Ei v-au pacalit!

Subtitlu

duminică, 27 ianuarie 2008, 21:24
12 MIN
 Ei v-au pacalit!

"Ziarul de Iasi" le-a facut bilantul tuturor parlamentarilor de Iasi, dindu-le note pe trei criterii si calculind apoi media. Criteriile au fost: activitate parlamentara, sustinerea Iasului la centru si activitate in teritoriu. Primii doi ca eficienta sint Dan Carlan (PD-L) si Cristian Adomnitei (PNL). De ultimii doi probabil ca nici nu ati auzit: Vladimir Farsirotu (PRM) si Leonard Cazan (PSD). Cine este repetent si cine a trecut clasa?

 

Ati auzit de Farsirotu sau de Cazan?

Vladimir Farsirotu este de departe cel mai "discret" parlamentar ales la Iasi. Bucurestean de origine, deputatul PRM pare ca se afla de la inceputul mandatului in concediu prelungit. Potrivit paginii de internet a Camerei Deputatilor, Farsirotu a luat doar de doua ori cuvintul in plen: o data pentru a-si depune juramintul si a doua oara pentru a evoca personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea. Fizician de profesie, deputatul PRM a adresat Guvernului o singura interpelare, privind "Infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica".

Nici un cuvint insa despre Iasi, pe care, teoretic, il reprezinta in Parlament. De altfel, Farsirotu nu face nici un secret din dezinteresul pentru problemele "dulcelui tirg". "Fiecare partid isi repartizeaza oamenii intr-un judet sau altul. Importanta este activitatea parlamentarului in interesul general, nu al orasului in care a fost ales", a declarat deputatul, fara a putea mentiona insa activitatea depusa in "interesul general".

Farsirotu nu se poate lauda nici cu o activitate bogata in teritoriu, fiind o prezenta mai mult decit discreta la Iasi. "Nu vreau sa comentez. De altfel, am fost mereu in postura asta, incit nu vad ce-as avea de comentat", a afirmat Farsirotu, intrebat de ce crede ca ocupa ultima pozitie in topul parlamentarilor ieseni.

Un alt ilustru necunoscut ajuns in Parlament pe voturile iesenilor este deputatul PSD Leonard Cazan. Aflat deja la al treilea mandat, primele doua ca reprezentant al judetului Neamt, alesul nu poate primi nota de trecere la nici o categorie. Practic, Leonard Cazan s-a indreptat spre tribuna Parlamentului pentru a vorbi doar de trei ori, fara a mentiona vreodata Iasul.

De asemenea, numele sau figureaza pe doar opt propuneri legislative, una singura materializindu-se intr-o lege. In peste trei ani de mandat, presa locala nu a avut sansa de a-l vedea la fata, cu atit mai putin alegatorii. Cu o medie generala de 4, Cazan este al doilea parlamentar de Iasi repetent. Deputatul PSD nu a putut fi contactat pentru a-si motiva "corigentele".

Dorneanu a confundat Iasul cu Harghita

Nici Valer Dorneanu nu poate obtine o nota de trecere pentru activitatea sa in interesul iesenilor. Vicepresedintele Camerei Deputatilor pare sa nu-si fi amintit vreodata ce judet reprezinta in forul de la Bucuresti. Din cele 6 declaratii politice si trei interpelari lipseste cuvintul Iasi, desi deputatul se afla deja la al doilea mandat in care ne reprezinta judetul. Cu toate acestea, parlamentarul nu si-a uitat plaiurile natale.

Originar din Harghita, Dorneanu este initiator al Legii 203/2006 privind trecerea Ansamblului Folcloric Rapsodia Calimanilor din Municipiul Toplita, judetul Harghita, in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Ca activitate parlamentara generala, Dorneanu figureaza pe pagina de internet a institutiei cu 23 de propuneri legislative, patru dintre acestea devenind legi. In teritoriu a fost vazut de regula la mitingurile electorale organizate de PSD si la taierile de panglici.

