Karina la Iasi", a mai spus Carmen.
Naveta Sipote-Iasi
Karina se da cu capul de pereti, se musca, se zgirie si tipa pentru ca acesta este singurul mod in care stie ea sa protesteze. Sa ceara mincare, dulciuri, jucarii pentru ca, desi este un copil inteligent, este si un copil cu deficiente in dezvoltarea limbajului si relationare. Cu toate ca mama Karinei face eforturi sa o hraneasca, de un singur lucru nu ar indrazni niciodata sa o priveze: terapia. "O aduc de doua ori pe saptamina la Iasi la Centrul de Reabilitare a Copiilor si Tinerilor cu Dizabilitati al Fundatiei Star of Hope. Dau 12 lei dus, 12 lei intors, fac doua ore dus, doua ore intors, dar stiu ca fetita mea evolueaza. O vad ca-i place, programul acesta o ajuta sa se integreze in societate, sa vada si alti copii. Am incercat sa o duc la o gradinita normala si nu s-a putut adapta, lua jucariile si dulciurile de la toti copiii, ii incalta, era un haos. Aici am observat ca sta la masa, se joaca, lucreaza. Daca ii cer ceva, imi aduce, stie cum se numesc lucrurile, am invatat-o, dar daca o pun sa faca ceva, cum spuneam, face numai ce vrea ea", a precizat mama fetitei.
Pentru ca micuta sa evolueze, ar trebui sa beneficieze de o alimentatie adecvata, de jocuri si acasa, nu doar la Fundatie, in fond, de un echilibru. "Fundatia Star of Hope m-a sprijinit foarte mult, mi-a dat alteori si jucariile acasa, imi evalueaza fetita lunar. Karina a inceput chiar sa spuna citeva cuvinte si cifre, nu corect, nu in ordine, dar le spune. Iar eu, la cit de traumatizata am fost, am incercat totusi sa fiu puternica. Insa, uneori ma apuca plinsul, cind nu mai rezistam, iar cei de la Fundatie m-au incurajat mereu. Fundatia a facut pentru mine si pentru copilul meu ceea ce nu a facut statul si ma doare, pentru ca sint convinsa ca sint extrem de multi copii care nu au posibilitatea nici macar aici sa ajunga", a conchis mama Karinei.
300 de copii inscrisi in programul Star of Hope
In prezent, in reteaua Fundatiei Star of Hope sint noua asociatii ale parintilor din regiunea Moldovei care au copii cu sindrom Down, autism si deficiente neuro-motorii. De sprijinul Centrului beneficiaza peste 300 de copii cu dizabilitati pe parcursul unui an. "Campania noastra «Daruieste pentru a schimba un destin" are scopul atit de a sensibiliza comunitatea in ceea ce-i priveste pe acesti copii, cit si de a stringe fonduri pentru ei, pentru a le putea asigura transportul, terapia, dar si pachetul de Craciun. Asteptam oamenii si reprezentantii companiilor care vor sa ne devina aliati sa ne contacteze", a declarat Aurora Vatamaniuc, managerul Fundatiei Star of Hope Romania.
Ultimul eveniment din cadrul campaniei "Daruieste pentru a schimba un destin" va fi un spectacol caritabil de Craciun la care vor participa copiii cu dizabilitati si care va avea loc marti, 20 decembrie, la Colegiul "Richard Wurmbrand".
Persoanele care vor sa ajute la colectarea de fonduri si sa le aduca micutilor o bucurie de Craciun o pot face prin achizitionarea de bilete in valoare de 50, 100 si 150 de lei de la sediul Fundatiei Star of Hope din str. Bariera Veche nr. 3, in spatele cladirii de birouri Granit, sau de la sediul Colegiului Wurmbrand, str. Smirdan nr. 13, sumele reprezentind donatii si nu bilete de participare. De asemenea, se pot face donatii direct in alimente la sediul Fundatiei. Totodata, companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre Fundatie sau se pot realiza donatii direct in contul Fundatiei: RO36RNCB0175033618640001. Nu in ultimul rind, se pot face donatii si la sediul Ziarului de Iasi, str. Smirdan nr.5.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.