O imensa batjocura la adresa bolnavilor de cancer din Moldova

vineri, 09 septembrie 2005, 23:00
5 MIN
 O imensa batjocura la adresa bolnavilor de cancer din Moldova

„Nu stiu ce o sa fac. Era singura mea speranta. Acum o sa mor cu zile. Abia am gasit bani sa vin la Iasi, ca nu am nici pensie, nici ajutor social, nimic. Sint la inceputul tratamentului si mai aveam multe sedinte de facut. Mi-au spus sa ma duc la Bucuresti. Dar cu ce bani sa ajung acolo? Este bataie de joc”, spune, deja resemnat, un barbat de 67 de ani, Octav C., din Miroslava, care are o tumoare laringiana si facea sedinte de radioterapie la Spitalul „Sf. Spiridon” in fiecare zi. La fel ca el, alti 150 de bolnavi de cancer, care erau tratati zilnic aici, multi prelungindu-si astfel zilele, au ramas fara sperante dupa ce ieri a fost pus lacat pe „bomba cu cobalt”. Reprezentantii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) le-au dat un raspuns cinic la disperarea lor: mergeti in alte centre de tratament. Si aceasta in timp ce Ministerul Sanatatii a dotat Ardealul cu cinci aparate noi de cobaltoterapie, iar in alte orase ale tarii au fost impartite inca 7 aparate. Nici unul insa la Iasi sau in alt oras din Moldova. Asa se face ca, in prezent, bolnavii din toata Moldova au fost condamnati sa moara mai repede. Pentru ca multi sint prea saraci sa strabata o tara ca sa primeasca tratamentul.
Toti bolnavii trimisi acasa
La Clinica de Oncologie, bolnavii cu tot felul de tumori care s-au prezentat ieri la tratament au fost trimisi acasa. Reprezentantii CNCAN veniti joi in control au dispus sigilarea singurului aparat, vechi de 30 de ani, de fabricatie ruseasca, cu care se mai efectua radioterapie cu cobalt bolnavilor de concer din toata Moldova. „Ce sa mai facem de acum? Mergem acasa. Eu ma simt bine acum. Nu stiu cum o sa fie mai tirziu. Tratamentul s-a oprit la mijloc. Am facut 30 de sedinte pentru cancer la faringe. Daca intrerup tumora creste din nou”, spune Vasile H., 64 ani, din Neamt. Cadrele medicale din clinica vorbesc si de amenzile aplicate de reprezentantii CNCAN pentru ca aparatul a mai functionat inca doua zile dupa ce i-a expirat autorizatia de functionare. Zvonurile sint confirmate de directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, dr. Dragos Negru: „Autorizatia a expirat pe 4 septembrie, dar speram ca cei de la CNCAN sa o prelungeasca 2-3 luni pina la rezolvarea, intr-un fel, a situatiei. Aparatul a mai functionat 2 zile. Pentru aceste doua zile am fost amendati: spitalul cu 100 de milioane de lei vechi si prof.dr. Eduard Bild, seful Clinicii de Oncologie, tot cu 100 de milioane de lei. Apoi ni s-a pus in vedere ca putem face puscarie daca repunem aparatul in functiune”. Acesta adauga ca s-au facut numeroase demersuri, incepind chiar de anul trecut, pentru ca Iasul sa primeasca un alt aparat in locul celui vechi sau sa se aloce fonduri pentru punerea in functiune a acceleratorului de particule. „Am aflat si eu cu stupoare, de la reprezentanii CNCAN, ca Ministerul Sanatatii a achizitionat anul trecut 12 aparate noi cu cobalt, insa nici unul nu a fost repartizat la Iasi sau in alt oras din Moldova. Exista la ora actuala astfel de aparate la Oradea, Cluj, Arad, Timisoara, Sibiu, Brasov, Craiova, Bucuresti si Constanta. Noi am anuntat de multe ori ca ne expira autorizatia pentru aparatul nostru vechi, dar nu am primit nimic. Motivul? Iasul a primit un accelerator de particule si nu mai avea nevoie de alt aparat cu cobalt”, spune dr. Dragos Negru.
Totul sta in 2,5 miliarde lei
Mai grav este faptul ca la Clinica de Oncologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” sint tratati si toti copii din Moldova care au nevoie de radioterapie. „Bolnavii sint de toate virstele, de la cei mai mici de citeva luni si pina la 85 de ani. Aparatul putea sa functioneze in continuare, citeva luni, desi doza de radiatii pe care o da acum pastila de cobalt era mai mica decit cea optima. Tratamentul oprea cresterea tumorilor si diminuarea lor, uneori pina la disparitie. Aparatul a lucrat 24 de ore din 24, chiar si simbata. Anul trecut s-au facut 36.000 de expuneri la peste 2.000 de bolnavi din toata Moldova. Si au fost rezultate foarte bune, unele uimitoare chiar, cind pacientul nu a mai prezentat la biopsie nici o celula canceroasa dupa incheierea tratamentului”, a explicat dr. Dragos Negru.
Cum raul este deja facut, si autorizatia de functionare nu va fi prelungita pentru vechiul aparat, se incearca rezolvarea situatiei pe mai multe cai. Una ar fi inlocuirea pastilei de cobalt la actualul aparat. O astfel de pastila costa insa 75.000 de euro, adica circa 2,5 miliarde lei, suma trebuind alocata tot de Ministerul Sanatatii. O alta solutie ar fi cumpararea unui nou aparat cu cobalt. Varianta aceasta insa este cea mai putin plauzibila din cauza costurilor foarte mari, un astfel de aparat costind la ora actuala 500.000 de euro.
Cind vine Sfintul Asteapta?
„Noi am facut solicitari peste solicitari sa primim un aparat nou, dar nici pina astazi nu am primit nici un raspuns de la Ministerul Sanatatii. Stiam ca ne expira autorizatia si am inceput sa-i bombardam cu cereri pe cei de la Bucuresti inca de anul trecut”, spune directorul Spitalului „Sf. Spiridon”. O alta varianta este punerea cit mai urgenta in functiune a acceleratorului liniar de particule. Pentru acest lucru mai este nevoie de doar 5,5 miliarde lei. „Si pentru acesti bani am facut demersuri si zeci de drumuri la Bucuresti. Ca sa aflu apoi ca nu se dau banii pentru ca se asteapta recuperarea prejudiciului produs cu furtul componentelor, cind s-a primit aparatul. Or asta inseamna ca nu avem nici o sansa sa-l punem in functiune atita vreme cit de la Politie ni s-a spus ca nu au gasit si nu sint sanse sa-i mai gaseasca pe hoti niciodata”, a adaugat directorul spitalului. Toate aceste explicatii nu-l incalzeste insa cu nimic pe Stelian P., de 59 de ani, din Tirgu Frumos, care s-a prezentat ieri la spital pentru tratament. „Am inceput acum 2 saptamini si ma simt bine. Pacat ca ministrii nu au avut niste bani sa dea pentru acest aparat. A fost neglijat total Iasul. Acest tratament este singura noastra speranta, iar acum nici pe acesta nu il mai putem face”, spune acest om care, in urma sedintelor de radioterapie cu cobalt, avea sperante sa scape de o tumora la vezica urinara. Ca el, alte sute de bolnavi din Moldova vor trebui fie sa astepte moartea, fie sa plece spre Ardeal sau Bucuresti. (Carmen MAFTEI)

Comentarii