La Iasi, bolnavii sint tratati ca-n spitalele de campanie din Irak

luni, 14 aprilie 2003, 23:00
6 MIN
 La Iasi, bolnavii sint tratati ca-n spitalele de campanie din Irak

„Numai pe vreme de razboi se spala fesele ca apoi sa le refolosim. Parca am fi in Irak, nu in Romania!”. Comentariul apartine asistentelor dintr-un spital iesean si ilustreaza probabil cel mai bine criza prin care trece sistemul sanitar. O criza fara precedent, ale carei victime sigure sint oamenii obisnuiti, platitori de asigurari de sanatate. Cine are ghinionul sa ajunga in aceste zile in spital trebuie sa aiba buzunarul plin. Nu numai pentru traditionalul „drept” dat medicului, ci pentru medicamente, fese, seringi etc. Daca te internezi in spital, nu inseamna neaparat ca esti in siguranta, ci dimpotriva. Majoritatea spitalelor din Iasi s-au transformat practic in simple adaposturi mizere, care pot asigura doar cazarea si ingrijirile medicale pentru cei care au bani sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare. Bolnavii sint disperati ca dupa ce-au platit ani intregi sume imense din salarii pentru sanatate, acum sint trimisi la cumparaturi.
„Ne este rusine cind le spunem oamenilor sa-si cumpere seringi sau spirt. Daca nu-si cumpara, nu avem cu ce sa-i ingrijim”, spun tot asistentele. De altfel, bolnavii care ajung in spital stiu de-acum ca trebuie sa-si cumpere de toate, cu toate ca platesc asigurarile sociale de sanatate. In ultima luna, cu fiecare zi care a trecut, situatia a devinit tot mai dramatica. Pacientii isi iau patul in primire, dupa care asteapta sa primeasca „de la domnu’ doctor” lista cu medicamente si materiale sanitare. Apoi incepe goana prin farmacii. Cu sacosica, reteta de la medic si indicatiile portarului: unde e cea mai apropiata farmacie din zona, unde se gasesc medicamente, seringi, perfuzoare, manusi chirurgicale sau filme pentru radiografii. Asta va asteapta daca va internati in spital. „Totul te costa: seringa o platesti, medicamentele le platesti, la medic dai…. De unde sa mai dai? Si daca nu ai?”, se intreba o bolnava. Cit despre medicamente compensate sau gratuite, asta inseamna sa stai ore in sir la rind. Chiar daca esti bolnav si abia te tii pe picioare.
Numai in prima zi a cheltuit 400.000 lei
Mateies Leonard a cumparat pentru bunicul sau seringi, medicamente, vata si spirt de 400.000 de lei. Bunicul, Mihai Iacob, de 70 de ani, din Mircesti, a fost internat la Spitalul „Sf. Treime” dupa ce a suferit un accident cerebral vascular. „Nu-mi venea sa cred cind mi s-a spus ca trebuie sa cumpar si seringi. Pe moment am crezut ca s-a mutat razboiul din Irak in Romania. Ma gindesc cu groaza cit o sa cheltuim cit va sta bunicul in spital, daca numai in prima zi am dat pe medicamente si materiale sanitare 400.000 de lei”, spune nepotul. Colegii de salon se intreaba de ce mai platesc asigurari de sanatate. „Isi bat joc de noi pe banii nostri”, este parerea generala a bolnavilor din salon. In alt salon, al aceluiasi spital, Constantin B., 64 de ani, din Iasi, urmeaza sa fie operat, dar nu ar putea spune cit l-a costat pina acum spitalizarea. „Copiii mi-au cumparat ce le-a spus medicul”, explica batrinul aratind „trusa pentru operatie”: o punguta scoasa din sertar din care rastoarna mai multe perfuzoare, un cateter, manusi chirurgicale, seringi. „Numai sicriul mai lipseste”, spune cu umor batrinul. „Mi-au spus ca s-ar putea sa-mi trebuiasca si un tub de oxigen. Daca-mi ramine, poate-l iau acasa. Ca amintire… Facem si noi haz de necaz”, mai spune rizind batrinul. Colegii de salon nu dau insa dovada de acelasi umor: blestema cu naduf Ministerul Sanatatii, Guvernul, Casa de Asigurari, si chiar Ministerul Finantelor.
La „Recuperare” s-a terminat pina si paracetamolul
La Spitalul de Recuperare nu exista nici macar banalul paracetamol. Ana Atomulesei, 50 de ani, din Iasi, sufera de lombosciatica, spondiloza cervicala, litiaza renala. S-a internat la Spitalul de Recuperare de doua zile si sotul i-a cumparat deja medicamente de 200.000 de lei: paracetamol, vitamine, antibiotice, vitamine. „Eu abia m-am internat si astea sint medicamente pentru raceala. Dar, cind o sa intru la tratament, nu stiu cu ce-o sa-mi cumpar medicamentele necesare. Colegelor mele de salon le-au cumparat copiii. Dar copiii mei sint elevi. Cu ce
