Dependent de jocuri pe internet

joi, 23 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Dependent de jocuri pe internet

Copiii au devenit probabil cei mai fideli clienti ai internet caffe-urilor. Iesiti de la scoala, cu ghizodanul in spate, multi se opresc mai intii la internet, ajungind acasa abia dupa citeva ore. Astfel se face ca internet caffe-urile sint pline ochi de copii, mai ales dupa ora prinzului. De aceea, tot mai multi parinti se pling ca adolescentii sint din ce in ce mai acaparati de internet si ca nu-si mai pot tine copiii pe acasa. Psihologii spun insa ca este vorba de un adevarat fenomen, explicatia fiind lipsa de comunicare dintre tineri si bogatia lumii virtuale pe care o ofera internetul. Mai grav, spun medicii psihiatri, este atunci cind aceasta fascinatie se transforma in dependenta. Atunci, copiii lipsesc zile si nopti de acasa si de la scoala si ajung chiar sa fure bani sau obiecte pentru a plati taxa de 10.000 de lei pentru a intra pe internet. Iar cel mai dureros este ca parintii nici nu stiu cum si-ar putea scapa copilul de patima in care a dat.
"Copilul meu este ca un betiv"

Parintii lui Ionut stiu toate internet caffe-urile din oras. Stiu preturile, supraveghetorii, programul. Cunosc chiar si patronii. Spun ca nici nu mai stiu de cite ori au batut internet caffe-urile pentru a-si gasi copilul. De cite ori a fugit Ionut de acasa si a lipsit nopti sau zile ca sa se joace pe calculator? De patru ori. Nu, de sase ori. De fapt, parintii nu mai stiu exact. Tot ce stiu este ca traiesc un cosmar pentru care nu au gasit inca scapare. Ci doar o posibila explicatie. "Copilul meu este ca un betiv. Numai ca, pentru el, patima nu-i bautura, ci jocurile pe calculator!", spune Maria, mama lui Ionut. Femeia inca se mai invinovateste pentru ca, in urma cu trei ani, i-a cumparat lui Ionut un joc pe calculator. De atunci a prins baiatul ei gustul de jocuri. Acum Ionut are 14 ani, este in clasa a VII-a si a ajuns sa fure bani si lucruri din casa pentru a putea merge la internet-caffe. Unde joaca jocuri de strategie si converseaza cu copii necunoscuti. "Uit de toate cind incep sa ma joc pe calculator. Si de colegii mei de scoala, si de profesorii care ma considera prost si incapabil", isi spune Ionut oful.
"Se trezea dimineata la sase si pleca tiptil din casa"
Ionut este un copil slabut, inaltut si nerabdator. Tot timpul cit vorbim mizgileste ceva pe o foaie. Nu-i place sa vorbeasca prea mult despre patima lui pentru jocuri. "Nu v-am spus ca-mi place pentru ca uit de toate?", imi raspunde el, usor iritat. Mama il priveste neputincioasa si ridica din umeri. "Nu stiu ce sa-i fac. As fi in stare sa merg cu el la scoala si sa stau la ore ca sa nu mai plece. Nici nu stiu cum sa vorbesc cu el. Mi-e frica sa nu se-apuce de furat de la oameni si sa ajunga pe mina politiei", spune oftind femeia care a ajuns sa ascunda banii din casa de teama ca Ionut sa nu-i gaseasca si sa mearga la jocuri. "Cind nu i-am mai dat bani, a furat lucruri din casa si le-a vindut pe nimic: parfurmuri, un lantisor de aur, un DEX, cafea, vin. Se trezea dimineata la sase si pleca tiptil din casa. Nici nu-l simteam. Numai vedeam ca nu este si se intorcea dupa 2-3 zile, cind nu mai avea bani. Era spasit si spunea ca nu mai face. Dar peste citeva luni incepea iar calvarul. Numai noi stim cite nopti si zile l-am cautat prin toate internet-caffe-urile", spune mama.
"Din cauza colegilor fug de la scoala si merg la internet"
De o luna de zile, Ionut nu a mai mers la jocuri. Dar mama stie ca o minune nu tine prea mult. "Speram si noi sa nu se mai intimple. Dar am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa cumparam un calculator. Macar sa stim ca-i acasa si nu pateste ceva. Oricum vrem sa-l mutam si de la scoala. Colegii nu il suporta: il fac prost, nebun, ii mizgilesc caietele, il scuipa. Pe de o parte il inteleg ca nu vrea sa mearga la scoala si fuge de la ore", explica mama. Ionut isi pregateste caietele pentru scoala. Mi le arata ca sa ma conving ca sint mizgilite si rupte de colegi. "Din cauza lor fug de la scoala si ma duc la internet. Acolo nu ma supara nimeni", tine sa precizeze baiatul.
"In lumea virtuala obtii satisfactii mai usor decit in cea reala"
Medicii psihiatri spun ca reactia copilului este explicabila. "Atunci cind un copil este respins de un grup, isi cauta refugiul in altceva. In cazul acestui baiat se poate vorbi chiar de o dependenta de jocurile pe calculator, de internet. Este incapabil de a rezista acestor tentatii", spune Ion Arsene, medic neuropsihiatru in cadrul Policliniicii pentru Copii Iasi. Acesta mai sustine ca fascinatia copiilor pentru internet se explica mai ales prin lipsa de comunicare cu tinerii de virsta lor. "Comunicarea pe internet este mult mai usoara; in plus, copilul nu intra in contact direct cu persoana cu care comunica, nu este judecat pentru defectele sale. Iar lumea virtuala ofera satisfactii de moment mult mai usor de obtinut decit in lumea reala", a mai spus dr. Arsene. Solutiile sint foarte greu de gasit in astfel de cazuri. Medicii psihiatri spun ca adolescentilor trebuie sa li se explice ce pericole ii pindesc daca devin dependenti de internet si jocurile pe calculator. "Unii parinti care nu reusesc sa comunice cu copiii prefera sa cumpere un calculator. Cel putin asa stiu ca copilul va sta acasa", a mai spus dr. Arsene. (Simona RELEA)

Comentarii