"Romania se afla in colaps economic, iarin ceea ce priveste reformele, s-a miscat mult mai incet decit alte tari"

marți, 13 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 "Romania se afla in colaps economic, iarin ceea ce priveste reformele, s-a miscat mult mai incet decit alte tari"

Ambasadorul SUA in Romania, James Rosapepe, s-a aflat timp de doua zile la Braila, vizita sa fiind inscrisa in activitatea organizata cu ocazia incheierii misiunii diplomatice in Romania. Oficialul american a sosit duminica, in jurul orei 17.00 si, la putin timp dupa instalarea la "Hotelul Belvedere", s-a deplasat la Biserica Greaca unde a avut o scurta intrevedere cu membrii comunitatii elene. Seara, James Rosapepe a participat la o cina particulara cu prefectul Viorel Popescu, primarul Anton Lungu, vicepresedintele CJ, Alexandru Sculschi si omul de afaceri Constantin Cibu.
Programul de ieri al ambasadorului american a cuprins vizitarea a doua orfelinate, o incursiune in Insula Mare a Brailei, iar in final, deplasarea in orasul Ianca.
"De ce scrieti asa de mult?" "Ca sa nu uit"
Chiar daca cina de la Hotelul Belvedere a avut un caracter privat, doi dintre participanti, respectiv prefectul Viorel Popescu si vicepresedintele CJ, Alexandru Sculschi, ne-au dezvaluit citeva aspecte ale discutiei cu ambasadorul Rosapepe.
Am aflat astfel ca oficialul american s-a aratat foarte interesat de economia judetului, atit de situatia existenta anterior anului 1989, cit si de cea actuala. "A dorit sa afle care sint cauzele care au condus la o rata asa de mare a somajului. Ne-a intrebat cum stam cu privatizarea, in special la societatile care nu au intrat in lichidare, s-a interesat de Promex, citi salariati mai are, care este soarta lor si care este perspectiva uzinei. Am discutat despre foarte multe lucruri", ne-a declarat Viorel Popescu.
Prefectul s-a aratat insa surprins de faptul ca ambasadorul american si-a notat absolut tot ce s-a discutat si nu s-a abtinut de la a intreba: "De ce scrieti atit de mult?." Cu spiritualitatea care-l caracterizeaza, James Rosapepe a raspuns scurt: "Ca sa nu uit."
"Cu siguranta ca toate problemele discutate la Braila le va prezenta celui ce il va inlocui in calitatea de ambasador", a mai spus Popescu.
La rindul sau, Alexandru Sculschi si-a exprimat satisfactia vizavi de cele doua ore agreabile petrecute in compania oficialului american si a sotiei sale, Sheilah. "Pe linga problemele economice ale Brailei, am vorbit si despre configuratia actuala a politicii romanesti, despre filozofie, despre istorie. L-am intrebat chiar cum comenteaza decizia presedintelui Roosevelt privind debarcarea aliatilor in Normandia si nu in Balcani. Nu mi-a raspuns la intrebare. Si-a notat doar ceva in carnet", ne-a dezvaluit vicepresedintele CJ.
"«Caminul Sperantei» este exact ceea ce isi doreste Uniunea Europeana"
Insotit de sotia sa, Sheilah, de doi consilieri ai Ambasadei SUA si de primarul Anton Lungu, James Rosapepe a ajuns ieri, in jurul orei 11.00, la firma "Phoenix", unde a fost primit de omul de afaceri brailean Constantin Cibu. Impresionat de rezultatele deosebite obtinute de acesta, ambasadorul SUA avea sa afirme: "Firma «Phoenix» este un exemplu pentru Romania, deoarece a reusit sa creeze locuri de munca noi si sa exporte produse inclusiv in Statele Unite."
Citeva minute mai tirziu, oficialul american a fost intimpinat de conducerea Asociatiei "Diaconia" si a orfelinatului-model "Caminul Sperantei", de pe strada Eroilor. Organizat dupa model american si cu sprijin american, "Home of Hope", camin destinat sa adaposteasca 76 de copii orfani, i-a primit pe oaspeti cu flori si sperante. Sufletul acestui asezamint de ocrotire a micutilor, Ina Popescu, impreuna cu pastorul Iosif Stefanuti, i-au prezentat ambasadorului si sotiei sale istoricul caminului, precum si planurile de viitor ale "Diaconiei". La loc de cinste se afla viitoarea clinica de pe strada Belvedere, investitie de 1,7 milioane de dolari, care va avea dotari de peste 5 milioane de dolari – toate aduse din SUA. In aceeasi incinta va functiona si un colegiu.
Primarul Anton Lungu, ambasadorul James Rosapepe si ceilalti oaspeti au putut vedea apoi expozitia de pictura pregatita de copiii de la Caminul Sperantei. Suportul folosit pentru pictat a fost… piatra si cartonul, iar subiectele alese – natura si copilaria. Ceea ce le-a surprins pe gazde – oficialitati, reprezentanti ai presei – a fost faptul ca ambasadorul si sotia lui se comportau natural, de parca se nascusera romani. In plus, pe tot parcursul vizitei la Braila, Rosapepe nu a fost insotit de garda de corp. Daca nu ar fi existat agentii SPI – care oricum il pazeau pe primar – probabil ca nici nu s-ar fi observat trecerea coloanei oficiale. Oricum, nici urma de politist.
Apreciind efortul "Diaconiei", al pastorului Stefanuti, in domenii diverse – social, economic, cultural – ambasadorul a declarat: "Eforturile din ultima vreme ale organizatiilor nonguvernamentale si de protectie a copiilor au fost acelea de a scoate copiii din centrele de plasament si a-i aduce in familii sociale, sa nu se mai intoarca de unde au plecat. Ceea ce am vazut aici este exact ceea ce isi doreste Uniunea Europeana: grija cit mai mare pentru copii." In legatura cu situatia economica actuala, James Rosapepe a categorisit-o drept "cea mai grea din toate tarile foste comuniste". "Romania se afla in colaps economic, iar in ceea ce priveste reformele, s-a miscat mult mai incet decit alte tari. O solutie pentru iesirea din criza si pentru Insula Mare a Brailei ar fi privatizarea Bancii Agricole, acest lucru insemnind milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii", a mai spus oaspetele.
Insula Mare – o vizita cu multe intrebari
Rosapepe a intrat in Insula Mare a Brailei in jurul orei 12.45. Pe bac, el a fost insotit de prefectul Viorel Popescu, de conducerea IMB SA, directorul Gratiela Momescu si directorul tehnic Liviu Titianu, si de Fernando Enciu, patronul "Reen" SRL, firma asociata cu IMB. Pina sa treaca Dunarea, ambasadorul a aflat de la prefect ce anume e Insula Mare, ce suprafata are, tipurile de sol de acolo si alte asemenea informatii. Rosapepe s-a interesat cine administreaza acum cele 60.000 ha de teren arabil, care este stadiul privatizarii societatii IMB si in ce masura mai functioneaza sistemul de irigatii din Insula.
De altfel, reprezentantul americanilor in tara noastra s-a dovedit a fi extrem de interesat de IMB. Prima oprire de pe traseu s-a facut la o importanta statie de pompare a Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare" SA, cea de la Filipoiu. Dan Ionel, seful sistemului de irigatii din Insula a avut de raspuns la un adevarat tir de intrebari venite din partea americanului. La fel s-a intimplat si la Centrul de Seminte Lunca si in cimp, pe o sola semanata cu rapita de pe teritoriul fermei Albatros. Ce intrebari a pus si ce raspunsuri a primit Rosapepe veti putea citi pe larg in numarul nostru de miine. Cert e ca, la iesirea din Insula, el s-a declarat placut impresionat de cele vazute acolo si mai ales de faptul ca – gratie aportului adus de firma "Reen" – la ora actuala sint semanate peste 40.000 ha. (Mircea CIUCASU, Marian GHEORGHE, Florentin COMAN)

Comentarii