Deputatul PSD Vasile Mocanu s-a facut remarcat in Parlament cind le-a luat apararea parlamentarilor securisti. Social-democratul a tunat si fulgerat cind s-a pus problema trecerii arhivelor fostei securitati la CNSAS. El si-a indemnat atunci colegii sa se impotriveasca celor care urmaresc deconspirarea fostilor informatori. "Din pacate, asistam in aceste ultime saptamini efectiv la "curatarea" clasei politice. «Dosariada» a devenit cel mai bun mijloc de indeplinire a planurilor politice ale sefului statului. Sint absolut convins ca se vor arata parlamentari din toate partidele – de la Putere si din Opozitie -, care vor face totul pentru a bloca acest proiect politic inconstient", declara Mocanu in septembrie 2006.

Deputatul trece totusi clasa, fiind bine informat cu privire la problemele Iasului. Social-democratul figureaza in scriptele Camerei Deputatilor cu 140 de luari de cuvint in plen, in majoritatea cazurilor referindu-se la situatia proasta a agriculturii din judet. Mocanu a criticat, printre altele, lipsa de transparenta a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Iasi sau criteriile politice prin care au fost destinate fonduri bugetare scolilor din judet. In teritoriu, Mocanu si-a desfasurat activitatea preponderent in zona Tirgu Frumos, unde-si are biroul parlamentar.

Dumitriu a trecut clasa pentru "buna purtare"

Cea mai mare nota dintre toti alesii PSD, 7, a obtinut-o fostul sef al ISJ Mihai Dumitriu. Deputatul se numara printre cei mai "inovatori" parlamentari. El se lauda cu 61 de propuneri legislative, 14 dintre acestea gasindu-si rezultat in legi sau modificari de legi. Cel putin formal, Dumitriu pare ca a ramas conectat la problemele judetului, interpelarile facute Guvernului privind cu precadere situatia Aeroportului, a soselei de centura ori a unor scoli iesene. Nota finala a fost insa afectata de lipsa de comunicare si de prezentele rare in teritoriu.

Singura femeie parlamentar de Iasi, profesoara Gabriela Nedelcu, nu a rupt gura tirgului la Bucuresti, obtinind o nota finala mica, de 5,33. Ea si-a facut auzita vocea in Legislativ de doar 18 ori. In nici o luare de cuvint  nu a mentionat judetul care a votat-o. Deputata PSD si-a mai spalat din pacate la nivel de intrebari si interpelari adresate Executivului, majoritatea avind ca subiect Iasul.

Printre acestea, Nedelcu ii lua apararea in 2005 lui Dumitru Anchidin, demis atunci din functia de director al Regionalei de Transport Feroviar Calatori Iasi. Anchidin a fost ulterior exclus si din PSD Iasi, dupa un conflict cu liderul filialei, Gheorghe Nichita. Ulterior, cunoscuta ca o apropiata a "gruparii Solcanu", Nedelcu a declarat ca nu mai este interesata de un nou mandat de parlamentar.

Fenechiu: vorbe multe si voturi in lipsa

Anghel Stanciu apare in topul celor mai vorbareti parlamentari, cu 167 luari de cuvint in plen. Totusi, un raport al Institutului de Politici Publice il desemna in vara pe fostul membru PRM, actual deputat PSD, drept cel mai chiulangiu parlamentar iesean.

Practic, potrivit monitorizarii IPP, Stanciu avea o prezenta la sedintele Camerei de doar 42%. Social-democratul s-a facut remarcat anul trecut si prin impotrivirea la proiectul de vot uninominal propus de Asociatia Pro Democratia, prin calitatea sa de membru al Comisiei Electorale. Stanciu nu poate obtine o nota de trecere cind vine vorba de lobby pentru judet. Luarile sale de cuvint au avut un caracter preponderent politic.

