«Profesorul Anului» la sectiunea „stiiinte exacte” este un dascal iesean

vineri, 01 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 «Profesorul Anului» la sectiunea „stiiinte exacte” este un dascal iesean

Emanuela Cerchez este „Profesorul Anului” la sectiunea stiinte exacte si aplicate. Aleasa la nivel national dintre mii de profesori prestigiosi, Emanuela Cerchez este, in acelasi timp, singura dintre cei peste 1.000 de dascali ieseni propusi la toate sectiunile care a obtinut un titlu la Gala „Profesorul Anului”, si unul dintre cei 7 premiati la nivel national. Premiul primit de Emanuela Cerchez are o valoare de 2.500 de dolari, adica salariul ei pe un an scolar. Iasul a mai avut la Gala „Profesorul Anului” 2005 alte trei nominalizari: Mihaela Chilarescu, Viorel Murariu si Laurentiu Navodaru. Desi rezultatele se cunosc de mai multe zile, fiind postate si pe Internet, in mod inexplicabil conducerea ISJ nu a comunicat nimic despre performantele profesorilor ieseni, desi a avut intilniri cu ziaristii.
„Cred ca elevii m-au apreciat pentru exigenta mea”
„Cred ca elevii, pentru ca ei m-au propus, m-au apreciat atit pentru exigenta de la clasa, cit si pentru dorinta de perfectiune. Sint convinsa ca au vazut in mine dorinta de a face un lucru cu profesionalism, pe care le-am transmis-o si lor”, isi explica Emanuela Cerchez propunerea pe care a avut-o din partea elevilor la titlul „profesorul anului”. De altfel, recomandarile elevilor, ale parintilor si ale altor reprezentanti ai comunitatii au constituit criteriul principal de selectie, dupa care au urmat interviuri cu cei nominalizati pentru toate sectiunile si deliberarile juriului. Emanuela Cerchez, care preda de 15 ani la Liceul „Grigore Moisil”, este cunoscuta in mediul preuniversitar ca unul dintre cei mai pregatiti si totodata cei mai exigenti profesori ieseni. In Liceul de Informatica, elevii spun ca „e o placere sa o ai ca profesoara”. Este calma, explica foarte bine lectiile si are multe rabdare, o descriu elevii. In fiecare an, profesoara de Informatica are cite un olimpic national. Acum, ea este si antrenoarea lotului olimpic national la informatica. Cu toate ca rezultatele obtinute in fiecare an sint foarte cunoscute, profesoara de la Informatica marturiseste ca tot i-a fost frica atunci cind a aflat ca este pe aceeasi lista de nominalizari cu profesorii de matematica. „Matematicienii au avut rezultate foarte bune in acest an, mai ales la Balcaniada. De aceea, premiul la sectiunea «stiinte exacte» este practic si o recunoastere a rezultatelor informaticii”, spune Emanuela Cerchez, care a avut doi contracandidati la sectiunea „stiinte exacte”, unul din Cluj-Napoca si altul din Timisoara. Profesoara spune ca a primit vestea ca este profesorul anului la aceasta sectiune prin fax, chiar la scoala.
„Este o bucurie foarte mare acest premiu. O recunoastere a mea ca dascal, care insa nu va schimba nimic in atitudinea mea fata de elevi”, spune profesoara Cerchez. Cu sau fara premiul obtinut, ieseanca isi continua munca. In iulie va indruma lotul national la Olimpiada de informatica a tarilor din Europa Centrala, in august la Olimpiada internationala, si la Balcaniada din Grecia.
„Imi voi lua un laptop”
Pe linga recunoasterea nationala, Emanuela Cerchez a mai primit la Gala „Profesorul Anului” si un premiu in bani, in valoare de 2.500 de dolari, adica salariul pentru aproximativ noua luni de munca la catedra. „Cu acesti bani imi voi lua un laptop, pe care mi-l doresc foarte mult”, marturiseste profesoara.
Pe linga titlul de la sectiunea „stiinte exacte”, Emanuela Cerchez a mai fost nominalizata si la Marele Premiu „Profesorul Anului”, care a avut o valoare de 10.000 de dolari si care a ajuns insa la Timisoara, la profesorul de fizica Sandu Golcea.
Trei nominalizati si un premiat din peste 1.000 de candidati
In afara de nominalizarile si titlul obtinut de profesoara Cerchez, Iasul a avut alte trei nominalizari in aceasta competitie, organizata in premiera in acest an de Centrul pentru Educatie si Dezvoltare a Creativitatii si Ministerul Educatiei. Ceilalti trei dascali ieseni nominalizati sint profesoara de engleza Mihaela Chilarescu, de la Liceul „Garabet Ibraileanu”, profesorul de engleza Viorel Murariu, de la Colegiul „Emil Racovita”, ambii la sectiunea „stiinte umaniste”, si Laurentiu Navodaru, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”, la sectiunea „discipline tehnice”. Pina sa ajunga pe lista nominalizatilor sau premiantilor, toti cei patru profesori ieseni au trecut prin selectii dure, Iasul facind in acest an peste 1.000 de propuneri, printre cele mai multe din tara. „Juriul a avut o sarcina foarte grea, pentru ca toti profesorii propusi sau nominalizati sint foarte valorosi”, spune profesoara Emanuela Cerchez. (Marinela RATA)

Comentarii