De ce este patrata Casa Patrata

sâmbătă, 20 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 De ce este patrata Casa Patrata

Nicolae Vericeanu a inceput sa lucreze la proiectul "Casei Patrate" in 1964. Nici cinci ani mai tirziu constructia era deja in functiune. "In ’70, cind era Iliescu aici, constructia era data la cheie", isi aminteste Vericeanu. Principala cauza pentru care Prefectura a fost construita ca o "casa patrata" este amplasarea intre cele mai importante monumente istorice ale Iasului. "Nu aveam cum sa proiectez o cladire cu «spate», pentru ca «spatele» nu avea spre ce sa stea", a explicat arhitectul. Intr-adevar, vecinatatile cladirii sint biserica Trei Ierarhi, scoala "Gh. Asachi", Palatul Culturii si Casa Dosoftei. In plus, pe fiecare dintre cele patru laturi ale Prefecturii se afla cite o strada. Din acest motiv, s-a gasit solutia arhitecturala ca sediul administrativ sa aiba forma patrata si curte interioara.
Geamurile principale – adevarate tablouri
Pe linga functionalitate, cladirea trebuia sa reprezinte si demnitatea prim-secretarului. "Acesul principal, dinspre magazinul «Moldova», a fost gindit astfel incit sa dea pe scara «de onoare», de unde sa se ajunga in biroul principal, cel al prim-secretarului", a afirmat Vericeanu. Acest birou era "inima" cladirii, atit politic cit si administrativ. Geamul principal al biroului a fost gindit ca o imensa vitrina prin care sa se vada Palatul Culturii, "ca un tablou", dupa cum a afirmat Vericeanu. Acelasi "tablou" poate fi admirat si in biroul actualului sef al CJ, Lucian Flaiser, dar peisajul e diferit: "Trei Ierarhi".
Birourile au fost intesate cu microfoane
In biroul fostilor prim-secretari venea destul de des Ceausescu. "Acest birou are balcon in afara, de unde Ceausescu tinea discursuri populatiei", a declarat Vericeanu. Un alt secret al biroului reprezentantului Guvernului in teritoriu este camera "de relaxare". "Aceasta camera este prevazuta inclusiv cu dus si cu canapele, pentru toaleta", a adaugat arhitectul. Imediat dupa constructie, "Casa Patrata" a fost intesata cu dispozitive de ascultare. Bineinteles, fara stirea proiectantului. "Sigur ca erau microfoane, dar nu era treaba mea sa stiu asta", a declarat Nicolae Vericeanu. Arhitectul a primit, in afara de salariul obisnuit, o prima pentru constructia cladirii. "Mi s-au dat 4.000 lei", a spus Vericeanu. A ramas cu consolarea ca si cladirea prefecturii din Constanta a fost construita in forma patrata, dupa proiectul sau de la Iasi. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii