La Curtea Europeana a Drepturilor Omului sint inregistrate 61 de plingeri impotriva Republicii Moldova

luni, 19 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 La Curtea Europeana a Drepturilor Omului sint inregistrate 61 de plingeri impotriva Republicii Moldova

Presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Luzius Wildhaber, a declarat, marti, ca la CEDO sint inregistrate 61 de dosare impotriva Republicii Moldova, transmite agentia BASA-press.
Au fost retrase 11 dosare, iar trei cauze au fost prezentate pentru explicatii Guvernului de la Chisinau. Printre acestea se numara dosarul Mitropoliei Basarabiei si cel inaintat de sotiile detinutilor politici de la Tiraspol impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse.
Referindu-se la dosarul grupului Ilascu, presedintele CEDO a spus ca dupa ce guvernul de la Chisinau isi va prezenta in scris pozitia, se va ajunge la o etapa in care va fi posibila o solutionare amiabila a cazului. El a lasat sa se inteleaga ca impacarea partilor ar fi cea mai buna solutie, in caz contrar Curtea fiind in drept sa aplice sanctiuni pentru tortura si incalcari ale drepturilor, incalcari pentru care sint prevazute cele mai aspre pedepse.
Wildhaber a spus ca dosarul lui Ilascu va fi examinat la CEDO in varianta depusa initial, chiar in cazul rejudecatii lui intr-o terta tara, propunere facuta de OSCE si preluata ulterior de presedintele Legislativului de la Chisinau, Dumitru Diacov. Rejudecarea cazului Ilascu intr-o tara membra OSCE este sustinuta, in principiu, si de autoritatile de la Tiraspol.
In privinta dosarului Mitropoliei Basarabiei, Wildhaber a declarat ca "acum este momentul sa se identifice o solutie amiabila". Desi perioada de 12 saptamini in care este posibila impacarea partilor poate fi prelungita la discretia CEDO, Wildhaber a precizat ca instanta europeana nu va permite totusi tergiversarea solutionarii cauzei.
Potrivit reprezentantului Republicii Moldova la CEDO, Tudor Pantiru, majoritatea plingerilor depuse la Curte contra Republicii Moldova au ca obiect lezarea drepturilor si libertatilor fundamentale, in special neplata salariilor si a pensiilor. Termenul maxim de examinare a unui dosar pus pe rol este de 3 ani.
Pantiru a mai mentionat ca printre dosarele impotriva Republicii Moldova a fost si cel al liderului kurd Giovat Soysal, inchis, dupa arestare, la Chisinau, operatiune care se crede ca a fost efectuata de serviciile secrete ale Turciei in colaborare cu cele din Republica Moldova. Aceasta plingere a fost insa retrasa ulterior, din cauza unei greseli de procedura comise de avocatul lui Soysal.
Presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului se afla la Chisinau intr-o vizita de citeva zile, la invitatia Curtii Supreme de Justitie si a Curtii Constitutionale.

Comentarii