Anul scolar, amenintat cu greva

luni, 22 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Anul scolar, amenintat cu greva

Desi se preconizeaza o noua greva in sistemul de invatamint, sindicatele nu vor porni inca protestele, atit timp cit negocierile cu reprezentantii guvernului sint in faza incipienta. Profesori din intreaga tara s-au pus de acord asupra eventualelor revendicari joia trecuta, la Bucuresti, intr-o sedinta de lucru a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint. Nemultumirile lor sint legate de veniturile realizate de dascali, dar si de intentia ministerului de a mari norma didactica, de la 18 la 27 de ore pe saptamina, precum si a numarului de elevi dintr-o clasa. „Exista intr-adevar o stare de nemultumire, dar deocamdata nu se poate pune problema unei greve, mai ales ca masurile dorite de minister sint in mare masura doar in faza de proiect. Nemultumirile noastre, ale profesorilor, sint legate de intentia ministrului Alexandru Athanasiu de a creste numarul elevilor dintr-o clasa, dar si a numarului de ore la catedra, ca obligativitate. De asemenea, marea problema este salariul, pentru ca profesorii au ramas printre cei cu salariile cele mai mici din tara. Am cerut 6% din PIB, pentru ca se constata ca invatamintul este in continuare subfinantat, avind cu 40% mai putine fonduri decit necesarul”, a precizat profesorul Constantin Grigore, presedintele FSLI Vrancea.
Cadrele didactice au atras atentia si asupra disfunctionalitatilor aparute la repartizarea computerizata de la examenul de titularizare. „Repartizarea profesorilor a creat multe nemultumiri, pentru ca si in acest moment exista scoli unde sint asteptati profesori. Multi nu s-au prezentat atunci cind au vazut repartitiile, insa sint si multi care au preferat alte ramuri de activitate sau munca in strainatate”, a afirmat profesorul Grigore.
Zizanie intre profesori?
Anuntatele majorari salariale ale dascalilor din mediul rural i-a nemultumit pe profesorii de la oras. Acestia cer ca salarizarea sa se faca pe criterii de competenta si, totodata, sa se pastreze facilitatile si sporurile pentru cei care profeseaza in mediul rural. „Consideram ca o alta salarizare, pornind de la alte criterii decit cele de competenta, este discriminatorie. Nu ne opunem ca cei din mediul rural sa primeasca mai multi bani, dar trebuie ca la studii si grade egale sa se porneasca de la acelasi salariu. Trebuie insa ca in mediul rural sa se acorde facilitatile si sporurile date prin lege”, ne-a mai spus Constantin Grigore. (Camelia STANILA)

Comentarii