Tragedie piscicola pe riul Milcov

miercuri, 24 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Tragedie piscicola pe riul Milcov

Sute de pesti morti au fost descoperiti ieri pe riul Milcov, la aproximativ un kilometru in aval de podul rutier de la Golesti. Pe o lungime de aproape jumatate de kilometru, apa Milcovului era acoperita de pete mari, albicioase. Pesti de marimi diferite, ajungind chiar pina la jumatate de kilogram, stateau cu burtile in sus pe malul apei. Descoperirea a fost facuta intimplator, de un pescar amator, aflat la pescuit. „Sint pescar amator, cu legitimatie, si in fiecare zi merg la peste. Am mers de la deal la vale si asa am gasit zona poluata. O parte din pestii care erau la suprafata erau inca vii, se zbateau, iar altii erau morti. Au mai fost deversari de substante si alta data, insa nu s-a ajuns chiar la asa ceva. Si inainte sa vina ploile au omorit pestii. E un dezastru”, ne-a declarat Gica C., pescarul care a descoperit zona poluata.
Reporterii nostri au constatat la fata locului cum sute de pesti pluteau, morti, la suprafata apei. Citiva localnici isi facusera deja plinul si nu este exclus sa fi consumat din pestele otravit. Pescarul ne-a mai spus ca multi pesti au disparut, fiind culesi de localnici, inainte de sosirea reporterilor. „Nu este exclus sa-i manince, ceea ce reprezinta un pericol foarte mare. Sint foarte ingrijorat”, ne-a mai spus pescarul.
Se pare ca accidentul s-a produs, cel mai probabil, ca urmare a deversarii in apa riului a unor substante periculoase de provenineta necunoscuta, cel putin deocamdata. Nu este de ignorat faptul ca incidentul s-a petrecut in apropiere de SC Avicola SA, societate care imprastie mirosuri nu tocmai placute pentru locuitorii din zona. Specialistii de la SGA Vrancea nu exclud nici varianta ca poluantul sa fie un locuitor al Golestiului, care a braconat in zona sau a dorit sa scape de niste substante aflate in gospodarie. Vinovatii vor putea fi identificati abia dupa efectuarea cercetarilor, dar si a analizelor de laborator. „Am trimis acolo o echipa de doi oameni, care vor preleva probe pentru realizarea analizelor de laborator. Miine (azi – n.r.) se vor lua masurile necesare pentru diminuarea efectelor. Abia dupa ce vom face analizele vom putea stabili care sint vinovatii, pentru ca se cunoaste cu ce substanta lucreaza fiecare fabrica”, ne-a declarat, telefonic, Dumitru Alexandru, purtatorul de cuvint al Societatii de Gospodarire a Apelor Vrancea.
Pina la incheierea editiei, echipa de la SGA nu descoperise portiunea poluata. Seful Societatii de Gospodarire a Apelor, inginerul Vasile Pintilie, a pus a indoiala poluarea de la Golesti si ne-a vizitat aseara la redactie, pentru a-i arata dovezile. Desi a vazut fotografiile cu pestii morti, Vasile Pintilie nu a exclus posibilitatea ca mortaciunile sa fi fost deja adunate de localnici. In loc sa intervina in zona si sa-si traga la raspundere subalternii care ar fi trebuit sa investigheze si sa previna astfel de accidente ecologice, Vasile Pintilie ne-a tras la raspundere pe motiv ca reporterii nu au luat numarul si seria de pe buletinul pescarului care ne-a sunat la redactie. Specialistii au prelevat totusi probe de apa la lasarea intunericului, dar rezultatele finale vor fi gata abia astazi. Vom reveni cu amanunte. (Carmen ANTON)

Comentarii