Totusi, printre initiativele cu care se lauda deputatul se numara cresterea salariilor cadrelor didactice. "Cel mai important proiect pentru care m-am batut a fost majorarea salariilor din invatamint. De asemenea, am fost printre initiatorii proiectului de lege prin care se infiinteaza clase speciale pentru elevii buni din mediul rural", a declarat Stanciu. Spre deosebire de ceilalti colegi PSD, deputatul a venit des in circumscriptie si a avut o activitate transparenta.

Liberalul Relu Fenechiu este consemnat  pe pagina de internet a Camerei Deputatilor cu 195 de luari de cuvint. Cele mai multe au fost insa declaratii politice. Nota pentru activitatea parlamentara a liberalului are de suferit din cauza imaginii proaste si a unor scandaluri  in care a fost implicat liderul PNL Iasi. De exemplu, in iulie 2007, IPP a publicat un raport din care reiesea ca Fenechiu ar fi votat 60 de proiecte de legi intr-o perioada in care deputatul se afla la Strasbourg.

Din informatiile puse la dispozitie de Camera Deputatilor celor de la IPP rezulta ca Fenechiu a fost prezent in perioada 21 iunie – 1 iulie la Sesiunea Ordinara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, statul platindu-i pentru deplasare o suma totala de 14.973 de lei. Pe de alta parte, in aceleasi zile, liderul PNL Iasi isi folosea in Parlament cartela de vot pentru a aproba mai multe proiecte de legi. Misterul prezentei concomitent in doua locuri a ramas inca nerezolvat.

Pe de alta parte, la nivel de lobby pentru Iasi, liberalul a obtinut nota 9, cea mai mare dintre toti alesii trimisi in forul de la Bucuresti. Din cele 10 interpelari adresate Guvernului, 6 se refera la necesitatea unor investitii in infrastructura judetului. De altfel, Fenechiu a promovat constant la Bucuresti finantarea Aeroportului din Iasi, a soselei de centura si a Autostrazii Est-Vest. Desi, pe hirtie, ideile au prins contur, nici una dintre cele trei investitii nu a demarat efectiv.

Craciunescu a ramas deputat de Pascani

Cit timp si-a desfasurat activitatea in Camera Deputatilor, actualul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, a parut conectat la realitatile din judetul Iasi. Din cele 42 de luari de cuvint in plen, 9 au privit probleme din circumscriptia in care a fost ales. In mai 2006, Adomnitei atragea atentia asupra "crizei sociale a invatamintului iesean". In declaratie se facea referire la consumul de droguri si scandalurile sexuale din scoli sau la elevii cu parinti plecati la munca in strainatate.

Ajuns ministru al Educatiei, liberalul a avut "piinea si cutitul" in mina, dar problemele ridicate de el nu si-au gasit rezolvare. A gasit insa bani, si nu putini, pentru alte probleme ale educatiei din Iasi: dotarile materiale. Sustinerea mai multor investitii la nivel de infrastructura scolara in judet este insa umbrita de imaginea sifonata pe care si-a cistigat-o Adomnitei la nivel national. Ministrul Educatiei nu a dorit sa comenteze pozitia buna pe care o ocupa in top.

Deputatul PNL Grigore Craciunescu si-a concentrat atentia in activitatea parlamentara preponderent pe municipiul Pascani, oras in care locuieste. Chiar si asa, din 99 de luari de cuvint, doar 4 fac referire explicit la situatia din zona natala. Altfel, liberalul, membru in Comisia pentru sanatate din Camera Deputatilor, s-a laudat mereu cu finantarile atrase pentru spitalele iesene. Astfel, Craciunescu a adus bani pentru reabilitarea Spitalului Municipal Pascani si a facut demersuri pentru inaugurarea in acelasi oras a unui Institut de Ingrijiri Paliative, prima unitate de acest gen din Moldova.