sa-mi cumpere ei medicamente”, se intreaba femeia. Popa Adela, 54 de ani si Tinca Bofu, 74 de ani, ambele din Comarna, internate la Recuperare pentru reumatism si alte afectiuni, arata pungile pline cu medicamentele cumparate de copii. „Daca n-au la spital…. Nici nu stim cit au dat copiii pe medicamente. Noi oricum nu avem bani”, spun batrinele.
„Din salon, aproape toti si-au cumparat cite ceva”
Trei milioane de lei. Atit a cheltuit pe medicamente si materiale sanitare, Mirela Vercu, de 29 de ani, din Bucuresti, internata de trei luni la Spitalul „Sf. Spiridon”. Femeia are arsuri pe esofag si si-a cumparat fese, leucoplast, antibiotice, fiole de algocalmin, pansamente sterile. „Pe mine ma ajuta rudele. Daca nu ar fi fost nimeni sa-mi trimita bani, nu stiu ce m-as fi facut. Din salon aproape toti si-au cumparat cite ceva, in special fese”, spune Mirela Vercu. „Am scapat ieftin fata de altii”, spune usurat Ion Aungurencei. Batrinul, de 70 de ani, din Botosani, si-a cumparat leucoplast si fese, pe care a dat doar 20.000 de lei. Motiv pentru care este considerat un norocos de catre ceilalti pacienti.
„O sa murim la rind la medicamente”
„Trebuie sa-i iau nepotelului o reteta gratuita. Stau cu el rind, ce sa fac daca in alta parte nu dau! Ne iau degeaba atitia bani pentru sanatate! Fiicei mele ii opreste peste un milion pe luna pentru sanatate, dar medicamente nu se dau! Stau la rind si s-ar putea sa nu aiba toate medicamentele de pe reteta! Si atunci le cumpar, ca nu am incontro”, spune Maria A., de 44 de ani, din Iasi. Femeia, cu nepotelul in brate asteapta de doua ore la rind la singura farmacie din Iasi care elibereaza medicamente compensate. „O sa murim la rind la medicamente! Am ajuns mai rau ca pe vremea lui Ceausescu”, spun oamenii. (Simona RELEA)
Bani si mai putini pentru Sanatate in acest an
Pentru anul acesta, previziunile sint sumbre: farmacistii spun ca vor elibera mai putine medicamente compensate, iar in spitale, unde nu s-au platit datoriile de anul trecut, se vorbeste de disponibilizari, bugetele pe 2003 abia acoperind fondurile pentru salarii. In acest moment, spitalele iesene inca mai asteapta achitarea primei transe din datoriile de 500 miliarde acumulate anul trecut. Mai mult, bugetele pe anul acesta acordate spitalelor abia acopera salariile, sau nici macar atit. La „Neurochirurgie”, de exemplu, sint prevazute 4,8 miliarde lei pe luna, in conditiile in care spitalul are nevoie lunar numai pentru salarii de 5,8 miliarde. Mai mult, Ministerul Sanatatii si Familiei a cerut spitalelor sa reduca cheltuielile de salarizare, adica sa faca disponibilizari. Situatia din faramcii este, de asemenea, dramatica. Pina acum, Casa de Asigurari a achitat doar datoriile acumulate pina in luna octombrie a anului trecut. Mai mult, bugetul pentru medicamente gratuite si compensate a scazut la jumatate: „In afara faptului ca s-au platit datoriile pe anul trecut, bugetul s-a injumatatit, ceea ce inseamna ca farmaciile vor elibera mult mai putine medicamente compensate si gratuite. Adica, acestea se vor epuiza in primele zile ale lunii. Si este pentru prima data cind am fost atentionati sa nu mai depasim deloc bugetele acordate pentru compensate si gratuite”, a spus Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi. (S.R.)
Sindicatul „Sanitas” a decretat mobilizarea generala
„Daca nu vreti sa muriti cu zile intr-un sistem sanitar falimentar, manifestati alaturi de noi”, scrie in manifestul pe care Sindicatul „Sanitas” l-a imprastiat prin tot Iasul. „Daca sistemul sanitar va fi in continuare subfinantat, in citeva luni vom inchide spitalele. Speram ca cineva acolo sus sa inteleaga la timp ca asa nu se mai poate”, explica Iulian Cozianu, vicepresedintele „Sanitas” Iasi, motivul organizarii acestui miting de protest. Mitingul se va desfaura miercuri, 16 aprilie, si la acesta sint invitati sa participe toti cei nemultumiti de starea actuala a sistemului sanitar. „Manifestantii vor pleca din fata Palatului Culturii. Speram sa avem alaturi de noi cit mai multi asigurati pentru ca acesta nu e un miting pentru salarii, ci pentru starea dezastruoasa in care a ajuns sitemul sanitar. Iar acest lucru ii afecteaza in primul rind pe asigurati”, a mai spus Iulian Cozianu. (Simona RELEA)

Comentarii