Sint „vinati” denuntatorii?

luni, 17 noiembrie 2003, 00:00
5 MIN
 Sint „vinati” denuntatorii?

Arestarea arabilor care l-au denuntat pe procurorul Sebastian Popa lasa loc unui mare semn de intrebare: razbunare sau denuntatorii cred ca dupa ce au ajutat anchetatorii pot sa faca aproape orice?
Nu este prima data cind cei care denunta un reprezentant al statului au apoi probleme serioase cu colegii celor bagati la apa. O femeie din Republica Moldova este cercetata de tentativa de omor la citeva luni dupa ce a facut mai multe plingeri impotriva unui vames. Un coleg de-al vamesului, politist de frontiera, sustine ca ar fi fost calcat cu masina pe picior de catre moldoveana. In cele din urma, femeia s-a ales cu dosar penal de tentativa de omor, vamesul avind rupta o falanga de la laba piciorului. Un om de afaceri iesean a fost arestat, si in prezent este judecat pentru evaziune fiscala. In urma cu trei ani, el denuntase doi comisari ai Garzii Financiare ca iau mita. Comisarii au fost arestati si condamnati, insa la nici un an a fost arestat si omul de afaceri. Este vorba de vreo razbunare? Denuntatorii tipa in gura mare, dupa ce sint arestati, ca „da”. Din tabara opusa vine raspunsul „nu”. Unde o fi adevarul ? La mijloc, cum se spune?
Procurorul Sebastian Popa, arestat si condamnat in 2001, a fost „lucrat” de doi arabi: Abu Libden Jalal si El Husseiny Abdel Halem. Cercetati intr-un dosar pentru vatamare corporala, cei doi au „cumparat” bunavointa magistratului cu 2.000 de dolari. Numai ca inainte de a da banii l-au denuntat la Politie. S-a dispus organizarea unui flagrant si procurorul Popa a cazut in plasa. Parchetul a continuat insa cercetarile in dosar si cei doi arabi au fost trimisi in judecata pentru vatamare corporala. Vineri insa, amindoi au fost arestati preventiv, fiind acuzati de rapire si santaj. Desi in cursul cercetarilor s-a vehiculat ideea unui flagrant, procurorii au renuntat la aceasta metoda de investigatie, preferind retinerea arabilor doar pe baza declaratiilor. Ei au ajuns dupa gratii, in apropierea fostului procuror Popa.
Dosarul a fost finalizat rapid
S-or fi razbunat procurorii pe arabi ca din cauza lor fostul lor coleg Popa a fost arestat si condamnat pentru luare de mita? Procurorul Vasile Chifan, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi (aceeasi unitate la care fusese angajat si Sebastian Popa), s-a ocupat indeaproape de cercetari. Viteza de rezolvare a cazului a fost mare. Au fost deajuns doar trei saptamini de munca pentru realizarea probatoriului. Jalal si Halem au fost retinuti de procuror, iar vineri au fost adusi in fata judecatorilor, care au semnat mandatele de arestare. „Nu este vorba despre o razbunare. S-au facut cercetari si, pentru ca este vorba despre infractiuni grave, s-a dispus retinerea lor”, ne-a declarat procurorul Vasile Chifan. El a adaugat ca a aflat despre faptul ca arabii pe care ii cerceteaza sint denuntatorii fostului coleg Sebastian Popa abia in seara de joi, cind a semnat ordonantele de retinere. „Nu are nici o legatura ancheta de acum cu situatia lui Sebastian Popa”, a spus procurorul Vasile Chifan. Avocatul lui Jalal, Bogdan Luca, a refuzat sa faca comentarii.
Doi comisari au fost arestati, iar colegii au intetit controalele
Un caz similar i-a avut in centru pe comisarii Garzii Financiare. Doi dintre acestia au fost arestati pentru luare de mita. La nici un an, patronul care a facut denuntul impotriva comisarilor corupti a ajuns si el dupa gratii fiind acuzat de evaziune fiscala. In anul 2000, firmele lui Florin Stefan, „Pizza Mc’Duck” si „Petrosit”, au facut obiectul unor controale ale Garzii Financiare. Cind verificarile erau in plina desfasurare, Florin Stefan s-a prezentat la Politie si a declarat ca doi comisari vor bani pentru a rari controalele. S-a dispus organizarea unui flagrant, iar pe 4 octombrie 2000, comisarii Vasile Savin si Teodor Pavel au fost arestati dupa ce au fost prinsi cu 400 de marci germane inscriptionate fluorescent cu cuvintul „MITA”. Judecatorii i-au condamnat pe Savin si Pavel la patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere si termen de incercare de sase ani. Urmatorul la rind a fost denuntatorul.
Patronul a fost vecin de Penitenciar cu cei pe care i-a denuntat
Dupa arestarea comisarilor, in mai putin de un an, Garda Financiara a finalizat controalele incepute de Savin si Pavel. Concluzia a fost ca patronul Florin Stefan a facut evaziune fiscala. Dosarul a plecat la Politie, iar procurorii au hotarit sa-l aresteze preventiv pe denuntatorul comisarilor. Florin Stefan a stat in arest citeva luni, pina cind instanta judecatoreasca a hotarit ca poate fi cercetat si in stare de libertate. Conducerea Garzii
Financiare considera atunci ca nu se poate vorbi despre o razbunare a colegilor lui Vasile Savin si Teodor Pavel. „Faptul ca Florin Stefan a fost arestat nu are nici o legatura cu povestea din urma cu un an”, afirma in 2001 comisarul sef al Garzii Financiare, Marian Bosianu. „Controalele la firmele sale au inceput inca din mai 2000, iar masurile luate arata ca nu s-a facut altceva decit ca s-au continuat verificarile”, spunea Bosianu.
„Mi-a spus ca o sa aiba grija de mine”
Un alt caz este cel al Larisei Mardari, cetatean al Republicii Moldova care vine regulat in Iasi, la fiica sa. Ea a facut in primavara acestui an o plingere impotriva unui vames, acuzindu-l de hartuire sexuala si coruptie. Dupa citeva luni, femeia a fost acuzata initial de vatamare corporala. Conform dosarului aflat in lucru la Parchet, Larisa Mardari ar fi calcat cu roata de la masina un politist de frontiera pe laba piciorului. Incidentul s-a petrecut in vama Sculeni, si, desi a fost vorba de un incident rutier, politia de frontiera a incropit dosarul fara sa se consulte cu cei de la Politia Rutiera, cei mai indreptatiti sa investigheze accidentul. Dupa o serie de bilbiieli, cind nu se stia exact pe care picior a fost calcat politistul, procurorii au ajuns la concluzia ca se impune schimbarea incadrarii juridice din vatamare corporala in tentativa de omor. Practic, au trecut de la o pedeapsa de pina la 5 ani de inchisoare la una de 20 de ani. Sa fie un pumn in gura basarabenei ca sa nu mai faca plingeri? Larisa Mardari este convinsa ca dosarul penal de la Parchet intocmit pe numele sau nu este altceva decit razbunarea vamesului impotriva caruia a facut mai multe plingeri. „Mi-a spus ca o sa aiba grija de mine si acum vad ca a avut dreptate”, ne-a declarat Larisa Mardari. Dosarul nu a fost inca finalizat, fiind in lucru la procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii