Petrecerea deceniului

duminică, 24 iunie 2001, 23:00
7 MIN
 Petrecerea deceniului

Dineul de la Casa Pogor, organizat de cel mai citit cotidian iesean, a avut peste 500 de invitati. Presedintele Romaniei, prezent in gradina Casei Pogor, a felicitat echipa editoriala, chiar daca "Monitorul" i-a fost ostil in numeroase rinduri. Distractia a tinut pina la 5.00 dimineata, fiind o petrecere totala: concerte live, prezentare de moda, valuri de bere si de whiskey, berbeci la protap si kilometri de mici la gratar
Sute de invitati au sarbatorit simbata in curtea Casei Pogor cea de-a zecea aniversare a primei aparitii a "Monitorului". Reprezentanti ai administratiei locale si judetene, directori de firme, consilieri si deputati au asteptat cu infrigurare momentul in care avea sa vina insusi presedintele Ion Iliescu. Vizita-fulger si discursurile lui Iliescu, ale senatorului PSD Ion Solcanu, ale primarului Constantin Simirad si ale conducerii cotidianului au reprezentat momentul oficial al serii. Micii, berbecii la protap, berea, vinul, whiskey-ul, formatiile Cannabis si Milenium si manechinele Casei de Moda Nelmar au inflacarat atmosfera aniversarii. Ultimii participanti la petrecerea "Monitorului" au plecat spre casele lor odata cu zorii zilei de duminica.
Iliescu nu ne poarta ranchiuna
Primii invitati au inceput sa vina inca de la ora 17.30, cu o jumatate de ora inainte de momentul la care Iliescu isi anuntase vizita. Fiecare invitat in parte a fost intimpinat de conducerea cotidianului, care si-a onorat oficiile de gazda. In asteptarea sosirii presedintelui, sutele de invitati s-au plimbat molcom de-a lungul si de-a latul curtii Casei Pogor, ciugulind din cind in cind cite ceva de pe mesele cu antreuri. Conversatiile nu au lincezit, insa zeci de ochi se indreptau constant spre poarta pe care avea sa intre Iliescu. In asteptare, invitatii s-au intretinut reciproc, uitind pentru moment de apartenenta politica sau de animozitatile personale.
Presedintele a pus greu la incercare rabdarea invitatilor, coloana oficiala sosind cu o intirziere de aproape o ora. Odata cu venirea lui Iliescu, numarul celor prezenti s-a dublat, din masini coborind un fluviu de invitati, de la primarul Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, si prefectul Corneliu Rusu Banu, pina la ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, si senatorul PSD Ion Solcanu. Prefectul a venit, dupa cum afirmase anterior, "cu Iliescu de mina", nedespartindu-se de el nici macar un minut. Presedintele a felicitat forta si puterea de rezistenta a celui mai puternic cotidian iesean. "Am fost intrebat cum de am dat curs invitatiei la aniversarea unei publicatii care a avut o nota de ostilitate la adresa mea. Am facut-o pentru ca nu sint un om ranchiunos nici in situatiile personale si nici in cele politice", a explicat Iliescu. Intreaga vizita a presedintelui a durat mai putin de un sfert de ora, el plecind la fel de precipitat precum venise. Dupa ce l-au condus la aeroport pe Iliescu, oficialitatile s-au intors in curtea Casei Pogor pentru a continua momentul oficial al serii.
Cuvintul de ordine al politicienilor: felicitarile
Felicitarile adresate celui mai puternic si citit cotidian iesean au fost cuvintul de ordine al cuvintarilor primarului Constantin Simirad si ale vicepresedintelui PSD, senatorul Ion Solcanu. Nici unul dintre ei nu a scapat insa prilejul de a-si intepa discret adversarul politic. "In 1992 eram un ilustru anonim si nu credeam ca ma pot implica in politica cu succes. ?Monitorul? a stat de vorba cu mine si am simtit sprijinul unei echipe profesioniste. Dezamagirea echipei a venit in 1996, cind si-a dat seama ca cei care au fost propulsati la putere nu erau cu nimic mai breji decit cei care au fost dati jos. Totusi ?Monitorul? nu m-a menajat, ci m-a sfichiuit in numeroase rinduri. Atunci cind e vorba de ?Monitorul?, am niste prieteni carora le datorez foarte mult pentru ca nu m-au laudat foarte tare, ba chiar deloc", a spus Simirad. Nici Solcanu nu s-a lasat mai prejos in aprecierea rolului presei si al ?Monitorului? in special in viata publica si politica ieseana. "Cred ca, daca acum 6 ani, cineva s-ar fi gindit ca voi fi incadrat de conducerea ?Monitorului? si in vecinatatea lui Simirad, ar fi fost o gluma din cele mai bune. Aceasta aniversare, dincolo de rotunjimea unui deceniu, dovedeste performanta si rezistenta acestui cotidian, care s-a impus in primul rind prin cititorii sai", a precizat Solcanu.
Reteta succesului
In jurul orei 20.00 a venit rindul conducerii cotidianului sa ia cuvintul. "Am vazut invitati ingrijorati in ce priveste vremea. Am preferat ca aniversarea sa aiba loc in aer liber din doua motive: am vrut sa verficam previziunile meteorologilor, dar si sintagma ?Iliescu apare, soarele rasare?", a spus redactorul-sef Toni Hritac. "?Monitorul? s-a construit in 1991, pe structura ?Opiniei studentesti?, cea mai importanta scoala de presa a Iasului. Succesul ziarului a fost dat de onestitatea fata de cititor si de cel mai insemnat atu – credibilitatea. In 1995 a inceput expansiunea cotidianului, in scurt timp ?Monitorul? aparind in toate judetele Moldovei. Au urmat alte sapte aparitii in Ardeal, iar acum doua saptamini a aparut ?Monitorul? de Prahova si Vilcea. Vor urma Craiova si Argesul. Am incercat si am reusit sa fim un ziar comunitar, in slujba fiecarui iesean in parte", a apreciat Dan Radu, directorul cotidianului.
Momentul oficial al serii a fost gustat altfel de fiecare invitat in parte. In timpul discursurilor, jumatate din cei prezenti au inconjurat tribuna improvizata, in timp ce cealalta jumatate a preferat sa se aseze discret la mese si sa bea un pahar, ba chiar mai multe, in tihna. Prefectul Corneliu Rusu Banu si reprezentantii locali ai PSD au sorbit discursul presedintelui, nescapindu-le nici o virgula, nici o inflexiune a vocii prezidentiale. Discursul lui Solcanu despre cea de-a patra putere in stat – presa – si despre relatia presa – om politic nu i-a entuziasmat pe toti. Inca de la primele cuvinte, purtatorul de cuvint al Primariei, Andrei Trofor, s-a retras murmurind: "Eu plec. Am mai auzit asta".
"Pupat toti" la Casa Pogor
Atmosfera s-a incins dupa incheierea momentului oficial, cind s-a dat semnalul "distractia incepe". In acordurile trupei iesene "Cannabis" si ale formatiei basarabene "Milenium", cei peste 300 de invitati au atacat bufetul suedez, berbecii la protap, micii, gratarele, berea, whiskey-ul si ringul de dans. In atmosfera generala de buna-dispozitie, cei prezenti nu au uitat de politica, aceasta reprezentind leit-motivul discutiilor.
Pentru scurt timp, unul dintre cercurile de interlocutori ad-hoc i-a cuprins pe rectorul Universitatii "A.I. Cuza", Dumitru Oprea, membru al PNL, pe deputatul PD Mihai Baciu, consilierul local Constantin Adascalitei (PM) si pe profesorul Mihai Dorin (PNT-CD). Alaturarea a patru politicieni din patru partide diferite l-a facut la un moment dat pe Adascalitei sa exclame: "Iata-ma ca am ajuns la centru: in stinga mea se afla un om politic de dreapta, iar in dreapta – un altul de stinga", referindu-se la Oprea si, respectiv, Baciu. In acelasi cerc de oameni politici, la un moment dat, rectorul Oprea conversa discret si interesat cu o domnisoara atragatoare, ceea ce l-a determinat pe deputatul Baciu sa-i spuna: "Ei, asa da. N-o lasati, sa n-o scapati, domnule rector".
Bogdan Birleanu, un mare admirator al bauturii scotiene
Unul dintre cei mai volubili invitati ai serii a fost seful Inspectoratului Judetean de Cultura, Bogdan Barleanu. In maniera sa caracteristica, el le explica celor din jur despre cum isi atirnau canibalii victimele in copaci: "Ii lasau sa se usuce si bagau lingurita in ei, dom’le". Barleanu nu a ezitat sa deguste whiskey-ul oferit de gazde, fara a face insa nici o apreciere la adresa acestuia. Tema sa favorita de discutie a fost insa steagul tricolor atirnat, din initiativa sa, pe fatada Palatului Culturii. "Dom’le, auziti ce scrie mereu ?Monitorul?: ca Barleanu vrea sa infasoare Palatul Culturii cu un cearsaf tricolor. Eu nu renunt la idee. Il rupe vintul, il pun la loc", s-a aratat hotarit Barleanu.
Mai linistita in manifestari, dreapta politica a fost si cea mai discreta. Pentru a nu permite urechilor indiscrete sa asculte discutiile, Dumitru Oprea, consilierul judetean PNL Relu Fenechiu si consilierul UFD Vasile Astarastoae s-au retras dintre invitati. Ei si-au instalat in mijlocul gradinii, departe de orice alt invitat, trei scaune si au discutat aprins timp de aproape o ora. Aceasta, dupa ce Relu Fenechiu a abordat un grup de jurnalisti pe care i-a intrebat despre ce vorbesc. I s-a raspuns in gluma: "Birfim lumea de pe-aici". Fenechiu a replicat zimbitor: "Inseamna ca va trebui sa ma departez ca sa ma puteti birfi si pe mine".
Spiritul de invingator pus la incercare in fata gratarelor
Cu putin inainte de miezul noptii, ochii deja aprinsi ai invitatilor s-au inflacarat la aparitia manechinelor, care au prezentat colectia de vara a Casei de Moda Nelmar. Finalul spectacolului a fost marcat de artificii, dar si de mirosurile ademenitoare ale frigaruilor si fripturilor care sfiriiau intr-un colt al gradinii. Jarul deasupra caruia se perpeleau doi berbeci pusi la protap si citeva sute de mici si gratare au strins in jur zeci de invitati. Pentru un timp, cei prezenti si-au adus aminte de perioada de dinainte de 1989. Mai in gluma, mai in serios, in jurul gratarelor se incrucisau cunoscutele "lozinci" prerevolutionare. "Dati cite unul, sa ajunga la toata lumea", "Ma duc sa-mi iau o bere, am si eu rind aici, da?", "Inca un mic, va rog, si am plecat", se auzeau voci ingrijorate. Pina la urma, insa, nimeni nu a avut de ce sa se plinga, ingrijorarea lasind locul bunei-dispozitii. Petrecerea a continuat mult dupa miezul noptii, dansul, muzica, berea, vinul si micii tinindu-i treji pe invitati pina in zorii zilei de duminica. Ultimii "monitoristi" au parasit curtea Casei Pogor in jurul orei 5 dimineata, incheind cea de-a zecea aniversare a celui mai citit cotidian iesean. (Alexandru ZANOAGA, Bogdan PASCANEANU)

Comentarii