Oscar, unul din cele mai cunoscute restaurante din Iași, a cerut insolvența. Fiscul a pus sechestru

marți, 07 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Oscar, unul din cele mai cunoscute restaurante din Iași, a cerut insolvența. Fiscul a pus sechestru

Oscar, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Iași, este în dificultate și a cerut în instanță deschiderea procedurii de insolvență.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași (AJFPI) a pus sechestru la începutul lunii aprilie pe aparatura din bucătăria restaurantului și pe un autoturism, pentru a se asigura că poate recupera suma de 1.020.357 lei ce reprezintă obligațiile fiscale neachitate de SC Oscar Eigo Food SRL. Administratorii cunoscutului business din HoReCa ieșeană au căutat o altă soluție în instanță la finalul anului trecut, încercând să evite insolvența, dar judecătorii le-au respins cererea.

Locul 11 ca cifră de afaceri în Iași

38 de obiecte din patrimoniul societății au fost cuprinse în procesul verbal adiţional la sechestrul instituit de Agenția Județeană a Finanțelor Publice Iași pe bunurile restaurantului. Între acestea se numără un autoturism Skoda, dar și vitrină sushi, banc de lucru pentru pizza, mai multe cuptoare electrice, frigidere, friteuze, grătare, dar și laptopuri, aragaze sau mașini de spălat vase.

Și asta în condițiile în care în 2022 Oscar era pe locul 11 după cifra de afaceri realizată de restaurantele din județul Iași, cu vânzări totale declarate de 16,2 milioane de lei (în creștere cu 37% față de anul anterior) și cu profit de aproape patru milioane de lei (+21% față de 2021). Iar restaurantul aflat pe locul 10 în topul Trip Advisor (din 190 de restaurante din Iași) nu a dus lipsă de clienți nici în 2023.

Totuși, anul trecut, pe 27 septembrie, firma cerea Tribunalului Iași deschiderea procedurii de concordat preventiv, o procedură care le-ar fi permis o negociere cu creditorii, fără instituirea de sechestru pe conturi sau bunuri. “Diferenţa de substanţă dintre concordat şi insolvenţă fiind aceea că prima instituţie are ca scop negocierea cu creditorii într-un cadrul mai puţin formal, în scopul de a evita starea de insolvenţă, în vreme ce scopul procedurii de insolvenţă/reorganizare este acela de a salva întreprinderea de la faliment”, avea să se sublinieze ulterior în fața judecătorilor.

Soții Bîrsan datorau 3.486.287 lei

Oana și Gabriel Ionel Bîrsan, cei doi acționari ai Oscar Eigo Food SRL datorau atunci, prin firma lor, o sumă totală de 3.486.287 lei. În plus, aveau de la începutul anului două conturi bancare ipotecate în favoarea Alpha Bank România și a statului român, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor Pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN, pentru un credit de 500.000 de lei, la care se adăugau dobânzile. Iar la câteva zile după ce restaurantul cerea în instanță concordatul preventiv, ANAF publica datoria companiei Oscar Eigo Food la data de 30 septembrie 2023 către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stal și la bugetul asigurărilor de sănătate: în total, 1.762.983 lei.

În fața magistraților Tribunalului, reprezentanții Oscar au arătat că în perioada ianuarie – august 2023 restaurantul a avut o cifră de afaceri de 10,9 milioane de lei şi un profit de 1,4 milioane lei și că activitatea businessului este viabilă și că, prin urmare, “nu se poate concluziona că ar fi în stare de insolvenţă”. Însă judecătorii le-au respins cererea, considerând că  “debitorul se află într-o vădită stare de insolvenţă, având datorii certe lichide şi exigibile substanţiale”.

Antreprenorii de la Oscar Eigo Food au încercat din nou să convingă judecătorii – de data aceasta într-o instanță a Curții de Apel Iași – să admită soluția concordatului preventiv și să nu îi trimită pe calea insolvenței.

Cuvântul care poate schimba soarta unei firme

Magistrații Curții de Apel Iași, care s-au pronunțat în acest dosar la începutul acestui an, au arătat că în 2022 legislația națională în ce privește prevenirea insolvenței s-a modificat, prin înlocuirea sintagmei „dificultate financiară” cu cea de “dificultate”. Eliminarea unui cuvânt a făcut ca Oscar Eigo Food să nu aibă câștig de cauză nici la Curtea de Apel.

Judecătorii au explicat că înainte de modificarea legislativă o companie ar fi putut cere concordatul preventiv dacă era în „dificultate financiară”. De exemplu, dacă avea suficiente mijloace să-și achite datoriile, nu avea suficiente lichidități pe termen scurt, ceea ce putea afecta îndeplinirea unor obligații contractuale.

În schimb, noțiunea de „dificultate” introdusă după schimbările legislative e definită ca fiind “starea generată de orice împrejurare care determină o afectare temporară a activităţii, ce dă naştere unei ameninţări reale şi grave la adresa capacității viitoare a debitorului de a-şi plăti datoriile la scadenţă, dacă nu sunt luate măsuri adecvate”, în condițiile în care datornicul este capabil să-şi execute obligaţiile pe măsură ce devin scadente.

Prin urmare, modificarea legislativă ar fi permis accesul restaurantului ieșean la procedura concordatului preventiv, dacă reprezentanții acestuia ar fi demonstrat care a fost “împrejurarea” nou-apărută care i-a pus în dificultate. “Nici prin cererea introductivă, nici prin cererea de apel, societatea apelantă nu a indicat o împrejurare de natură a determina o afectare temporară a activităţii, mărginindu-se a arăta că nu se găsește în insolvenţă și expunând modul în care funcționează societatea”. Așa se face că pe, 26 aprilie, Oscar Eigo Food SRL a cerut deschiderea procedurii de insolvență și așteaptă fixarea primului termen din acest dosar.

Comentarii