Reguli drastice pentru firmele care lucreaza cu bani multi

miercuri, 11 iulie 2012, 20:55
3 MIN
 Reguli drastice pentru firmele care lucreaza cu bani multi

Firmele care lucreaza cu bani multi trebuie sa ia masuri draconice impotriva hotilor, in caz contrar riscand amenzi destul de mari. De cateva saptamani a intrat in vigoare H.G nr. 301 din 11 aprilie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. Cadrul normativ mentionat impune noi obligatii societatilor specializate si licentiate in domeniul pazei, in domeniul sistemelor de alarma, cat si unitatilor economice. Asadar, societatile care au ca obiectiv schimbul valutar au obligatia implementarii cerintelor minime de securitate la punctele de schimb. Prin subsistemul de alarmare la efractie trebuie sa se asigure semnalizarea si transmiterea la distanta a starilor de pericol, a patrunderii prin efractie in spatiul protejat si a fortarii seifului. Subsistemul de televiziune cu circuit inchis trebuie sa asigure preluarea imaginilor din zona clientilor si a seifului, precum si stocarea imaginilor pe o perioda de 20 de zile. Imaginile inregistrate trebuie sa aiba calitatea necesara recunoasterii persoanelor din spatiul clientilor. Este obligatorie conectarea sistemului de alarmare la un dispecerat de monitorizare, in cazul in care nu exista instituita paza fizica permanenta.

Se anunta o crestere a vanzarilor la seifuri

Cat priveste casele de amanet, care lucreaza cu bijuterii din metale sau pietre pretioase, pe langa sistemele de alarmare la distanta si televiziunea cu circuit inchis, trebuie ca valorile monetare sau bunurile amanetate sa fie depozitate in seifuri certificate, cu clasa de rezistenta la efractie determinata. Bunurile destinate comercializarii se expun pe timpul programului in spatii delimitate prin vitraje si elemente rezistente la atacuri manuale si asigurate cu incuietori. Reguli clare sunt si pentru statiile de comercializare a carburantilor/combustibililor. Legiuitorul cere ca statiile cu program permanent si cele amplasate la periferia localitatii sau in zone izolate sa se doteze cu seif de depozitare, in care se pot introduce valori fara deschiderea usii seifului, certificat, cu clasa de rezistenta la efractie determinata, care trebuie ancorat de pardoseala ori perete, conform instructiunilor producatorului. Pentru a evita tentativele de rapire, asa cum s-a mai intamplat, cheile seifului nu se tin de catre personalul de serviciu, aspect adus la cunostinta clientilor prin afisarea semnalizarii respective.

Masinii blindate pentru transportul "miliardelor"

In spatiile comerciale cu suprafete mai mari de 500 de metri patrati este la fel de esentiala televiziunea cu circuit inchis, dar este nevoie si de mentinerea ordinii interioare, pe perioada programului de lucru cu asigurarea pazei fizice. In salile si incintele de exploatare a jocurilor de noroc cu achitarea premiilor pe loc, exceptand spatiile in care functioneaza mai putin de 3 aparate slot-machine sau cele pentru bingo in sistem TV, precum si in spatiile in care se desfasoara activitati conexe, care presupun incasarea taxelor de joc, achitarea premiilor sau depozitarea fondurilor de castiguri, trebuie sa se asigure sisteme de alarma la distanta dar si televiziune cu circuit inchis. In situatia in care obiectivele din aceasta gama nu au paza fizica permanenta, sistemul de alarmare impotriva efractiei se conecteaza la un dispecerat de monitorizare a alarmelor si intervenetie. Transportul bunurilor si valorilor, constand in sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte inscrisuri de valoare, bijuterii, metale si pietre pretioase se efectueaza cu mijloace de transport anume destinate si in baza planului de paza avizat de unitatea de politie. Transporturile bunurilor si valorilor in cuantum sau cu o valoare de peste 500.000 euro ori echivalentul in lei se asigura cu mijloace de transport blindate si se realizeaza, dupa caz, cu jandarmi sau agenti ai unei societati specializate de paza si protectie, inarmati cu arme de foc letale, in conditiile legii. Pentru bunurile si valorile in cuantum de sub 10.000 euro sau echivalentul in lei nu este obligatorie organizarea transportului de valori, in conditiile legii. Pentru acoperirea riscurilor la pierdere, furt sau distrugere a valorilor transportate, transportatorul ori beneficiarul contractului de transport, potrivit intelegerii dintre parti, trebuie sa detina polita de asigurare valabila in raport cu bunurile sau valorile transportate. (Aurelian IVAN)

Comentarii