Bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap

marți, 03 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap

Inca o Bursa a locurilor de munca va fi organizata special pentru incadrarea persoanelor cu handicap. Din pacate insa, indiferent cite calificari sau scoli ar avea acestia, prea rar isi pot gasi cite un loc de munca din care sa-si cistige existenta. Desi statul ofera facilitati angajatorilor, patronii refuza indeobste sa-si „incarce” schema cu oameni afectati de diverse handicapuri, chiar daca acestea sint doar locomotorii. Refuzul nejustificat atrage dupa sine penalizarea societatii respective, dar acest lucru nu reprezinta un impediment de netrecut pentru patroni.
Vineri, 6 iunie a.c., incepind cu orele 9.00, la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea din B-dul Unirii, va avea loc „Bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap”. Este al doilea an in care se organizeaza o asemenea actiune ce are drept grup tinta aceasta categorie de oameni, pentru care gasirea unui serviciu reprezinta o problema aproape imposibil de rezolvat. „E o actiune care nu va cuprinde un numar foarte mare de persoane pentru ca, din totalul de persoane active de la nivelul judetului nostru, o mica parte o reprezinta cei cu handicap. Totodata, unii dintre ei au afectiuni care nu le permit efectiv sa ocupe un loc de munca. Prin aceasta masura activa ne adresam acelor persoane care fac parte din rindul celor cu handicap dar care au si o anumita capacitate de munca”, a declarat Maria Stoleru, purtatorul de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Specialistii institutiei au facut deja, in vederea pregatirii Bursei, doua sedinte de consiliere colectiva cu 16 persoane cu handicap, carora le-au fost prezentate oportunitatile pe care le au de a fi integrati pe piata muncii. „De asemenea am cunoscut o parte din copiii de la Scoala Speciala Maicanesti, printre care exista si persoane cu handicap psihic dar care sint in stare sa lucreze. Am depistat si un agent economic care si-a aratat disponibilitatea sa-i preia. Am luat legatura si cu Caminul Atelier Odobesti unde majoritatea celor asistati reprezinta persoane cu handicap. Unii au deja o anumita calificare, 18 tineri de acolo pot fi plasati pe piata muncii. Pentru moment am luat legatura cu agentii economici care au ca obiect de activitate confectiile, dar intentionam sa gasim si alti angajatori pentru cei calificati in timplarie”, a subliniat Maria Stoleru.
De mentionat ca anul trecut au fost contactati in vederea organizarii Bursei 36 de agenti economici, dintre care doar sase au si participat. Au fost puse la bataie 52 de locuri de munca si au stat de vorba cu reprezentantii angajatorilor tot atitea persoane cu handicap. Dintre acestea, doar cinci au avut sansa sa fie angajate, in domeniul confectiilor.
Subventii pentru angajatori
Statul a incercat sa reglementeze totusi situatia persoanelor cu handicap, precizind in Ordonanta 102, la capitolul obligatii, ca acestia trebuie „sa se incadreze in munca in conditiile legii, in raport cu pregatirea si posibilitatile fizice si psihice ale acestora si pe baza recomandarilor medicale”. Aceeasi Ordonanta, emisa de Guvernul Romaniei in 1999, stipuleaza faptul ca agentii economici care au un numar de cel putin 100 de salariati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Mai mult, actul normativ prevede ca „persoanelor handicapate angajate cu contract individual de munca li se vor asigura toate adaptarile si inlesnirile necesare pentru inlaturarea oricaror impedimente in activitatea pe care o desfasoara”. Aceasta potrivit legii, fiindca potrivit realitatii cotidiene, situatia nu sta tocmai asa. Si asta pentru ca agentii economici care se incadreaza in aceste prevederi prefera sa plateasca lunar la Fondul de solidaritate sociala, sume egale cu salariul minim economie inmultit cu numarul locurilor de munca in care nu au incadrat persoane cu handicap, decit sa ii angajeze. Nu lipsit de importanta este faptul ca, potrivit Ordonantei nr.35/1997, persoanele fizice sau juridice care ar angaja absolventi din categoria celor cu handicap, ar beneficia pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare asemenea absolvent angajat, de o suma lunara in cuantum de 70% din salariul da baza net, stabilit la data angajarii cu contract individual de munca. Toate acestea nu sint, se pare, suficient de convingatoare pentru patronii societatilor, care prefera sa verse sume semnificative in vistieriile statului, decit sa dea o sansa unor oameni.
Fara speranta
In fata acestor realitati, multi dintre oamenii cu handicapuri ajung sa se resemneze, nu din vina lor, cu cele citeva sute de mii de lei cuvenite ca indemnizatie, din care trebuie sa mai si traiasca. Cum este si normal, bietii oameni ajung sa-si treaca viata dintr-o renuntare intr-alta, desi la inceput au fost convinsi si au luptat chiar sa-si depaseasca conditia. Ziarul nostru a semnalat nenumarate cazuri de persoane cu handicap, tinere, care doreau sa-si construiasca un viitor urmind o facultate, invatind sa lucreze pe un calculator, ori dimpotriva, incercind sa se califice in anumite meserii. Si toate acestea pentru ce? E si firesc sa-si puna aceasta intrebare. Doar ca sa devina someri? (Laura BREANA)

Comentarii