„Dexia”, la fundul sacului

Subtitlu

marți, 22 decembrie 2009, 23:03
4 MIN
 „Dexia”, la fundul sacului

Cel mai mare imprumut din istoria municipiului s-a terminat. Din cele 200 milioane lei imprumutate de la banca Dexia in 2007 au mai ramas doar 5,4 milioane lei. Banii vor fi cheltuiti la inceputul anului viitor.

Practic, iesenii pot trage acum o concluzie daca imensa infuzie de investitii se simte sau nu in municipiu. Povara financiara a creditului va sta pe bugetul local inca 20 de ani de acum inainte. Imprumutul a fost cheltuit in mare parte, dar proiectele finantate din credit nu au fost finalizate. Doua santiere mari, precum cel din Tatarasi si cel din fata Halei Centrale, vor continua si anul viitor.

Jumatate din credit, pe asfaltari

Perioada de criza se anunta a continua si in 2010, asa ca este probabil ca in lista de investitii a municipalitatii sa se regaseasca anul viitor doar proiecte de finalizat si mai putin investitii noi. "Este criza si se vede acest lucru si in bugetul local. Am dispus reducerea tuturor cheltuielilor de la toate directiile. Anul viitor va trebui sa continuam lucrari incepute, precum cele din Tatarasi, pasajul de pe bulevardul Anastasie Panu, plus alte probleme urgente ale orasului. Programul de dezvoltare se va axa pe fondurile europene", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Banii imprumutati de municipalitate s-au dus pe 11 proiecte mari. Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru modernizarea strazilor din municipiu. Peste 100 de strazi au fost modernizate in totalitate, de la covor asfaltic si pina la trotuare pavelate. In total, pentru asfatarea strazilor s-au cheltuit pina acum aproape 84 milioane lei. Pentru prima etapa de modernizare strazi s-au platit 56,1 milioane lei dintr-un total de 59,4 milioane lei, iar pe a doua etapa s-au achitat 27,2 milioane lei, din cele 31,3 milioane lei.

S-au asfaltat strazi din aproape toate cartierele municipiului, precum Nicolina, Aviatiei, Smirdan, Galata, Valea Adinca, zona centrala, Copou. In timpul lucrarilor, dar si dupa finalizarea lor, pe unele strazi incluse in "Marea Asfaltare" au aparut probleme. Firmele au fost obligate sa refaca asfaltul pe strazi precum Libertatii sau Costache Negri, pentru ca lucrarile erau inca in perioada de garantie. Aceste lucrari vor fi platite insa de ieseni multi ani dupa ce va expira perioada de garantie oferita, de doar doi ani. Mai mult, probabil ca strazile vor avea nevoie de cel putin inca o reparatie capitala pina se ramburseaza tot creditul.

300 de locuinte sociale

Pe locul doi ca suma cheltuita este modernizarea iluminatului public. Pentru investitiile din iluminat, municipalitatea a platit din Dexia o suma de 27,6 milioane lei. Suma reprezinta contravaloarea pentru intretinerea sistemului din municipiu, dar si achitarea investitiilor facute de firmele Flash Lighting si Luxten Lighting pe raza municipiului.

O suma importanta s-a dus si spre sectorul social. Municipalitatea a cheltuit 16,4 milioane lei pentru construirea de noi locuinte sociale. De curind au fost inaugurate o parte din ele. In total, in zona Metalurgie s-au construit 224 de locuinte. Acestea vor fi impartite iesenilor cu venituri mici, dar si celor evacuati din casele nationalizate.

Municipalitatea a achizitionat cu bani din Dexia si un camin in Canta. Pentru imobilul cu aproape 100 de unitati locative s-a platit aproape 6,2 milioane lei. Cu bani din imprumutul Dexia s-au cofinantat lucrarile facute la liniile de tramvai din municipiu.

Contractul semnat cu firma Martin Rose a fost mai mare decit imprumutul acordat de BERD. O suma de 13,5 milioane lei a intrat in caile de rulare a tramvaielor din municipiu. Sistemul informatic al Primariei a scos din conturile municipalitatii 1,8 milioane de lei. Din pacate, iesenii nu simt inca mari diferente in relatia cu Primaria dupa aceasta investitie imensa.

Banii s-au terminat inaintea inchiderii marilor santiere

Aproape 10 milioane lei s-au achitat pina acum pentru lucrarile din Tatarasi. Schimbarea liniilor de tramvai si asfaltarea bulevardului Vasile Lupu a dat dureri de cap iesenilor, dar si sefilor din Primarie. Lucrarile contractate de firma greceasca Themeli s-au miscat in ritm de melc si vor fi terminate abia anul viitor. Municipalitatea va trebui sa gaseasca insa fonduri la bugetul local pentru finalizarea lor.

Tot de la bugetul local va trebui finantat de anul viitor si pasajul pietonal de sub bulevardul Anastasie Panu. Si aici lucrurile ar trebui sa se clarifice anul viitor. Pina acum s-au cheltuit in jur de 7,2 milioane lei din Dexia catre acest obiectiv, si urmeaza alte investitii.

Exista indicatori tehnico-economici aprobati de catre Consiliul Local prin care se anunta lucrari necesare de inca alte 15,4 milioane lei. Creditul Dexia a fost utilizat si pentru montarea de pavele pe trotuarele din municipiu. Aproape noua milioane lei au fost achitati pina acum firmei Euroconstruct Group pe contractul de amenajare trotuare.

"La acest moment mai avem de tras 7,9 milioane lei din creditul Dexia. In aceste zile va trebui sa platim facturi de 2,5 milioane lei pentru proiectul de strazi. Vom ramine cu 5,4 milioane lei de cheltuit pina in aprilie anul viitor, conform contractului de imprumut", a explicat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei. Pentru montajul financiar al creditului Dexia, iesenii vor achita pina la sfirsitul contractului, in 2028, inca o data suma imprumutata, de 200 milioane lei.

Comentarii