De Business

Punem punctul pe știi

Lefurile angajatilor ITM garnisite cu sporuri frumusele

Subtitlu

miercuri, 03 iunie 2009, 17:29
3 MIN
 Lefurile angajatilor ITM garnisite cu sporuri frumusele

Angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi si-au rotunjit veniturile, in medie, cu aproximativ 4.800 euro fiecare. Salariatii institutiei au cistigat in instanta procesul intentat ministerului de resort pentru plata retroactiva a doua tipuri de sporuri. Dupa cum sustin oficialii ITM, inspectorii de profil au obtinut contravaloarea suplimentului treptei de salarizare si suplimentul postului din perioada 2004 pina in anul in curs.

"Decizia Curtii de Apel Iasi este definitiva si irevocabila. Fiecare angajat a fost reprezentat de cite un avocat si, prin urmare, nu pot sa va spun ce suma ne-a revenit in total in institutie. Unele persoane au prins intreaga perioada, iar altele mai putin", s-a eschivat George Tanasievici, purtatorul de cuvint al institutiei.

Surse apropiate ITM sustin insa ca fiecare angajat a primit in plus la leafa, in medie, in jur de 20.000 lei in mina, dupa ce au fost retinute taxele si impozitele la stat. "Nu stiu ce suma a revenit fiecaruia in parte pentru ca hotarirea data de instanta de judecata este exprimata in procent", a mentionat Adrian Dobre, juristul ITM.

Potrivit prevederilor legale, suplimentul postului si al treptei de salarizare reprezinta impreuna 50% din salariul de baza de incadrare al fiecarui angajat in parte. Angajatii care au lucrat constant in institutie din 2004 pina acum au beneficiat de aceste sume in intregime. "Nu pot sa va spun cit am luat pentru ca veniturile sint confidentiale. O sa le gasiti in declaratia de avere", a specificat Tanasievici.

Declaratiile de avere care sa cuprinda cistigurile inspectorilor ITM din acest an vor fi facute publice abia la mijlocul anului viitor. Pentru aceleasi sporuri restante se judeca in instanta si angajatii de la Fiscul iesean.

De citeva luni, salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) cer de asemenea sa li se plateasca retroactiv din 2004 cele doua tipuri de sporuri. "Am facut recurs si asteptam ca instanta (n.r. – Curtea de Apel Iasi) sa fixeze un nou termen de judecata. Nu am facut un calcul total pentru a vedea ce suma ne-ar reveni pentru ca astfel s-ar bloca o zi intreaga activitatea serviciului de contabilitate", a spus Elena Ciubotaru, liderul de sindicat al salariatilor DGPFJ.

Potrivit estimarilor, daca ar cistiga procesul pentru suplimentul treptei de salarizare si al postului, cei aproximativ 600 de angajati de la Finante si-ar putea cumpara cu banii ce le-ar reveni cite o Dacia Logan fiecare. In paralel, Fiscul se judeca cu Ministerul de Finante si pentru sporul de antena de 10%, in acest dosar termenul fiind fixat pentru data de 17 iunie. Un eventual cistig de cauza ar mai aduce in plus finantistilor peste un milion de euro.

Dezastrul din mediu privat

Daca pentru angajatii de la stat lucrurile au mers bine in ultima perioada de timp, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei din mediul privat.

Potrivit datelor statistice detinute de ITM, numarul persoanelor care au fost incadrate in munca la nivelul judetului nostru a scazut cu aproximativ 15.000 la finele lunii mai a acestui an, comparativ cu perioada similara din anul precedent. "In mai 2008 erau in derulare circa 130.500 de contracte de munca, iar in mai 2009 numarul lor a scazut la 115.500", a detaliat numeric purtatorul de cuvint al institutiei.

Conform sursei citate, luna trecuta au fost inregistrate aproximativ 3.800 de noi contracte de munca, dar au incetat mai mult de 5.500. "Datele reflecta atit «foiala» fortei de munca, dar da o imagine si asupra celor care si-au pierdut job-urile, raminind someri", a explicat Tanasievici. Acesta a adaugat ca, datorita conditiilor economice dificile, nici macar menajerele si bonele nu mai pot aspira la legalizarea muncii pe care o presteaza contra-cost in gospodariile altor persoane.

Dupa cum sustin oficialii ITM, de la inceputul anului si pina in prezent, doar doua persoane au cerut sa incheie contracte de munca pentru personalul casnic. "In astfel de tipuri de contracte se trece, de regula, salariul minim pe economie, adica 600 lei, asimilat persoanlului necalificat. Ultimul contract inregistrat in acest scop dateaza din aprilie pentru servicii de curatenie la domiciliu. In total sint in derulare 26 de contracte pentru personal casnic", a conchis Tanasievici.

Comentarii