Movila: bile albe si negre

Intrat in Parlament pe listele PSD, Traian Dobre a sarit in 2005 in tabara PNL. Deputatul are o activitate parlamentara mai degraba modesta. Pe numele sau sint consemnate 21 de initiative legislative, 13 declaratii politice si o singura interpelare. Formal, luarile sale de cuvint au pus in prim-plan probleme ale Iasului, precum situatia tonetarilor sau a monumentelor de cultura din municipiu. La capitolul imagine, liberalul si-a cistigat notorietatea aparindu-si fiul, un "baiat de bani gata" certat cu legea. Dobre a obtinut o medie generala acceptabila gratie "Caravanei medicale" cu care strabate judetul, proiect sustinut din bani proprii.

Singurul deputat "portocaliu" de Iasi, democrat-liberalul Petru Movila, s-a remarcat printr-o serie de proiecte pentru judet care, spre deosebire de alti parlamentari, au avut si finalitate. Movila a propus si sprijinit infiintarea unui centru SMURD la Iasi si a pus bazele infratirii Iasului cu Chisinaul. De asemenea, deputatul a avut initiativa de a tine audiente in Republica Moldova pentru cetatenii romani, in baza unei reciprocitati cu popularii moldoveni.

Din cele 64 de luari de cuvint ale parlamentarului, majoritatea au privit probleme punctuale ale iesenilor, precum nevoia de investitii a unor spitale sau situatia angajatilor de la Fortus. Petru Movila a avut insa si proiecte controversate. Declaratia politica intitulata "Revolutia din 1989 a inceput la Iasi!", a stirnit indignarea revolutionarilor timisoreni. De altfel, Movila si-a cistigat "consacrarea" pe plan national in urma unui scandal.

El s-a numarat printre cei sase initiatori ai "Legii berii", care urmarea sa acorde facilitati micilor producatori. Proiectul l-a infuriat atunci pe seful statului, Traian Basescu, acuzind ca "unii parlamentari fac legi pentru infractori". Concret, textul legii prevedea ca se scutesc de la plata obligatiilor fiscale restante intreprinderile mici si mijlocii din industria berii. Printre acestea se numarau si fabrici la care unii parlamentari aveau interese directe.

Neculai Apostol, avocatul lui Iliescu

Intrat in Parlament pe listele PSD, Neculai Apostol s-a facut remarcat in Senat drept un sustinator al fostului presedinte Ion Iliescu. Din cele 65 de luari de cuvint in plen, doar 4 au conexiune cu Iasul. Printre acestea si o replica adusa unui cotidian central care critica activitatea lui Iliescu in calitatea sa de prim-secretar al judetului.

"Am trait in Iasi in acele vremuri si stiu, efectiv si concret, ce a facut Ion Iliescu pentru judetul Iasi, nu doar pentru municipiul Iasi, ci pentru toate orasele si localitatile din judet, in cadrul programelor si proiectelor de dezvoltare economica si sociala. Pentru ca si atunci se lucra tot pe proiecte si programe, cu diferenta ca acum le aproba si le finanteaza Uniunea Europeana, si nu Consiliul de Stat al Planificarii", isi lauda Apostol fostul sef de partid.

De remarcat ca numele senatorului independent apare pe doar 8 initiative legislative, una singura devenind lege. Altfel, Apostol spune ca prin activitatea sa de lobby a reusit sa atraga in zona fonduri pentru dezvoltarea agriculturii. "Am sprijinit prin consilierii mei realizarea unor proiecte economice de 15 milioane de euro. Investitiile au ajuns la firme agricole din regiunea Nord-Est", a declarat Apostol.

Carlan: "Pozitia din clasament ma maguleste"

Senatorul PD-L Dan Carlan se numara printre cei mai activi membri ai Legislativului. Chiar si asa, din cele 379 de luari de cuvint la dezbateri, Carlan a rostit cu o singura ocazie numele judetului Iasi. Potrivit site-ului institutiei, "evenimentul" a avut loc la dezbaterile pentru declararea ca oras a comunei Podu Iloaiei.

Altfel, Carlan s-a facut cunoscut drept unul dintre initiatorii si sustinatorii proiectului SMURD Iasi si a Institutului de Oncologie care ar urma sa fie infiintat in oras. In schimb, numele sau a aparut intr-un scandal mediatizat de presa centrala, dupa ce s-a aflat printre initiatorii unei modificari la Legea Mediului. Concret, alaturi de alti doi senatori, Carlan a propus schimbarea articolul 71 din lege astfel incit spatiile verzi sa poata fi transformate in zone construibile.

"La spatiile verzi proprietate privata trebuie vazut clar care este situatia din teren, pentru ca multe sint trecute in planurile de urbanism drept spatii verzi, in realitate fiind maidane. Sint informatii false, pentru ca un teren viran cu balarii nu poate fi considerat zona verde", si-a motivat Carlan demersul.

Liderul PD-L Iasi a obtinut cea mai mare nota la vizibilitatea in teritoriu, avind o activitate bogata si transparenta. "In privinta activitatii parlamentare ar fi necesara o dezbatere publica. Informatiile care apar pe site-ul institutiei au o valoare cantitativa, mai putin calitativa. Oricum, pozitia din clasament ma maguleste si motiveaza in perspectiva ultimului an de mandat", a comentat Carlan media generala 8 cu care conduce in topul parlamentarilor.

Vosganian, ministrul cel mai prezent in Iasi

Un alt senator vorbaret a fost Ion Solcanu. Total dezinteresat insa de judetul care l-a votat. Din 179 de luari de cuvint in plen, o singura data si-a amintit senatorul PSD ca reprezinta Iasul. Atunci, senatorul i-a atras atentia lui Dan Carlan ca proiectul de declarare ca oras a comunei Podu Iloaiei nu apartine doar PD.

In schimb, Solcanu apare cu o declaratie politica de sustinere neconditionata a autostrazii Transilvania. "Razboiul rece" in care se afla Solcanu cu liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita, s-a facut simtit si la nivel de prezente in teritoriu, cei doi evitind sa apara impreuna. Solcanu a avut de asemenea o activitate de audiente discreta la cabinetul sau parlamentar de pe bulevardul Stefan cel Mare.

La rindul sau, senatorul PC Radu Terinte s-a implicat in discutii de la tribuna Parlamentului de doar 33 de ori. S-a referit la Iasi o singura data. El a intervenit pentru a-i impaca pe Solcanu si Carlan, care-si arogau "meritele" transformarii comunei Podu Iloaiei in oras. "Pentru comuna Podu Iloaiei, trebuie sa spun ca acest proiect de a deveni oras este vechi, este un proiect, practic, dinainte de 1989, care a stagnat", a explicat Terinte.

Daca la nivel de activitate parlamentara conservatorul abia a primit nota 5, senatorul s-a facut remarcat printr-o serie de proiecte la nivelul judetului. Printre acestea se numara infiintarea mai multor biblioteci in mediul rural sau demararea lucrarilor la un centru pentru bolnavii de Alzheimer. Proiectele au ramas insa doar pe hirtie, ele negasindu-si deocamdata concretizarea.

Cit timp a lucrat efectiv la Senat, inainte de a deveni ministru al Economiei, Varujan Vosganian s-a facut remarcat cu 261 de luari de cuvint. Ca si ceilalti senatori, singura referire punctuala la Iasi a privit declararea comunei Podu Iloaiei ca oras.

In rest, fidel originii sale etnice, senatorul PNL a comemorat in diverse rinduri de la tribuna Parlamentului date importante din istoria armenilor. Ajuns ministru, Vosganian a alocat fonduri mai multor proiecte din judet, precum refacerea "Bisericii Armenesti", bani pentru infrastrucura rutiera judeteana sau suma de 100 miliarde lei vechi pentru modernizarea Aeroportului. Vosganian este si membrul Cabinetului Tariceanu cu cele mai multe vizite in Iasi.

Comentarii