Războiul apei în complexul rezidențial Evergreen. Zeci de familii au stat fără apă de sărbători

joi, 09 mai 2024, 03:00
8 MIN

Ziua și scandalul la complexul rezidențial Evergreen Towers din Iași, de pe strada Aurel Vlaicu 83 (pe șoseaua spre Dancu), construit de dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu prin firma CCI Construct Company SRL.

Mulți dintre locatari se plâng că stau de zile întregi fără apă, iar asta din cauză că nu vor să semneze un acord cu o altă firmă după ce Ciubotariu a reziliat contractul încheiat între ApaVital SA și societatea prin intermediul căreia a ridicat blocurile. De la sfârșitul lunii trecute, de când nu a mai curs nicio picătură de apă la robinete, oamenii au apelat la tot felul de improvizații ca să poată arunca un strop de apă măcar pe față.

La momentul actual, complexul este format din patru blocuri, C1 – C4, însă probleme acuză în special locatarii din blocurile C1 și C2, în care sunt peste 100 de familii, care susțin că sunt forțate să semneze la sugestia lui Ciubotariu acordul de furnizare a apei cu societatea Gezz Residence SRL, existând nemulțumiri legate de modul în care a fost reziliat contractul cu operatorul regional al serviciilor de apă și de canalizare de către dezvoltatorul imobiliar. Aproape jumătate dintre familiile care locuiesc în complexul premium nu au semnat acest acord, ne-a spus o persoană care locuiește într-unul din aceste blocuri. Oamenii au apelat la instanţă pentru ca Ciubotariu să deschidă robinetele, dar chiar și cu ordonanţa preşedinţială spun că dezvoltatorul a rămas de neclintit.

Evident, există interpretări diferite ale situației: Ciubotariu susține că nu mai poate suporta din “propriul buzunar” cheltuielile legate de furnizarea apei și că locatarii au restanțe, afirmând într-o discuție cu reporterii „Ziarul de Iași” că aceștia trebuie să își asume responsabilitățile financiare. De cealaltă parte, locatarii spun că dezvoltatorul a sistat furnizarea apei ca o formă de constrângere sau sancțiune pentru cei care refuză să fie de acord cu propunerea lui Ciubotariu de a semna acordul. Compania responsabilă cu administrarea blocurilor din complexul rezidențial Evergreen Towers este Urbica.

ApaVital SA, prinsă la mijloc

La rândul său, operatorul regional al serviciilor de apă și de canalizare din județul Iași arată într-un răspuns pe care ni l-a transmis ieri că nu poate da drumul la apă fără să existe un contract.

Un conflict între locatari și dezvoltatorul imobiliar există și de când ambele părți au încercat să înființeze o asociație de proprietari. Ciubotariu nu a reușit, iar când locatarii au încercat să își înființeze singuri asociația, susțin că au întâmpinat obstacole din partea dezvoltatorului, care i-a amenințat.

În ultimele luni, locatarii de la Evergreen Towers au semnalat presei mai multe conflicte între ei și dezvoltator, acuzând un comportament abuziv din partea omului cu afaceri în imobiliare. Un caz recent: plantele din balcoane. Locatarii s-au plâns că sunt nevoiți să plătească sume semnificative pentru înlocuirea acestora, dacă se usucă.

Ce spun locatarii complexului Evergreen Towers care stau de peste o săptămână fără apă

„Pe 22 aprilie anul acesta ne-am trezit că trebuie să semnăm un acord de furnizare a apei cu o societate, Gezz Residence SRL. Acordul a fost dat doar la unii, erau chemați, anunțați selectiv. Deci nu la toți. Mulți au semnat de frică pe data de 30 aprilie, căci unii au copii și vă dați seama cum este să nu ai apă. Noi am cumpărat apartamente racordate la utilități. Conform legii 196/2018, dezvoltatorul este obligat să mențină utilitățile. S-a trezit practic un străin, că asta este dezvoltatorul… fostul vânzător, să intre pe acolo, să taie țevi și să închidă contractul fără acordul tuturor. Așa cum zice și legea 241/2006, este nevoie de acordul tuturor să reziliezi un contract. ApaVital se pare că nu a verificat asta”, ne-a declarat ieri unul dintre locatari. Bărbatul a completat apoi: „I-am dat în judecată, am obținut ordonanța președințială ca să dea drumul la apă și nu vrea să execute hotărârea judecătorească, ca ApaVital să pornească apa. Ciubotariu, pe 30 aprilie când am venit cu poliția, s-a închis în birou, ne-a dat afară, nu a stat la discuții.”

O descriere a situației ne face și un alt vecin al bărbatului. „Totul a început în toamna trecută, când s-a respins dosarul de înființare a asociației de proprietari făcut de Urbica. Cred că era în luna noiembrie. După asta, noi, proprietarii, am angajat un avocat și am încercat să facem separat de Urbica procedura de înființare, căci era clar, două dosare respinse cu nereguli în acte, nu merge. Când ne-am apucat noi în toamnă, dezvoltatorul a început cu șicanări. Să amenințe proprietarii ba că le reziliază antecontractul, ba că le închide utilitățile. Și ne-au stricat nouă acea procedură, căci mulți dintre vecinii mei s-au speriat și au renunțat. În paralel, dezvoltatorul a făcut împreună cu Urbica procedura de înființare a asociației, iar acolo erau niște chestii care nouă ni s-au părut dubioase. Evident, și dosarul al treilea a fost respins, asta se întâmpla prin februarie. Acum nu există o asociație, dar am reluat a patra oară procedura, noi, proprietarii, cu ajutorul avocaților, pentru înființarea asociației”, ne-a declarat ieri un locatar.

„Vor să ne bage suma de 60.000 de lei apă consumată, care reprezintă consumul de apă de pe șantier”

Un alt locatar ne-a spus că Ciubotariu încearcă să îi taxeze pentru un consum de apă asociat cu activitățile de construcție de pe șantier, în loc să plătească doar pentru consumul real din locuințele lor. „Vor să ne bage prin Urbica suma de 60.000 de lei apă consumată, ceea ce nouă, locatarilor, ne este clar că această sumă reprezintă consumul de apă de pe șantier. Noi ne plătim utilitățile, le plătim la Urbica, aleasă tot de către dezvoltator ca să facă această administrare a blocurilor, noi ne plătim la ei utilitățile. Lumea și-a plătit, poate mai sunt câțiva restanțieri, dar el vrea să ne bage acest consum făcut în ultimii trei ani pe șantier, pe care el îl numește regularizare, iar noi nu vrem. CCI Construct și ApaVital aveau contract încheiat, iar acum nu mai vrea să fie încheiat între CCI Construct, ci între societatea Gezz Residence SRL din Horpaz și ApaVital”, ni s-a plâns locatarul.

Oamenii consideră că această acțiune este nejustificată și că dezvoltatorul încearcă să-i intimideze prin tăierea țevii de apă și prin tragerea alteia noi, paralelă cu cea veche. „Practic dezvoltatorul zice că nu mai are contract cu ApaVital și acum au tăiat țeava și au făcut o altă țeavă paralelă, despre care ei zic că este în proprietatea acelei societăți, Gezz Residence. Cum să fii proprietar pe o țeavă, într-un complex, este o chestie absurdă! Sunt niște metode de șantaj din partea dezvoltatorului, este inacceptabil. Noi am făcut atunci către ApaVital o sesizare, ca să nu dea curs rezilierii contractului, căci dezvoltatorul ne-a notificat că va face asta, și atunci noi le-am zis celor de la ApaVital că nu știm despre ce este vorba, că îi rugăm să nu dea curs rezilierii, dar ApaVital nu a ținut cont și ne-a trimis ulterior notificare că reziliază”, a completat un alt locatar.

Ce spune Ciprian Ciubotariu despre situația existentă în complexul pe care l-a ridicat

„Eu i-am anunțat cu 30 de zile în urmă că vom sista contractul de furnizare cu ApaVital, asta în urma facturilor neachitate de către dânșii. Deja avem trei ani și jumătate de când noi tot susținem toate cheltuielile lor, urmând ca noi să le încasăm după foarte mult timp. Atunci noi am reziliat contractul pe acest punct de consum cu ApaVital, urmând ca ei să găsească o alternativă. Nu au reușit să își constituie o asociație de proprietari, iar noi nu mai putem să susținem cheltuielile. Așa cum și-au făcut contracte cu E-On, Delgaz, așa puteau să își facă și un contract cu ApaVital. Gezz Residence are deja o rețea de apă pentru că ei și-au creat-o, au propria lor rețea de alimentare cu apă pentru nevoile lor. Chiar  nu ne mai putem ocupa noi și de acest aspect. Noi avem un profil de dezvoltare imobiliară, nu de furnizare servicii, și nu mai poate fi amestecată contabilitatea. Cei care vociferează peste tot sunt persoanele care au restanțe. Și au restanțe de mii de lei, iar adunate de la locatari mai mulți se adună o valoare foarte mare”, este poziția lui Ciubotariu.

CITESTE SI: Locatarii complexului premium Evergreen sunt verzi de furie. Terorizaţi de dezvoltator din cauza plantelor din balcon. S-au plătit sute de euro

Acesta susține că nu sunt fondate acuzațiile locatarilor, cum că încearcă să îi taxeze pe ei pentru consumul de apă de pe șantier. „Noi avem două puncte de consum, pentru aceeași adresă de pe Aurel Vlaicu. Este ușor să arunci cu afirmații pe care nu le poți demonstra. Un punct de consum se numea organizare de șantier, iar al doilea alimentare bloc C1 și C2, dacă nu greșesc. Cum am fi putut noi să ne alimentăm cu apa lor? Putem demonstra că lună de lună aveam facturi pe acel consum la punctul organizare de șantier. Ordinul președințial a venit după ce punctul de consum a fost debranșat, închis. Cererea a fost depusă pe 23 aprilie la ApaVital, dar efectiv debranșarea s-a produs în dimineața zilei de 30 aprilie, așa cum noi am anunțat prin acea notificare pe care am făcut-o cu 30 de zile înainte. Dacă aveau ceva de făcut era să își încheie un contract cu un alt furnizor pentru apă. Trebuiau să își achite datoriile către Urbica, dar nu au făcut nimic, decât să vocifereze prin diferite moduri și anumite căi. Iar aceste persoane care nu vor să semneze acordul sunt cele care au datorii. Problema este la ei în curte, nu la noi. Nu înțeleg de ce este neapărat nevoie să le furnizeze CCI Construct acest serviciu?”, se întreabă dezvoltatorul imobiliar.

Ce spune ApaVital

Cei de la ApaVital SA arată că, în lipsa unui contract valid, nu pot furniza serviciile de apă pentru că nu ar putea emite facturi pentru consumul de apă. „ApaVital nu poate să furnizeze servicii de apă și de canalizare decât în baza unui contract. ApaVital a avut încheiat un contract cu CCI Construct Company, dar, la un moment dat, s-a solicitat rezilierea contractului. În momentul în care va exista o entitate cu care să putem încheia un contract, atunci vom putea să furnizăm și serviciile noastre. În lipsa unui contract, noi am furniza apă și nu ar putea fi facturată. Cererea de reziliere a contractului a fost depusă de CCI Construct Company pe data de 23 aprilie 2024, iar conform solicitării partenerului de contract, noi am întrerupt furnizarea apei de pe branșamentul respectiv pe data de 30 aprilie”, a fost răspunsul transmis de ApaVital pentru „Ziarul de Iași”.

Comentarii