Doi elevi de la „Informatică” pun Iașul pe harta mondială a tehnologiei. Vor reprezenta România la REGENERON ISEF, Los Angeles

marți, 07 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Doi elevi de la „Informatică” pun Iașul pe harta mondială a tehnologiei. Vor reprezenta România la REGENERON ISEF, Los Angeles

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași (LIIS) este din nou pe harta mondială a științei și tehnologiei pentru elevi. Codrin Crîșmariu și Bianca Hulub, elevi în clasa a XII-a la LIIS, membri ai echipei de robotică Peppers, vor reprezenta un România la REGENERON ISEF (International Science and Engineering Fair), Los Angeles, California 2024, cu un câine robot.

Fondat în 1950, ISEF reunește în fiecare an peste 1.700 de elevi finaliști din 75 țări, care concurează cu proiecte din 21 de domenii. În perioada 11-17 mai, la Los Angeles, Codrin și Bianca vor concura cu proiectul „ZORO – The autonomous Rescue Dog”, înscris în categoria „Robotics and Intelligent Machines”.

ZORO a fost proiectat să se deplaseze pe teren accidentat, mișcând independent fiecare picior, să realizeze simultan localizarea și maparea terenului folosind Xbox Kinect, să creeze harta digitală în timp real, să semnaleze și să ocolească obstacole. Este dotat cu senzori, servomotoare, cameră Xbox Kinect customizată, are majoritatea componetelor proiectate și printate 3D, ceea ce a determinat obținerea unui cost cu aproximativ 50% mai mic fată de costul unei soluții existente, cu funcționalități comparabile.

Cei doi elevi pasionați de știință și tehnologie, au obținut Premiul I la secțiunea Roboți a Concursului Național de proiecte ROSEF, organizat de Societatea Științifica Cygnus, și s-au calificat la ISEF 2024, alături de alte patru proiecte din țară.

„Au ajuns aici datorită curiozității și creativității stiințifice, a dorinței de a inova, a bucuriei de a învăța împreună și unii de la ceilalți, a experienței câștigate în cei patru ani de liceu în care s-au implicat cu pasiune în activitățile echipei de robotică Peppers, cu care au atins performanțe înalte la competițiile de robotică naționale și internaționale din cadrul First Tech Challenge. Pe scurt: unde-i muncă sunt și rezultate.Suntem foarte mândri de ei și de modul în care reușesc să inspire colegilor din LIIS și altor elevi mari și mici pasiunea și curajul de a întâmpina și anticipa viitorul, cu lecțiile făcute. Le suntem recunoscători pentru că au conectat LIIS și Iașul la această comunitate vie și puternică a minților tinere care vor transforma lumea într-un loc mai bun pentru noi toți”, a transmis directoarea Liceului de Informatica „Grigore Moisil”, Adina Romanescu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii