"Trei Ierarhi" trebuie sa ajunga urgent pe masa de operatie

miercuri, 03 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 "Trei Ierarhi" trebuie sa ajunga urgent pe masa de operatie

Ana Maria Zup, inspector in cadrul Inspectoratului pentru Cultura Iasi, sustine ca Ministerul Culturii a alocat, abia anul acesta, fonduri Bisericii "Trei Ierarhi". " In 1997, Ministerul Culturii a alocat un miliard, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate ", ne-a informat Ana Maria Zup, seful comisiei care urmareste restaurarea monumentelor iesene. Inspectorul neaga afirmatiile primarului Constantin Simirad, cum ca, in 1995, s-ar fi alocat doua miliarde lei pentru "Trei Ierarhi".
Un loc "bun" pe lista de prioritati
In articolele anterioare, aminteam de cele 20 de volume elaborate de o comisie de specialisti din Iasi si Bucuresti. Desi aceste studii contineau solutii de consolidare si restaurare, Ana Maria Zup considera ca au fost doar studii preliminarii, reprezentind expertize tehnice de prefezabilitate. Pentru realizarea acestora, s-au platit, in 1992, 150 milioane lei. Banii au fost alocati de Consiliul Judetean Iasi. In acelasi an, UNESCO a donat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei 10.000 dolari, avind ca destinatie Biserica "Trei Ierarhi". De asemenea, Corporatia "Philip Morris" a dat Primariei Iasi 5.000 dolari, banii ajungind tot la Mitropolie. Seful Comisiei Monumente sustine ca fondurile au fost folosite numai pentru achizitionarea de utilaje perfectionate.
Ana Maria Zup incearca sa scuze intirzierea in alocarea banilor, sustinind ca Ministerul Culturii nu dispune de fondurile necesare pentru consolidarea si renovarea tuturor monumentelor. De aceea, s-a intocmit o lista de prioritati, pe care se afla si Biserica "Trei Ierarhi", datorita insistentelor oficialitatilor iesene: " Biserica ?Trei Ierarhi? are un loc bun pe lista Ministerului ". Ministerul va aloca esalonat fonduri pentru consolidarea si renovarea monumentului "Trei Ierarhi", dar specialistii care s-au ocupat de studiile de prefezabilitate considera ca obiectivul propus va fi atins abia in patru ani. Atit primarul Constantin Simirad, cit si consilierul sef al Inspectoratului pentru Cultura, Florin Cantic, sustin ca Ministerul a inteles ca este obligatoriu sa acorde fonduri pentru salvarea lacasului de cult.
20 de miliarde lei, pentru cultura ieseana
Solutiile de consolidare propuse de zecile de specialisti, in 1993, prevad o izolare antiseismica a bisericii, introducerea in sistemul structural a unor elemente de consolidare, centuri, simburi si stilpi din beton, care sa preia greutatea ce nu mai poate fi suportata de cladire. Se propun ca masuri obligatorii, demolarea si refacerea turlelor. In fisurile peretilor, se vor injecta rasini, blocurile ornamentale afectate vor fi legate cu elemente metalice.
In ceea ce priveste restaurarea, specialistii sint foarte duri: blocurile fisurate, stirbite si corodate, din placajul turlelor, trebuie inlocuite cu altele noi. In schimb, placajul de pe corpul bisericii nu necesita decit curatarea de agentii agresivi. Rocile propuse de specialisti sint mult mai rezistente decit cele vechi. Pentru realizarea acestor planuri, se va amenaja, in curtea bisericii, un atelier de prelucrare.
Anul acesta, bugetul alocat culturii in judetul Iasi a fost de 20 miliarde lei. Pentru Catedrala Mitropolitana si Bisericile "Golia", "Trei Ierarhi" si "Birnova", Ministerul Culturii a finantat, anul acesta, elaborarea studiilor de fezabilitate. Bani pentru executia de lucrari au ajuns la Biserica "Frumoasa" si la "Barnovschi". Alte obiective culturale care au beneficiat de fonduri pentru executie de lucrari sint: Palatul Culturii, Muzeul Unirii si Muzeul "Mihail Kogalniceanu". (Gianina GHELASE)
top Local News

Comentarii