Mandrila vrea investitii: spital reabilitat, mai multi medici si aparatura

luni, 07 ianuarie 2013, 21:49
4 MIN
 Mandrila vrea investitii: spital reabilitat, mai multi medici si aparatura

Reabilitarea Spitalului Judetean din Focsani, dotarea cu aparatura medicala performanta, atragerea de medici tineri prin acordarea unor facilitati, precum locuinte ANL, si eliminarea taxei de parcare pentru apartinatorii bolnavilor internati in unitate, acestea sunt principalele obiective pentru 2013 ale managerului de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, Constantin Mandrila, dezvaluite reporterilor. Reprezentantii unitatii spera sa obtina fonduri europene pentru reabilitarea corpului central al spitalului, unde functioneaza cele mai importante sectii, ambulatoriul, dar si Unitatea de Primire Urgente. Aceasta era de altfel si o propunere mai veche a Consiliului Judetean. "In acest moment se lucreaza la intocmirea documentatiei care se va depune la Ministerul Dezvoltarii in vederea obtinerii de fonduri europene pentru reabilitarea cladirii. Prin acest proiect se propune izolarea termica a cladirii, schimbarea stoleriei, reabilitarea acoperisului si schimbarea instalatiei electrice. In felul acesta speram sa rezolvam si problema infiltratiilor de apa de la subsolul spitalului printr-un sistem pus la dispozitie de specialisti", a precizat Mandrila. In acest context, se doreste si extinderea si modernizarea sectiilor exterioare, reumatologia, psihiatria si pneumoftiziologia, potrivit directorului.

Computerul tomograf, un alt vis frumos

Si dotarea cu aparatura medicala performanta este un obiectiv al anului 2013. In acest moment, la nivelul unitatii se fac calcule si propuneri pentru lista de achizitii pentru acest an insa se pun si intrebari legate de sursele de finantare, tinand cont ca tara este inca intr-o criza economica grava.

Chiar daca se confrunta cu un buget insuficient, conducerea unitatii spune ca va cauta solutii pentru achizitionarea unui tomograf si a unui aparat pentru realizarea de investigatii de tip RMN (Rezonanta magnetica nucleara), aceasta in conditiile in care aceste investigatii sunt facute pentru bolnavii internati in spital de catre o firma privata cu care unitatea se afla in contract. Sunt suportate insa doar tomografiile la recomandarea unui medic agreat din spital, pentru ca investigatiile de tip RMN sunt platite de bolnavi. In realitate, numarul investigatiilor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate este foarte mic, iar bolnavii suspectati de boli dintre cele mai grave sunt nevoiti sa-si plateasca adesea analizezele cu bani proprii. Aceste aparate performante, destul de costisitoare din punct de vedere financiar, sunt utile pentru diagnosticarea unor afectiuni grave, precum tumori, malformatii, sangerari suspecte, leziuni, afectari vasculare sau infectii. Ultimul tomograf al Spitalului Judetean, in prezent scos din uz, a fost adus in judetul Vrancea pe vremea guvernarii PNTCD, in anii 2000.

Medicii tineri fug din Focsani

Daca tot se afla inca la capitolul planuri si promisiuni de an nou, directorul Mandrila mai spune ca se doreste si eliminarea taxei percepute apartinatorilor pentru parcarea masinilor in curtea unitatii. Se vor cauta insa solutii pentru amenajarea unei noi parcari astfel incat accesul ambulantelor care ajung la UPU sa nu mai fie blocat de masinile private. Si deficitul de medici de la Spitalul din Focsani se simte pe an ce trece. Aceasta si pentru ca medicii tineri prefera spitalele din centrele universitare si ocolesc unitatea spitaliceasca din Focsani. In aceste conditii, conducerea celui mai mare spital din judet incearca sa gaseasca solutii pentru ca doctorii sa aleaga Focsaniul si nu un al oras. Constantin Mandrila spune ca se fac demersuri astfel incat medicii tineri, care vin la Spitalul din Focsani, sa primeasca o locuinta ANL, cu chirie. Se doreste insa si deblocarea posturilor de medici. Se va solicita la Ministerul Sanatatii deblocarea mai multor posturi de doctori in conditiile in care deficitul se simte tot mai mult in specialitati precum cardiologie, diabet, urologie, neurologie, oncologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, radiologie, oftalmologie etc. In acest moment, sanatatea vrancenilor care ajung la Spitalul Judetean din Focsani este tratata de 128 de doctori, in conditiile in care spitalul are 1.500 de angajati, fiind cea mai mare institutie bugetara din judet ca numar de salariati. Anul acesta ar urma sa se organizeze concurs si pentru comitetul director de la Spitalul Judetean din Focsani, dupa inlaturarea fostului director Nicolae Moise in ultima luna a anului trecut. Mandrila isi va completa astfel echipa dupa ce a preluat postul in luna decembrie. Tinand cont ca USL-ul s-a facut luntre si punte pentru a-l unge in post, este de asteptat sa-l si sustina financiar pentru a realiza planul de management propus, in caz contrar unitatea riscand sa opereze mai mult apendicite si colecistite. Altfel, spitalul va ramane ca si pana acum o vaca de muls pentru cei care detin puterea politica. Dupa cum se stie, judetul Vrancea nu are niciun spital cu grad foarte inalt de competenta, potrivit cerintelor europene, insusite de Ministerul Sanatatii. Spitalul Judetean din Focsani este o unitate de catagoria a III-a, unde se trateaza afectiuni cu grad mediu de complexitate. Cazurile mai grave sunt directionate la spitalele din Galati, Bacau, Iasi sau Bucuresti. Asa ca, stimati cititori, atentie la Sanatate!

Sursa: ZIARUL de VRANCEA

Comentarii