Anestezistul – medicul care joaca partida dintre viata si moarte

luni, 08 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Anestezistul – medicul care joaca partida dintre viata si moarte

Foarte putini oameni care au ajuns pe masa de operatie sau au trecut prin sectia de terapie intensiva a unui spital stiu ca viata lor a depins in mare masura de medicul anestezist care a vegheat practic la capul lor. Majoritatea pacientilor cred ca rolul medicului anestezist intr-o operatie se reduce doar la o simpla injectie pentru amortirea simturilor astfel incit bolnavul sa nu simta durerea interventiei chirurugicale la care este expus. "Anestezia si terapia intensiva este specialitatea care implica cea mai mare responsabilitate. Este in joc viata bolnavului, iar noi raspundem direct de ea. Noi trebuie sa rezolvam tulburarile functionale majore vitale, in care frecvent «se joaca» partida dintre viata si moarte, cazuri ce depasesc posibilitatile si mijloacele de interventie ale altor specialitati. Cu toate sarcinile foarte mari pe care le are, anestezistul reanimator ramine, de cele mai multe ori, anonim, iar meritul principal in ingrijirea bolnavilor revine chirurgilor", apreciaza doctorul Mioara Bobia, medic anestezist in cadrul sectiei de terapie intensiva a Spitalului Judetean Vrancea.
Anestezia si terapia intensiva moderna se ocupa cu suprimarea sensibilitatii dureroase in timpul interventiilor chirurgicale, obstetricale, procedurilor terapeutice si diagnostic, precum si de resuscitarea cardio-respiratorie cerebrala.
In sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean ajung doar cazurile grave. Viata acestor bolnavi depinde de profesionalismul medicului anestezist – reanimator. Chirurgul decide interventia chirurgicala, dar anestezistul este este cel care influenteaza aceasta hotarire in scopul micsorarii riscurilor pentru pacient.
Un anestezist trebuie sa fie un foarte bun clinician, sa aiba cunostinte de patologie medicala, chirurgicala, farmacologie (deoarece manipuleaza droguri), sa stie sa foloseasca diverse aparate ce servesc la monitorizare. Aceste calitati ii faciliteaza posibilitatea de a lua o decizie rapid, in regim de urgenta.
Banii prea putini acordati sanatatii si disponibilizarile cadrelor medicale au afectat si sectia de terapie intensiva, unde asistenta medicala acordata in regim de urgenta se face cu numeroase lipsuri. "Desi, in mod normal, ar trebui sa avem tot ce este necesar, noi lucram cu lipsuri de medicamente, substante hidroelectrolitice si chiar singe. Aparatura este veche si nesigura, existind posibilitatea unei erori. Deci, in permanenta, trebuie sa fim atenti ca nu cumva starea bolnavului sa se agraveze si mai mult, suplinind aparatura prin supravegherea noastra permanenta. De multe ori, stresssul nostru atinge apogeul in cazurile deosebit de grave, cind sintem nevoiti sa ne asumam toate riscurile pentru a salva viata pacientilor nostri", a precizat doctorul Mioara Bobia.
Tristetea cea mai mare a unui medic ATI-ist este atunci cind eforturile lui se dovedesc a fi zadarnice in salvarea pacientului sau. Sursa citata a mai spus ca nu exista o mihnire mai mare ca atunci cind vrei si ai putea sa faci ceva pentru pacientul tau, dar nu ai cu ce. Atunci medicul trebuie sa gaseasca alte solutii pentru a inlocui medicamentul care lipseste, dar, din nefericire, se intimpla ca nu intotdeauna inlocuitorul sa fie si eficace.
Desi terapia se ocupa cu sustinerea functiilor vitale, urmind indepartarea suferintei bolnavului si restabilirea starii de sanatate, exista si cazuri in care bolnavul nu mai poate fi salvat, cum ar fi cel de cancer in ultimul stadiu. In astfel de situatii, docorul Mioara Bobia a spus ca medicul anestezist trebuie sa lase dreptul fiecarei persoane sa moara in pace si demnitate, fara a-i prelungi suferinta. Principiul dupa care se conduce un medic ATI-ist este acela ca daca el nu poate sa faca un bine nu trebuie sa faca rau. De asemenea, indiferent daca bolnavul este sarac sau bogat, medicul se va lupta pentru viata pacientului pina la capat. (Cristina RUSU)

Comentarii