Pensionari la limita subzistentei

marți, 18 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Pensionari la limita subzistentei

Cu toate indexarile si recorelarile prin care Guvernul considera ca-si manifesta grija pentru pensionari, acestia traiesc in continuare la limita supravietuirii. Potrivit buletinului statistic lunar intocmit de Directia Judeteana de Statistica Vrancea, in trimestrul II al acestui an, in judetul nostru existau aproximativ 63.229 de pensionari a caror pensie medie era de 1.592.073 lei. Statisticile Casei Judetene de Pensii arata ca in tot judetul sint inregistrati aproximativ 110 mii pensionari, majoritatea trebuind sa se descurce din pensii de mizerie, cu mult sub nivelul salariului minim pe economie. „Intru intr-un magazin si ies cu ochii in lacrimi. Nu pot cumpara nimic. Dupa 25 de ani de munca, am o pensie de doua milioane. Nu le pasa! Sa vina niste oameni la putere carora sa le pese si de noi. Atita s-au batut cu pumnii in piept ca o sa faca si o sa ne dea si o sa ne ajute si nimic nu au facut din ce au promis”, spunea reporterilor nostri pensionara Maria Munteanu, de 70 de ani, din Focsani. Iar o alta pensionara, Ana Maria C., de 75 de ani, considera ca „nu mai gasim compasiune si intelegere la cei din jur. Am o pensie de urmas de 1,1 milioane lei. Si-a facut cineva socoteala de unde ne platim intretinere, hrana, medicamente? Din ce bani? Stai si te gindesti ce sa faci sa te mai descurci. Generatia noastra nu mai trage nadejde la nimic”.
Valoarea punctului de pensie, mai mic decit salariul minim
Actualmente, valoarea punctului de pensie este de 2.472.138 lei, adica sub nivelul salariului minim pe economie. Potrivit celor spuse de Ion Chivoiu, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii, „in Vrancea sint 63.851 pensionari de asigurari sociale de stat. Numai pensionarii de limita de virsta si vechime integrala (23.426 persoane) au peste un punct de pensie si cei cu pensie anticipata (174 persoane), care au in medie pensie de 1,2 puncte. Alti aproximativ 23.600 de pensionari ar fi cu pensii peste 2,5 milioane lei. De regula, cei cu vechime multa sau cine a iesit la pensie dupa legea veche are pensie egala sau mai mare cu salariul minim pe economie. Dar dupa celelalte doua etape de recorelare care urmeaza sa se faca in ianuarie si iunie 2004, s-ar putea ajunge la o echilibrare intre categoriile de pensionari, pentru ca de aceste recorelari vor beneficia pensionarii cu vechime integrala din sectorul de stat si pensionarii de urmas a caror drepturi au fost stabilite inainte de 1 ianuarie 1999. Si agricultorii care s-au pensionat inainte de 1992”, a declarat Ion Chivoiu, director adjunct al Casei Judetene de Pensii Vrancea.
In orice caz, in afara de cei 63.000 de pensionari vrinceni a caror pensie de-abia ce ajunge la 1,6 milioane lei, mai sint si 37.337 de pensionari agricultori, care sint nevoiti sa faca fata foamei si bolilor cu pensii intre doua si sase sute de mii lei. Practic, este de neimaginat cum se descurca acesti oameni cu nimicul primit dupa o viata de munca. Iar daca la tara mai e cum mai e, batrinii nefiind nevoiti sa plateasca lunar intretinere pentru locuinta, pensionarii care stau in orase, la blocuri, trebuie pur si simplu sa aleaga intre achitarea – si aia partiala, a datoriilor fata de stat – si piinea cea de toate zilele. Putini virstnici care au pensii sub nivelul venitului minim garantat stiu ca exista legi speciale care sa ii protejeze, ca ar putea beneficia de ajutor social. Iar cei care stiu si isi intocmesc actele plini de speranta ca le va fi mai bine, sufera indeobste o noua dezamagire in momentul in care primarii le spun ca nu au de unde le da bani, ca primaria nu are fonduri…
Mai mult cu maxim 100 de mii lei
In luna decembrie a.c., veniturile pensionarilor vor creste, onor noii indexari, cu sume cuprinse intre 16.000 si 100 mii lei! Sumele, evident ridicole fata de nevoile reale ale pensionarilor, sint rezultatul aplicarii unui procent de indexare de 3,1% care, cica, a fost calculat in functie de rata inflatiei! Nu vor beneficia de indexare pensionarii care incaseaza peste 12.360.690 lei, insa acestia nici nu au nevoie! In schimb ceilalti, de la polul opus, care dupa o viata de munca sint obligati sa-si sacrifice sanatatea numai ca sa fie la zi cu datoriile fata de stat, se bucura si de atit. Cu 16 mii de lei isi mai cumpara doua piini. Le impart in felii socotite sa le ajunga o luna de zile. Adica pina-n decembrie, ca de atunci incolo si pretul piinii va suferii o noua… „indexare”! (Laura BREANA)

Comentarii