„Coalitia antifrauda” a incheiat un protocol anti PSD

miercuri, 05 mai 2004, 23:00
3 MIN
 „Coalitia antifrauda” a incheiat un protocol anti PSD

Liderii principalelor partide de Opozitie, membre ale „coalitiei antifrauda”, au incheiat ieri un protocol de colaborare pentru alegerile locale. Documentul va intra in vigoare pe data de 8 mai, ziua inceperii campaniei electorale, si este valabil pina pe 15 august, atunci cind se va clarifica situatia primariilor si a Consiliului Judetean. Protocolul are sase articole, precum si o anexa „secreta”, care va intra in vigoare dupa alegerile locale. Presiunile facute de PSD asupra Opozitiei si convingerea ca se va incerca fraudarea alegerilor locale au fost motivele invocate de liderii Opozitiei pentru incheierea acestei intelegeri. Liderii spun ca vor lupta impreuna impotriva „metodelor nedemocratice folosite de liderii PSD pentru intimidarea si racolarea alesilor locali ai opozitiei, dar si fata de folosirea institutiilor statului ca instrumente de santaj si presiune in scopuri politice”.
Presedintii PNL, PD, PRM si PUR si-au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, motivele care au impus incheierea protocolului electoral. Sefii partidelor au declarat ca protocolul are ca scop general asigurarea unor alegeri corecte ?ntr-un climat democratic. In opinia lor, acest document s-a semnat ca o consecinta a „modului dezastruos ?n care PSD a administrat judetul ?ntre anii 2000 – 2004, a metodelor nedemocratice folosite de liderii PSD, a lipsei de transparenta ?n alcatuirea si cheltuirea bugetelor locale, cit si modului clientelar ?n care se aloca resursele de la bugetul Consiliului Judetean catre bugetele locale, cu consecinte grave asupra comunitatilor locale”. Totodata, liderii Opozitiei au denuntat si „presiunile la care sint supusi agentii economici de catre institutiile publice, presiuni care ?mpiedica dezvoltarea unui mediu de afaceri bazat pe criteriile economiei de piata si ale liberei concurente”. „Aceasta vinatoare PSD impotriva membrilor Opozitiei au facut-o si in alte judete ale tarii, dar nu cu metode atit de primitive ca in Vrancea. Probabil ca seful lor fiind primul vinator al tarii, i-a facut si placere acest lucru”, a declarat presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu. La rindul sau presedintele PRM, Marin Stoica, a prezentat nerealizarile administratiei judetene care au dus la incheierea protocolului, printre care se numara si diminuarea locurilor de munca. „Adevaratele locuri de munca create de PSD sint in Spania, la cules capsuni, sau in Italia, la constructii”, a declarat Marin Stoica. Horia Furtuna, presedintele umanistilor vrinceni, a afirmat ca oamenii de afaceri din Vrancea au ajuns la limita supravietuirii, deoarece „cotizeaza permanent”. Acesta a subliniat ca in judetul nostru investitiile marilor firme straine lipsesc aproape cu desavirsire. Presedintele democratilor, Jan Vraciu, a declarat ca partidele din Opozitie au dat mina „pentru indepartarea acestui flagel care se numeste PSD”. Deputatul PNL Nini Sapunaru a aratat, la rindul sau, ca aceste protocoale s-au incheiat si la nivelul altor judete, insa in Vrancea a fost nevoie sa fie extins la nivelul consiliilor locale si al primariilor.
Colaborarea cu PSD este exclusa
Protocolul de colaborare dintre PNL, PD, PRM si PUR are in vedere alegerile locale, insa ar putea fi prelungit si pentru alegerile generale de la sfirsitul anului. Primul punct al intelegerii prevede ca partidele semnatare vor supraveghea impreuna la desfasurarea alegerilor locale. De asemenea, se prevede ca membrii „coalitiei antifrauda” nu se vor ataca in timpul campaniei electorale si se vor sprijini reciproc pentru ocuparea functiilor de conducere din Consiliul Judetean. In cazul in care un candidat al unuia dintre cele patru partide va ajunge in turul doi la alegerile locale, el va fi sprijinit de ceilalti semnatari ai protocolului. „Partidele politice semnatare se obliga ca pe perioada de functionare a prezentului protocol sa nu colaboreze, la nivel judetean sau local, cu Partidul Social Democrat”, este unul din angajamentele „coalitiei antifrauda”. Liderii celor patru partide au declarat ieri ca protocolul este deschis si celorlalte partide din Opozitie. In afara intelegerii dezvaluita presei, protocolul mai are o anexa ale carei prevederi nu au fost dezvaluite. Singurul aspect desconspirat a fost acela ca anexa va intra in vigoare dupa scrutinul din 6 iunie. (Mihai BOICU)

Comentarii